Denník N

Zahraničnopolitický konsenzus Slovenska: čí a o čom vlastne je?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Príslušnosť strany Sme rodina k nacionalistickej európskej pravici je citeľná a Boris Kollár svojimi názormi len dosvedčuje, že je z jeho strany aj autentická.

Autor je filozof, publicista a bývalý politik

Je správne, že práve na Deň Európy a teda aj výročie ukončenia II. svetovej vojny prijali najvyšší ústavní reprezentanti Slovenska spoločné vyhlásenie: netýka sa histórie, našej 75-ročnej cesty dejinami, ani vnútornej politiky. Je to vyhlásenie o zahraničnopolitickom konsenze – a je v ňom jednoznačne cítiť dominantnú rolu prezidentky.

Pre čo i len trochu zainteresovaných je jasné, že takéto vyhlásenie je potrebné urobiť tam, kde sú pochybnosti. Napokon, podobné stanovisko demonštrovali pred krátkym časom prezidentka Čaputová, premiér Pellegrini a predseda Národnej rady Danko.

Aj vtedy bolo jasné, že vyhlásenie má navonok eliminovať pochybnosti, ktoré zasial Danko svojimi vzťahmi k ruským a bieloruským politikom. A rovnako si pamätáme kopu zmätočných vyjadrení tak Igora Matoviča, ako aj Borisa Kollára, jedného vo vzťahu k USA, druhého ku Európskej únii.

Vyhlásenie akoby tento zmätok eliminovalo, ale som hlboko presvedčený, že ho len prekrylo či zakrylo. Oceňujem v ňom niekoľko aspektov: zdôraznenie „dobrovoľnosti“ všetkých našich záväzkov; predsavzatie aktívne vystupovať „pri obrane hodnôt slobody a demokracie, pri ochrane právneho štátu“, a to s tým, že tieto princípy budú „kľúčovým kritériom pri presadzovaní záujmov SR v bilaterálnych aj multilaterálnych vzťahoch“.

Lenže prešlo len pár hodín a predseda Národnej rady Boris Kollár na otázku redaktora Denníka N – „EÚ hrozila sankciami Maďarsku za porušovanie pravidiel demokracie. Mala by ho potrestať?“ bez zaváhania odpovedá takto: „Nie. Ide o vnútorné záležitosti maďarského štátu a bol by som rozhodne proti tomu, aby sme hlasovali za akékoľvek sankcie proti Maďarsku alebo Poľsku. Som za silnú V4 a za to, aby tieto štáty držali spolu a vytvárali protiváhu k Bruselu.”

Z odpovede je celkom zreteľné, že Boris Kollár buď nerozumie, čo podpísal v spoločnom vyhlásení, alebo ho hneď potopil. Zároveň je z jeho odpovede jasné, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie