Denník N

Koalícia úplne odstrihla Ľuboša Blahu od slovenskej zahraničnej politiky, vyradila ho aj z delegácie v Rade Európy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Smer navrhoval poslanca Blahu do troch stálych parlamentných delegácií: pri Rade Európy, NATO a OBSE. Neprešiel do žiadnej.

Aj keď poslanec Ľuboš Blaha (Smer) neformoval reálnu slovenskú zahraničnú politiku ani v predchádzajúcich rokoch, v skutočnosti krajinu navonok zastupoval veľmi často.

Ako šéf parlamentného eurovýboru či vedúci delegácie Národnej rady v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy sa v minulom volebnom období (2016 až 2020) zúčastnil vyše päťdesiatky zahraničných ciest, počas ktorých reprezentoval Slovensko vo svete.

Jeho vystupovanie v tom čase kritizovali aj jeho kolegovia z koalície vrátane premiéra Petra Pellegriniho (Smer). Bývalá šéfka zahraničného výboru Katarína Cséfalvayová (Most-Híd, neskôr Dobrá voľba) spomínala, ako Blaha na niektorých fórach poslancov iných parlamentov zdravil pozdravom „Hello, comrades!“ (teda „Ahojte, súdruhovia!“).

„Zaobišlo sa to so zdvihnutými obočiami, ale ak by tento trend mal pokračovať, mohlo by to zanechať vážne dôsledky na našom renomé v zahraničí. Diplomati si takéto veci všímajú,“ vravela Cséfalvayová.

Nová vládna koalícia (OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí) Blahovu účasť na reprezentácii krajiny úplne eliminovala. Už po voľbách vládni politici vopred avizovali Smeru, aby nerátal s tým, že by Blaha viedol zahraničný výbor. V stredu zastavili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie