Denník N

Boli sme na dark webe. Predávajú sa na ňom falošné vakcíny aj neodskúšané lieky na koronavírus

Ilustračná fotografia. Zdroj – David Rangel/Unsplash.com
Ilustračná fotografia. Zdroj – David Rangel/Unsplash.com

Dark web je divokým západom internetu, vraví etický heker.

„Plazmu pacientov vyliečených z COVID-19 na doživotnú imunitu proti koronavírusu“ sľubuje v inzeráte predajca, ktorý vystupuje pod menom Dellyman. Tvrdí, že v súčasnosti má po celom svete viacero spoľahlivých priateľov, ktorí sú lekári a zaoberajú sa novým koronavírusom.

Dark webom sa nazýva vrstva internetu, ktorá robí opak toho, čo bežné stránky. Tie chcú byť čo najviac viditeľné a dostupné. Stránky dark webu Google nevyhľadá a ich adresu si nedomyslíte. Ide totiž o vygenerovaný zhluk písmen, ktorý nedáva zmysel.

Dostanete sa naň len cez špecifický softvér, ktorý sa snaží o čo najväčšiu anonymitu používateľa i prevádzkovateľa. Stále je však relatívne ľahko dostupný pre zbehlejšieho používateľa internetu.

Nelegálne trhovisko dark webu vyzerá ako akýkoľvek internetový obchod. Do vyhľadávača si napíšete, čo hľadáte, a vyberáte si z nekonečných stránok s produktmi. Je tu však jeden háčik. Za objednávku väčšiny tovarov vám hrozia vážne problémy so zákonom.

Priestor, ktorý je väčšinou spájaný s drogami, falošnými dokladmi či so zbraňami, ponúka v súčasnosti aj niekoľko druhov neoverenej a potenciálne nebezpečnej „liečby“ proti koronavírusu.

Zdravotné, legálne aj ekonomické riziko

Litrové balenie krvnej plazmy sa na dark webe predáva ako „pasívna vakcína“ za približne 13-tisíc eur, 250 ml za niečo viac ako 4-tisíc eur. Zaplatíte tu však iba kryptomenami, najčastejšie bitcoinom.

Predajca bez identity na jednom z nelegálnych trhovísk tvrdí, že každá vzorka plazmy je sprevádzaná klinickou dokumentáciou. „Darcovia boli vyšetrení

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Koronavírus

    Technológie

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie