Denník N

Čo už vieme o návrate detí do škôl: bude od 1. júna a dobrovoľný, do škôlky sa nemusia dostať všetky deti

Minister školstva, Branislav Gröhling sa na návšteve trnavských škôl presúval bicyklom. Foto - TASR
Minister školstva, Branislav Gröhling sa na návšteve trnavských škôl presúval bicyklom. Foto – TASR

Epidemiológovia sa už dohodli na podmienkach otvárania, ministerstvo školstva teraz pripravuje usmernenia pre školy. V pondelok predstavia finálne rozhodnutie – a od 1. júna otvoria školy.

Odborníci debatujú o otváraní škôl už od minulého týždňa, finálne rozhodnutie sa však stále odkladá. Minister školstva Branislav Gröhling je vo vyjadreniach stále opatrný. Prinášame prehľad toho, čo doteraz o návrate do škôl vieme, a zároveň otázky, ktoré ešte odborníci a ministerstvo musia vyriešiť.

Školy sa s najväčšou pravdepodobnosťou otvoria od pondelka 1. júna. Premiér Igor Matovič avizoval, že epidemiológovia chcú počkať aspoň dva týždne po uvoľnení opatrení 6. mája, aby sa ukázal ich vplyv na šírenie vírusu. Ak budú prírastky ľudí nakazených koronavírusom nízke, môžu sa podľa premiéra školy otvoriť od júna.

Ministerstvo školstva potrebuje čas aj z iných dôvodov. Branislav Gröhling viackrát zopakoval, že školy budú potrebovať minimálne týždeň na to, aby pripravili všetky podmienky na otváranie.

Minister školstva na rokovaní konzília odborníkov. Foto – Úrad vlády SR

Takže aký je plán?

V utorok sa na rokovaní konzília epidemiológov dohodli podmienky otvárania škôl. Ministerstvo školstva má teraz necelý týždeň na to, aby pripravilo metodický pokyn pre školy. „Máme zodpovednosť za 700-tisíc detí a viac ako 100-tisíc učiteľov. Musíme pripraviť bezpečné podmienky pre každého jedného,“ povedal minister v Markíze.

Premiér aj minister školstva potvrdili, že v pondelok oznámia podmienky otvárania škôl. Riaditelia zároveň dostanú metodické pokyny a budú mať dva týždne na to, aby sa deti do tried vrátili 1. júna.

V škôlkach problémy s kapacitou

Už dnes je pomerne jasné, že do školy sa vrátia iba

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Jasle a škôlky

Slovensko

Teraz najčítanejšie