Denník N

Rozumiem nezáujmu divákov, musíme pre nich urobiť viac, hovorí nová riaditeľka Galérie mesta Bratislavy

Katarína Trnovská. Foto N - Tomáš Benedikovič
Katarína Trnovská. Foto N – Tomáš Benedikovič

Katarína Trnovská vystriedala na riaditeľskom poste mestskej galérie Ivana Jančára po 22 rokoch. „Nikdy som nemala ambíciu byť riaditeľkou, ale cítila som podporu kolegov z umeleckej obce a volanie po zmene.“

V rozhovore hovorí Katarína Trnovská aj o tom,

  • ako chce skúsenosti zo súkromnej sféry využiť vo verejnej galérii,
  • aké programové a systémové zmeny môžeme čakať v Galérii mesta Bratislavy (GMB),
  • kedy sa verejnosti otvoria nádvoria Pálffyho a Mirbachovho paláca.

V pracovni vám visia diela, ktoré tu mal Ivan Jančár. Ešte ste si zo zbierky nestihli vybrať nič? 

Nie, ešte som to nestihla, ale určite to bude umenie 2. polovice 20. storočia a súčasní autori. Uvidíme, čo objavím v zbierkach, ale aj dielo od Júliusa Kollera vedľa u kolegyne v kancelárii je výborné.

GMB má v zbierke zastúpených viacero slovenských konceptualistov, ktorých tvorba ma zaujíma. Práve obdobiu 60. a 70. rokov minulého storočia by sa podľa mňa galéria mala venovať viac.

Do galérie by ste za bežných okolností nastúpili už pred mesiacom, no všetko sa posunulo pre koronavírus. Ako ste ten mesiac, kým vašu pozíciu schválilo mestské zastupiteľstvo, strávili?

Bola som trochu sklamaná z toho, že energiu, ktorá prišla po výberovom konaní, som musela utlmiť, ale spätne to hodnotím pozitívne. Mala som čas získať viac informácií, aby som vedela robiť konkrétnejšie kroky, keď nastúpim. V niečom to teda bolo pozitívne, no zároveň aj frustrujúce, že som do galérie nemohla prísť aj osobne a zoznámiť sa s ľuďmi, ktorí tu pracujú.

Váš príchod sa stretol aj s opätovným otvorením múzeí a galérií po dvoch mesiacoch. Bola na to galéria pripravená?

Mesto už pred časom pripravilo pre svoje inštitúcie dotazník s cieľom zistiť, ako pružne budú schopné reagovať, ak by dostali možnosť otvoriť napríklad v priebehu 24 hodín. GMB v tomto dotazníku uviedla, že je pripravená, a naozaj to tak aj bolo. Galéria mala k dispozícii rezervy hygienických prostriedkov, zamestnanci boli poučení, takže keď prišlo k uvoľneniu opatrení, GMB otvorila pre verejnosť už 6. mája.

Napriek tomu, samozrejme, cítiť, že v ľuďoch pretrvávajú obavy. Zo strany kultúrnych inštitúcií, respektíve v súčinnosti s mestom by preto mohla vzísť komunikačná kampaň, ktorá by posmelila návštevníkov, aby sa nebáli ísť za kultúrou.

Mirbachov palác – jeden z dvoch historických palácov v centre Bratislavy, kde sídli GMB. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vráťme sa ku konkurzu – čo bolo vašou hlavnou motiváciou prihlásiť sa? Zohralo v tom nejakú úlohu, že je to práve Galéria mesta Bratislavy?

Áno, zohralo. GMB je teraz na prahu nových príležitostí. Myslím, že si mesto viac uvedomuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie