Denník N

Flotila NATO vplávala do studenej vojny

Loď pri kanadských Arktických ostrovoch. Ilustračné foto – TASR/AP
Loď pri kanadských Arktických ostrovoch. Ilustračné foto – TASR/AP

Po mesiacoch moskovských provokácií poslali Američania a Briti po 35 rokoch lode do Barentsovho mora.

Autor je bývalý veliteľ síl NATO v Európe

K najdrsnejším morským oblastiam sveta patrí aj tá, ktorú námorníci volajú Ďaleký sever, zvlášť Barentsovo more na severozápadnom arktickom pobreží Ruska. V jednom tesne uzatvorenom zálive tam leží Severomorsk, ktorý je základňou najzdatnejšej ruskej námornej sily – Severnej flotily. Minulý týždeň však do Barentsovho mora vplávala aj iná flotila, kam patria aj tri americké torpédoborce, veľká zásobovacia loď a britská fregata. Šlo o vôbec prvú takúto plavbu amerických lodí od konca studenej vojny. V snahe vyhnúť sa akýmkoľvek prekvapeniam americké námorníctvo informovalo o plavbe Rusov, a to aj napriek tomu, že podľa medzinárodného práva žiadna taká povinnosť neexistuje. Oblasť, kde bude flotila operovať, sú jasné medzinárodné vody, v ktorých má právo plávať ktokoľvek. Námorníctvo informovalo, že lode tam budú trénovať, okrem iného, aj na ponorkovú vojnu.

Stále horšie vzťahy

Spomínaná oblasť je dokonca aj v období relatívne miernej neskorej jari veľmi náročná na plavbu. Námorníkom je známa ešte z čias druhej svetovej vojny a murmanských konvojov, keď spojenecké lode vozili vojnový materiál ruským partnerom, aby mohli bojovať proti Hitlerovi. Ja sám som sa pred rokmi plavil severnými moriami (nebolo to Barentsovo more, ale bolo tu za polárnym kruhom) na palube lietadlovej lode (to bola relatívne pokojná plavba) i torpédoborca, ktorý bol asi tak desaťkrát menší. Torpédoborec sa tam trápil a nakoniec asi tretina mojej posádky skončila s morskou chorobou. Obe plavby sa odohrali po skončení studenej vojny v (z hľadiska vzťahov s ruskou flotilou) relatívne pokojných časoch. To však dnes už neplatí.

Vzťahy Ruska a Spojených štátov sa naďalej zhoršujú. V priebehu niekoľkých posledných týždňov ruské bombardéry a ponorky operovali v blízkosti pobreží USA i ich partnerov z NATO. Američania protestovali proti ruským testom protisatelitných zbraní a oba štáty sa ocitli v diplomatickom spore o možné predĺženie dohody o obmedzení strategických útočných zbraní New Start, keďže stará vyprší budúci rok. Na Ukrajine, kde Rusmi podporovaní separatisti bojujú s vládnymi silami, sa rozhárajú ďalšie strety. Prečo si USA vybrali práve tento moment, aby na sever poslali mocnú skupinu lodí?

Signál pre Rusko

Má to tri kľúčové dôvody. Po prvé, USA jednoducho odpovedajú na ruské provokácie. Ide napríklad o to, že ruské lode robia energické a nebezpečné manévre vo východnom Stredomorí v blízkosti Sýrie. Ide však aj o to, že ruské bombardéry skúšajú severné hranice Aliancie od Aljašky po Baltik. A predovšetkým sme v poslednom čase svedkami ruskej ponorkovej aktivity v severnom Atlantiku. Spojenecká flotila, ktorá je na rozdiel od podmorských plavidiel viditeľná, je jasným signálom pre Moskvu.

Po druhé,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie