Denník N

Veľvyslanec Migaš rezignoval. Nahnevali ho otázky, prečo išiel na Lukašenkovu oslavu

Koronavírus neodradil Minsk od organizovania osláv 9. mája. EÚ ani WHO z toho nadšené neboli. Foto - TASR/AP
Koronavírus neodradil Minsk od organizovania osláv 9. mája. EÚ ani WHO z toho nadšené neboli. Foto – TASR/AP

Slovenský veľvyslanec v Minsku si napriek koronavírusu nenechal ujsť bieloruské oslavy konca vojny. Keď sa ho na to spýtalo ministerstvo, rezignoval. „Som syn partizána a jednoznačný antifašista,“ vraví.

S ťažkým srdcom a až na poslednú chvíľu zrušil ruský prezident Vladimir Putin oslavy 75. výročia konca druhej svetovej vojny.

Deň víťazstva, ako v Rusku volajú vždy veľkolepé oslavy porážky fašistov, keď je ozdobená celá Moskva, v televízii vysielajú vojnové filmy a mestom pochodujú vojaci a veteráni, sa tento rok pre pandémiu koronavírusu zaobišiel bez veľkej prehliadky a štátnikov na tribúnach.

A to sa Kremeľ tešil, že v čase sankcií a diplomatickej izolácie pre anexiu Krymu a vojnu na Donbase príde čínsky aj francúzsky prezident.

9. mája 2020: Hore prázdna Moskva, dole oslavujúci Minsk. Foto – TASR/AP

Pandémia koronavírusu však zhatila všetky plány Kremľa a odložilo sa aj referendum, ktorým si chcel Putin odobriť štvrté a piate kandidovanie za prezidenta.

Rusko je v počte nakazených už na druhom mieste a po USA ho trápi najrýchlejší rast infikovaných. No v susednom a spriatelenom Bielorusku je všetko inak.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vojenskú prehliadku na nechuť Moskvy nezrušil a navyše tvrdí, že počet pľúcnych ochorení dokonca po oslavách klesol o polovicu.

Príznaky choroby sa pritom môžu prejaviť až po dvoch týždňoch, takže dôsledky masovej akcie sa ešte len uvidia. Posledné dni pritom v krajine hlásili počet nových prípadov COVID-19 cez 900.

„K prehliadke poviem, som absolútne presvedčený, že ľuďom vonku nie je horšie ako tým, čo sú niekde zavretí,“ povedal Lukašenko.

V krajine bolo registrovaných vyše 25-tisíc infikovaných a 146 ľudí zomrelo.

Migaš: Som jednoznačný antifašista

Lukašenko od začiatku koronakrízy zvolil oproti väčšine sveta svojský prístup – tvrdí, že proti chorobe stačí športovať, piť vodku a farmárčiť. V krajine neplatia prísne opatrenia, a tak nemusel ako jediný medzi postsovietskymi krajinami ani zrušiť tradičnú prehliadku na 9. mája.

Tú si však na prekvapenie slovenského ministerstva zahraničných vecí nenechal ujsť ani slovenský veľvyslanec v Minsku Jozef Migaš, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie