Denník N

Starší z útočiacich bratov sa učil strieľať v Jemene

Bratia Chérif (vľavo) a Sáid Kouachiovci.
Bratia Chérif (vľavo) a Sáid Kouachiovci.

Said Kouachi strávil v krajine, kde pôsobí najsilnejšia bunka al-Káidy, v roku 2011 niekoľko mesiacov, povedali americkí a francúzski predstavitelia médiám.

Starší z bratov podozrivých z masakry v redakcii francúzskeho časopisu Charlie Hebdo bol v roku 2011 v Jemene, kde podstúpil vojenský tréning. Napísalo to viacero amerických a francúzskych médií odvolávajúcich sa na nemenovaných predstaviteľov z oboch krajín.

Práve v Jemene pôsobí al-Káida na Arabskom polostrove, najnebezpečnejšia bunka teroristickej organizácie al-Káida v súčasnosti. „Povedzte médiám, že toto je al-Káida z Jemenu,“ kričali útočníci počas streľby podľa svedkov.

To, či samotný útok organizácia aj naplánovala, však nie je jasné.

Šéfredaktor napadnutého magazínu Stéphane Charbonnier, ktorého podľa polície zastrelili spolu s jeho policajným ochrankárom ako prvého, bol na zozname cieľov, ktorý vydala jemenská al-Káida na svojom internetovom magazíne Inspire.

Ako profesionáli

Starší brat Said Kouachi (34) strávil podľa New York Times v Jemene niekoľko mesiacov. Trénovali ho v streľbe z ľahkých zbraní. Obaja útočníci počas útoku postupovali ako profesionáli, čo naznačovalo, že niekde museli dostať výcvik narábania s kalašnikovom.

V tom čase smerovalo do Jemenu viacero mladých džihádistov z mnohých európskych krajín. Inšpiroval ich k tomu v Spojených štátoch narodený klerik Anwar al-Awláki, ktorého neskôr Američania zabili.

Po návrate domov sa obaja bratia snažili podľa médií neprejavovať svoje radikálne názory. Mladší brat Chérif bol už v minulosti 18 mesiacov vo väzení, po tom, čo sa snažil odísť do Iraku bojovať proti Američanom. Na súde povedal, že má iba minimálny tréning, keď mu v parížskom parku pomocou náčrtov ukazovali, ako sa strieľa z kalašnikova, píše France 24.

Obaja muži boli tiež na americkom zozname podozrivých teroristov, ktorí majú zakázané priletieť do krajiny. To však podľa francúzskeho portálu nie je v prípade známych extrémistov nezvyčajné. Rovnako sa podľa médií nachádzali aj na širšom zozname podozrivých mien, kde je celkovo 1,2 milióna ľudí.

Typickí francúzski teroristi

“Profil bratov je jednoduchý. Sú to typickí francúzski teroristi, dobre trénovaní a odhodlaní, v spojení so sieťou al-Káidy. Neboli motivovaní osobnou krivdou voči francúzskym spravodajským a bezpečnostným zložkám. Mali isté kontakty s Islamským štátom cez internet, ale nikdy tam neboli,“ povedal pre New York Times francúzsky expert na terorizmus Mathieu Guidére.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Charlie Hebdo

Svet

Teraz najčítanejšie