Denník N

Nejde len o umelcov, obnovenie výroby filmov a televíznych relácií viac pomôže iným profesiám

Z nakrúcania filmu Učiteľka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Z nakrúcania filmu Učiteľka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Po dvoch mesiacoch je možné znovu vyrábať audiovizuálne diela. Herci a umelci nemusia nosiť rúška. Výnimka by mala pomôcť nielen umelcom, ale ďalším profesiám, ktorých je v odvetví väčšina.

Herci už smú vystupovať bez rúška. S odkrytou tvárou však môžu účinkovať iba tí, ktorí sa pred nakrúcaním preukážu negatívnym testom na koronavírus.

Po dvoch mesiacoch sa tak opäť môže rozbehnúť tvorba filmov, reklám či televíznych relácií. Uvedenú výnimku pre audiovíziu schválil Úrad verejného zdravotníctva SR na žiadosť ministerstva kultúry.

Končí sa tým stav, keď bolo nakrúcanie bez rúšok vyslovene zakázané a pri istých typoch tvorby nedávalo nakrúcanie s rúškami zmysel.

„Prekrytie horných dýchacích ciest významne ovplyvňuje audiovizuálnu kvalitu výkonu uvedených činností. Výnimka sa pre uvedené osoby zavádza z dôvodu charakteru ich práce, aby neprichádzalo k znehodnoteniu produkcie audiovizuálneho diela a znižovaniu kvality podávania umeleckého výkonu,“ zdôvodňuje hlavný hygienik Ján Mikas výnimku.

Okrem testu hercov, ktorý však nesmie byť starší ako štyri dni a pri dlhšom nakrúcaní je ho nutné opakovať každé dva týždne, musí byť pri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Kultúra v karanténe

    Kultúra

    Teraz najčítanejšie