Denník N

Roboty vytvárajú nové pracovné miesta, ľudí nemajú nahradiť, majú im pomáhať, vraví robotik

Robotik a kybernetik František Duchoň. Foto – STU
Robotik a kybernetik František Duchoň. Foto – STU

V rozhovore s robotikom Františkom Duchoňom sa dočítate aj:

  • aký je rozdiel medzi robotikou a umelou inteligenciou a čo je internet vecí;
  • ako sa 5G líši od 4G a z čoho pramenia obavy z 5G;
  • prečo sa vyvíjajú humanoidné roboty a aký štatút priznať humanoidom, ktoré prejdú Turingovým testom.

Niektorí ľudia boli nadšení, iní zhrození, keď videli robotického psa Spota, ako v Singapure dohliada na dodržiavanie telesného odstupu návštevníkov parku. Čo ste pociťovali vy?

Ani nadšenie, ani zhrozenie. Pozerám sa na to ako profesionál. Podobné roboty sa vo východnej Ázii používajú bežne pri nákupoch, v škole, múzeách alebo na letiskách. Ľuďom treba ukazovať, že vedecké poznatky majú uplatnenie aj v reálnom živote, a takto som vnímal aj aplikáciu tohto produktu od Boston Dynamics. Niektorí hovoria, že načo boli raketoplány a načo poznávať vesmír. Ale tie poznatky sa potom objavujú všade okolo nás. Svojim študentom rád hovorím o GPS, ktorá by nefungovala bez Einsteinovej teórie relativity, čo si málokto uvedomuje.

Je Spot z technického hľadiska špičkové zariadenie a dominuje Boston Dynamics robotike?

Spota som nemal v rukách, ale z toho, čo viem, to vyzerá na skvelú techniku s vynikajúcimi vlastnosťami. Perfektne zvládnuté majú riadenie dynamiky pohybu, ktorý pripomína živé tvory. Obdivujem riadenie kĺbov, pohybových mechanizmov a súčinnosť celého tela.

Robotického psa Spota nasadili 8. mája do parku v Singapure, aby dohliadal na dodržiavanie odstupu medzi ľuďmi v čase koronavírusovej pandémie. Zdroj – The Telegraph/YouTube

Prečo nedali robotu namiesto nôh pás alebo kolesá?

Vývoj v Boston Dynamics sa začal v roku 1992, keď som bol ešte na základnej škole. Na počiatku bol Big Dog – štvornohý pes, ktorý dokázal uniesť náklad s hmotnosťou 50 kilogramov. Investovala do toho armáda, ktorá chcela, aby robotický pes utekal s vojakom a niesol mu zbraňové systémy, náboje či lekárničku. Vďaka tomu bol vojak mobilnejší, lebo mohol behať po bojisku a nemusel niesť 50 kilogramov. Tak ďaleko sú v Boston Dynamics preto, lebo majú za sebou armádu a vládu USA a problematike sa venujú vyše 20 rokov. Prečo noha? Má lepšiu priechodnosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie