Denník N

Keď chcú byť spolu, majú jedinú možnosť: uzavrieť registrované partnerstvo

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Zavreté štátne hranice dostali mnohé rodiny do zložitej situácie. Ide o páry, ktoré očakávajú dieťa, no nemajú spoločné občianstvo, alebo o ľudí, ktorým v inej krajine zomiera blízky človek. Mnohí dodnes nevedia, či môžu hranice prekročiť, úrady ani ministerstvá im nevedia dať odpoveď.

Adéla je Češka, no žije a pracuje na Slovensku, dokonca tu má aj hypotéku. Tesne pred uzavretím hraníc však odišla do Česka, pretože zdravotný stav jej otca sa zhoršil a prešiel do posledného štádia rakoviny. Pre prísne pravidlá na hraniciach sa už Adéla späť na Slovensko vrátiť nemôže.

Na Slovensku pritom žila so svojou partnerkou Simonou a s dvoma dospievajúcimi deťmi. Boli rodina, no nemali na to žiaden doklad.

„Fungoval voľný pohyb po Európskej únii, takže Adéla nemala dôvod vybavovať si na Slovensku trvalý alebo prechodný pobyt. Keď uzavreli hranice, už na to nebol čas,“ hovorí Simona. S Adélou sa videli naposledy pred Veľkou nocou. Mená sme im v texte zmenili, nechceli byť vystavené nenávistným reakciám.

Ak by boli Adéla a Simona zosobášené, mohli by cez hranice pohodlne prejsť. Slovensko však manželstvá dvoch žien alebo dvoch mužov neumožňuje a tie, čo boli uzavreté v zahraničí, neuznáva.

Adéla a Simona sa však nevzdali a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie