Denník N

Ombudsmanku poslanci roky ignorovali, teraz ich v laviciach udržala prezidentka. Pozornosť využili kotlebovci

Zuzana Čaputová a ombudsmanka Mária Patakyová. Foto - TASR
Zuzana Čaputová a ombudsmanka Mária Patakyová. Foto – TASR

Verejná ochrankyňa práv získala po rokoch pozornosť parlamentu. To prilákalo do rozpravy poslancov ĽSNS, podľa ktorých akoby správu písala „liberálna sorosovská mimovládka“.

Bol to obrázok, ktorý sa opakoval pomaly rok čo rok. Verejná ochrankyňa práv predstúpila pred poslancov národného parlamentu so správou o svojej činnosti, no počúval ju len zlomok zo 150 zákonodarcov.

Dialo sa to bez ohľadu na to, či sa pred parlament postavila súčasná ombudsmanka Mária Patakyová alebo jej predchodkyňa Jana Dubovcová. Ešte počas Dubovcovej mandátu to médiá opisovali ako škandál, napríklad keď v roku 2014 počúvalo obmudsmanku presne 11 poslancov.

Postupom času sa z toho stala rutina. Keď súčasná ombudsmanka Mária Patakyová prednášala svoju správu vlani v máji, parlamentná sála bola opäť prázdna. To nahnevalo čerstvo zvolenú prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá sa práve pripravovala na svoju inauguráciu.

„Výročná správa verejnej ochrankyne práv si zaslúži pozornosť a úctu. Pani ombudsmanka dnes hovorila o vážnych témach, ako je ochrana práv detí, seniorov a tých najslabších skupín obyvateľstva, čiže o problémoch, ktorým musíme venovať zvýšenú pozornosť,“ napísala na Facebook, keď videla fotky z parlamentu.

Prázdna sála parlamentu počas prejavu ombudsmanky Márie Patakyovej v máji 2019. Foto – FB verejnej ochrankyne práv

Prezidentka: Je tu nová príležitosť

Po tom, čo sa Čaputová ujala úradu, prisľúbila ombudsmanke, že najbližšiu správu si skúsi prísť do parlamentu vypočuť osobne. Sľub v stredu dodržala. Možno aj prítomnosť prezidentky prinútila nový parlament, aby si obmudsmanku tentokrát vypočul.

Prezidentka prišla do parlamentu asi pol hodinu pred jej vystúpením. Prijal ju predseda parlamentu Boris Kollár. Spolu s prezidentkou neskôr privítal vo svojej kancelárii aj Máriu Patakyovú.

Ombudsmanku potom počúvala nezvykle plná

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie