Denník N

Sudca Igor Králik: Na veľkú korupciu čakáme pätnásť rokov, nech chodia obžaloby

Igor Králik. Foto – Ján Krošlák
Igor Králik. Foto – Ján Krošlák

Spravodliví ľudia, ktorí to pociťovali ako ja, že sa to nesmelo stať, sa zomkli, hovorí o vražde Jána Kuciaka kandidát na predsedu Špecializovaného trestného súdu Igor Králik.

V roku 2004 ste zakladali Špeciálny súd a boli ste jeho prvý predseda. Pamätáte si ešte na to, prečo ste do toho išli?

Považoval som to za novú výzvu. Zakladal sa súd, ktorý mal byť jediný na Slovensku a mal riešiť zločinecké skupiny a korupčné kauzy. Oslovil ma vtedajší minister spravodlivosti Daniel Lipšic cez predsedu Krajského súdu v Banskej Bystrici Ludvíka Bradáča a ja som si to vážil. Nesľúbil som mu to hneď, ale vedel som, že do toho pôjdem.

Bolo to dobré rozhodnutie?

Výborné a som hrdý, že som na tomto súde.

Čo ste za tých 16 rokov zistili nové o zločinoch, ktoré pojednávate?

Zločinecké skupiny a úkladné vraždy sú sofistikovanejšie. Dovtedy sa takáto trestná činnosť v takom rozsahu ani nepojednávala. Na kraji sme pojednávali vraždy, ale skôr klasické krčmové. Pôvodne som nemal skúsenosť ani s korupčnými trestnými činmi, bolo ich ako šafranu a kedysi neboli ani tak dokumentované ako dnes. Postupne sa to policajti naučili.

Čo si myslíte o Slovensku po tom, čo sa vyplavilo na povrch za posledné dva roky po vražde Jána Kuciaka?

Tí spravodliví ľudia, ktorí to pociťovali ako ja, že to sa nesmelo stať, sa zomkli. Začali tlačiť na politické špičky, aby sa vec vyšetrila a aby sa takéto niečo už neopakovalo. Prekvapilo ma, že páchatelia sú schopní zavraždiť novinára s priateľkou, ktorá s tým navyše nemala nič spoločné.

Tušili ste, že je to také zlé, pokiaľ ide o prepojenie zločincov na vplyvných ľudí?

Netušil. To je absurdné, do akých rozmerov sa to dostalo.

Keď sme v roku 2006 robili rozhovor, akurát zobral súd do väzby Jozefa Majského. Ako je možné, že tento prípad stále nie je skončený?

Bola to vec sudcu Vladimíra Peteju, ja som tam sedel v senáte. Vec bola trikrát zrušená a vrátená, aj pre neprofesionálny prístup kolegu k vyhotoveniu rozsudku. Naposledy mu to vrátili, pretože rozsudok nebol preskúmateľný. Nakoniec sme ho odsúdili. V súčasnosti je vec na Najvyššom súde, ktorý pôvodne prerušil konanie pre zdravotný stav obžalovaného a teraz to znovu posudzuje. Odsúdili sme ho na vysoký trest a pevne verím, že to bude potvrdené. Keď boli odsúdení jeho komplici Brtva s Pachingerom, nemal by byť dôvod neodsúdiť aj jeho.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Špecializovaný trestný súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie