Denník N

Starostka Starého Mesta Aufrichtová sa sporí s primátorom Vallom o odpustenie dane z letných terás

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Branislav Franky Benian šéfuje viacerým podnikom v Bratislave, napríklad typicky mestskému Urban House, kam sa chodí na kávu, limonádu či pivo alebo luxusnejšiemu The Velvet Bratislava. Neprekvapí, že zažíva ťažké časy.

„Robíme tržby niekde na úrovni 15 percent. Ak máme z toho ešte zaplatiť nájmy za terasy, dáva nás to do extrémnej situácie.“ vysvetľuje.

Reštaurácie, kaviarne, krčmy a hotely doplatili na koronavírus na niekoľko týždňov úplným výpadkom príjmov. Otvorenie terás je prvým dobrým signálom, dvojmesačný výpadok tržieb sa však už dobehnúť nedá. V podstate všetci ľudia z gastrobiznisu vám povedia, že v nasledujúcich týždňoch im pôjde o život.

Keďže na pomoc štátu sa zatiaľ veľmi spoľahnúť nevedia, snažia sa udržať život v mestách aj jednotlivé radnice. Tie môžu kaviarňam, reštauráciám či barom pomôcť aj tak, že im odpustia dane za letné terasy. Spravila to už Žilina, Trnava, Trenčín či Lučenec.

V hlavnom meste takéto riešenie navrhol magistrát, ktorý vedie primátor Matúš Vallo. Či sa podnikatelia v hlavnom meste skutočne budú môcť spoľahnúť, že ušetria aspoň na tejto dani však v tejto chvíli nie je jasné. Väčšina podnikov, kde sa sústreďuje turizmus a nočný život, je totiž na území Starého Mesta. A vedenie tejto mestskej časti má na vec výrazne iný názor ako primátor.

Dá sa dokonca povedať, že debata o odpustení dane z letných terás odkryla komunikačné problémy medzi primátorom Matúšom Vallom a starostkou Starého Mesta Zuzanou Aufrichtovou (OKS). Tá dala nesúhlas s návrhom magistrátu jasne najavo na Facebooku s tým, že vedenie magistrátu na jej podnety nereaguje.

Mesto vysvetľuje, že môže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie