Denník N

Teroristov vo Francúzsku zabili, zahynuli aj rukojemníci

Záver rukojemníckej drámy v Paríži. FOTO - TASR
Záver rukojemníckej drámy v Paríži. FOTO – TASR

V tlačiarni v Dammartine zomreli obaja teroristi z útoku na redakciu Charlie Hebdo. V Paríži zabili teroristu, ktorý držal rukojemníkov v kóšer obchode.

  • Polícia zlikvidovala dvoch teroristov, ktorí v stredu zmasakrovali redakciu týždenníka Charlie Hebdo. 
  • Protiteroristická operácia prebehla aj v malej budove v mestečku 40 kilometrov od Paríža, kde držali jednu ženu. Vyviazla bez zranení.
  • V tom istom čase rozbehla polícia akciu aj v kóšer potravinách, kde muž držal viacero rukojemníkov, ktorí si išli nakúpiť pred začínajúcim sa šábesom. Aj ten je mŕtvy. Spolu s ním zahynuli aj štyria rukojemníci. 
  • Obe rukojemnícke drámy spolu súviseli, išlo o jednu teroristickú bunku.

 

Spravodajstvo minútu po minúte sme ukončili

19:48 – Economist sa tiež nezľakol:

19:44 – Známa hacktivistická skupina Anonymous ohlásila útok na stránky a účty na sociálnych médiách radikálnych islamistov ako pomstu za zavraždenie redaktorov Charlie Hebdo.

19:41 – Na viacerých stránkach francúzskych magistrátov sa objavil nápis “smrť Charliemu”, spoločne s vlajkou hnutia Islamský štát. K hackerskému útoku sa prihlásila skupina L´Apoca-Dz.

19:32 – Francúzske médiá informovali, že bratia Kouachiovci nezadržiavali žiadneho rukojemníka, aj keď v objekte sa od začiatku drámy skrýval mladý muž, o ktorého prítomnosti však nemali tušenie.

19:17V kóšer obchode zomreli štyria rukojemníci, 15 oslobodili. Izraelskému premiérovi Netanjahuovi to potvrdil francúzsky prezident Hollande.

18:22 Vodca libanonského militantného hnutia Hizballáh Hassan Nasralláh podľa AP povedal, že islamský extrémizmus uráža islam a proroka Mohameda väčšmi ako tí, čo vydávajú satirické karikatúry.

18:16 Pri operácii v kóšer potravinách v Paríži boli podľa BBC zranení dvaja policajti. Koľko rukojemníkov tam bolo zajatých a v akom sú stave, stále nie je úplne jasné.

18:03 Najmenej štyria rukojemníci zomreli v kóšer obchode podľa BBC a Reuters s odvolaním na policajné zdroje.

Maliar Julien dokončuje portrét  karikaturistu Jeana Cabuta, známeho ako Cabu. Cabut je jednou z 12 obetí útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo. FOTO - TASR
Maliar Julien dokončuje portrét karikaturistu Jeana Cabuta, známeho ako Cabu. Cabut je jednou z 12 obetí útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo. FOTO – TASR

17:58 Bezpečnostný korešpondent BBC hovorí, že francúzska polícia po 53 hodinách od masakra v Charlie Hebdo úspešne skončila protiteroristickú operáciu.

17:48 Do Paríža sa na veľkú demonštráciu v nedeľu chystá aj španielsky premiér Mariano Rajoy. „Španielsko stojí spolu s Francúzskom proti terorizmu a za slobodu,“ citujú ho španielske noviny.

17:39 Dve rukojemnícke drámy sa skončili. Po zásahu polície sú teroristi na oboch miestach mŕtvi, rukojemníci prežili.

17: 31 Televízne zábery od parížskeho kóšer obchodu naznačujú, že zásah sa skončil aj tu. Sanitky sú priamo pri obchode. Francúzsky rozhlas oznámil, že terorista je mŕtvy. Informáciu zatiaľ nikto nepotvrdil.

17:26 Zajatá žena je v poriadku a bez zranení.

17: 22 Smrť bratov Kouachiovcov, ktorí sú hlavní podozriví zo stredajšieho útoku na Charlie Hebdo, potvrdila aj francúzska televízia.

17:19 Podľa agentúry AFP boli útočníci na časopis Charlie Hebdo zabití.

17:17 Začal sa aj policajný zásah v kóšer potravinách: z obchodu sa ozvali tri explózie, po ktorých policajti nosia ľudí von. Na miesto prichádzajú sanitky.

17:13 Francúzska polícia nasadila na riešenie dvoch rukojemníckych drám takmer 90-tisíc ľudí. Informuje o tom na Twitteri.

17:05 Na streche budovy sú podľa agentúry Reuters policajti.

17:03 Pred budovou tlačiarne v mestečku neďaleko Paríža, kde sa schovávajú podozriví bratia z útoku na Charlie Hebdo, počuť a vidieť výbuchy a streľbu. Protiteroristické komando podľa svetových médií rozbehlo akciu na oslobodenie jednej rukojemníčky.

16:52 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ponúkol Francúzsku pri riešení dvoch rukojemníckych drám pomoc, píše reportér Guardianu z Jeruzalema.

16:48 Reportér izraelského Armádneho rádia z Paríža hlási, že v obchode je oveľa viac rukojemníkov, ako tvrdia Francúzi. Ide hlavne o miestnych Židov, čo nakupovali pred šábesom.

16: 45 Predplatné francúzskeho týždenníka Charlie Hebdo, ktorého slávnych karikaturistov zabili teroristi, sa od stredajšej masakry viac ako zdvojnásobil, píše Le Figaro.

16:30 Ozbrojený muž z kóšer potravín v Paríži hrozí podľa agentúry AP zabíjaním rukojemníkov, ak policajné komando zaútočí na dvojicu útočníkov z Charlie Hebdo.

16:28 Podľa France 24 sa Coulibaly pri jednej príležitosti stretol s vtedy francúzskym prezidentom Nicholasom Sarkozym. Bol jedným z niekoľkých mladých ľudí, ktorých pozvali na stretnutie.

16:23 Coulibalyho, útočníka zo židovského obchodu, podľa Guardianu pred rokom prepustili z väzenia. V roku 2010 ho odsúdili za pomoc pri pokuse o útek z väzenia Smaïnovi Aït Ali Belkacemovi, kľúčovej postave útoku na parížske metro z roku 1995. Coulibalymu našli doma aj muníciu do kalašnikova.

16:11 Takto vyzerá momentálne hlavný parížsky obchvat len 100 metrov od židovského obchodu, kde sa odohráva rukojemnícka dráma.

 

 


16:08 Niektorým rukojemníkom z kóšer obchodu v Paríži sa podarilo utiecť, povedal AFP zdroj blízky vyšetrovaniu.

16:05  Je to jedna z najťažších situácií, aké si viete predstaviť. Tak opísal pre Sky News rukojemnícku drámu v Paríži bývalý hlavný vyjednávač pri únosoch zo Scotland Yardu Roy Ramm.

“Vyšetrovatelia si podľa neho najskôr budú chcieť ujasniť, či medzi útočníkmi z kóšer obchodu neprebieha komunikácia s podozrivými z útoku na Charlie Hebdo, ktorí sa schovávajú v Dammartin-en-Goele neďaleko Paríža,” cituje Ramma Guardian.

16:02 Polícia nariadila zatvoriť všetky židovské obchody v známej parížskej štvrti Le Marais, kilometre ďaleko od miesta oboch rukojemníckych drám, píše France 24.

15:59 Francúzsky policajt Christophe Tirante si je istý o prepojení Coulibalyho s bratmi Kouachiovcami, ktorí sú hlavní podozriví z útoku na Charlie Hebdo. „Poznali sa a viackrát sa stretli. Sú z tej istej generácie,“ píše New York Times.

15:53 Reportér Mashable TIm Chester natočil, koľko policajných dodávok je pri židovskom obchodíku.

 


15:46 Info z Dammartin-en-Goele, kde polícia obkľúčila dvoch útočníkov, ktorí v stredu  útočili v redakcii magazínu. Dammartin-en-Goele. Na uliciach sú len policajti a novinári. „Trvá to už šesť hodín a nie sú žiadne znaky, že by sa niečo menilo. Inokedy ospalé mestečko vyzerá ako vo vojne,“ hlási reportér Daily Telegraph.

15:40 Toto je fotografia komplicky ozbrojeného útočníka, ktorý drží asi piatich rukojemníkov v parížskom kóšer obchode. Volá sa Hayet Boumddieneová, je to jeho priateľka a spolu zastrelili vo štvrtok policajtku.

 France Market Attack


 

15:36 Novinári, ktorí tesne utiekli strelcom v redakcii Charlie Hedbo, opísali útok denníku Le Monde. Prečítajte si na idnes.cz.

15:32 Guardian má viac detailov o útočníkovi zo židovského obchodu. Amedy Coulibaly má 33 rokov a pochádza z Juvisy-sur-Orge. S mladším z bratov, ktorí strieľali v redakcii Charlie Hebdo, – Chérifom Kouachim – boli oddaní stúpenci odsúdeného teroristu Djamela Beghala.

15:21 Nervózna situácia v Paríži. Takto polícia zastavila dvoch mladíkov na skútri pri obchode, kde muž drží rukojemníkov.

 


15:15 Ministerstvo vnútra odmietlo správy o dvoch mŕtvych, ktoré priniesli francúzske médiá, píše France 24. Jedna osoba je však vážne zranená.  

15:11 Miesta dvoch rukojemníckych drám na mape podľa CBS:


15:09 Záchranári na mieste rukojemníckej drámy v Paríži. Hovorí sa o dvoch obetiach, muž v židovskom obchode podľa svedkov spustil salvu z kalašnikova.  (FOTO – TASR/AP)

prestrelka policajti predajòa potraviny kóšer prepadnutie


15:03 V Paríži cítiť napätie. Ozbrojení policajti v nepriestrelných vestách hliadkovali aj pred Veľkou mešitou počas príchodu ľudí na modlitby.

15:02 Francúzske médiá citovali svedka streľby. „Bol tam muž – Afričan – s kalašnikovom. Vošiel do potravín a okamžite začal strieľať,“ povedal muž menom Fabian podľa Guardianu. Kalašnikovy použili aj bratia počas útoku na redakciu.

14:56 Na mieste je chaos, obete nie sú stále potvrdené, píše reportér BBC.


14:50 Chérif Kouachi, mladší z bratov, čo zaútočili na redakciu magazínu, a Amedy Coulibaly, ktorý drží rukojemníkov v židovskom obchode, sa podľa zdrojov z vyšetrovania poznali. Zistila to AFP.

14:46 Okolie kóšer obchodu už uzavrela polícia. Aj tu lieta nad hlavami vrtuľník. To, že ďalšia rukojemnícka dráma sa odohráva v kóšer obchode, zrejme nebude náhoda. Počet útokov na židovské ciele vo Francúzsku v poslednom čase narastá.

14:42 Muž sa volá Amedy Coulibaly. Z vraždy policajtky polícia viní aj ženu Hayat Boumeddieneovú. Podľa Le Monde je to jeho bývalá priateľka.

14:37 Polícia zverejnila fotografiu muža podozrivého zo štvrtkovej vraždy policajtky. Malo by ísť o toho istého muža, ktorý momentálne drží rukojemníkov v židovskom obchode.

 


14:31 Útočník mal povedať polícii „viete, kto som“, čo má naznačovať, že ide o toho istého muža, ktorý vo štvrtok zabil policajtku. Tento muž by mal byť z tej istej teroristickej bunky ako dvaja bratia, ktorí zabili 12 ľudí v redakcii časopisu Charlie Hebdo v stredu. Polícia ich obkľúčila v budove 40 kilometrov do Paríža.

14:26 AFP píše, že útočník zabil dvoch ľudí. 

14:23 Medzi rukojemníkmi v židovskom obchode sú ženy aj deti, píše BBC. Podľa svedkov mal útočník dva guľomety.

14:20 Streľba pri kóšer obchode trvala podľa svedkov 20 sekúnd. Líšia sa počty zranených. France 24 hovorí až o dvoch, píše Guardian.

14:11 Polícia uzavrela školy v okolí druhého útoku. Uzavreli aj časť obchvatu hlavného mesta.

14:04 Útočník v Paríži podľa Le Point drží zamestnancov aj zákazníkov v pivnici, píše Guardian.


14:00 Na miesto druhej drámy v parížskej štvrti Porte de Vincennes mieri minister vnútra Bernard Cazeneuve, píše le Figaro.


13:57 Muž v kóšer obchode v Paríži drží ako rukojemníkov najmenej päť ľudí, sú medzi nimi aj deti, hlási AFP

13:48 Toto by mali byť podľa France 24 kóšer potraviny, kde sa strieľalo.

 13:46 Podľa France 24 by muž, ktorý pred chvíľou strieľal a vzal rukojemníka v kóšer obchode v Paríži, mal byť ten istý, čo zastrelil včera policajtku.


13:40 Jeden človek bol zranený počas streľby pri kóšer obchode v Paríži, povedali policajné zdroje agentúre Reuters.


13:33 Objavili sa správy o streľbe a zadržiavaní jedného človeka v kóšer obchode v Paríži, informuje AFP. Nie je jasné, či to súvisí s útočníkmi v budove 40 kilometrov od Paríža.

13:27 Podľa reportérky Guardianu sa útočníci dostali do budovy o 8:50 ráno. Budova má len 200 štvorcových metrov, normálne tu pracuje päť až šesť ľudí, píše.


13:24 Iracký duchovný hlásiaci sa k Islamskému štátu dnes počas modlitieb v Mósule vyhlásil, že po Francúzsku je „zajtra na rade Británia, Amerika a ďalší“, informuje AP.


13:17 Nesúvisí to priamo s obliehaním, ale treba zaznamenať. Zostávajúci novinári a karikaturisti Charlie Hebdo začali dnes pracovať na novom čísle, ktoré má vyjsť v stredu. Pracujú v redakcii denníka Libération. „Plánujú vytlačiť miliónový náklad. Číslo bude mať len osem strán a pomôžu im iné francúzske médiá,“ píše Daily Telegraph.


13:13 Fotografia talianskej novinárky z la Repubblica: Chlapčenská stredná škola v Dammartin. „Čoskoro nás evakuujú.“ Sme asi kilometer od miesta obliehania. (preklad)

13:09 Hovorkyňa mestečka povedala pre AP, že s útočníkmi vyjednávali o evakuácii školy blízko komplexu. Tí s tým podľa nej súhlasili, píše BBC.


13:00 Čo viete o moslimoch? Český rozhlas pripravil kvíz pre svojich čitateľov na webe.


12:49 Na mieste vidno aj tank a obrnené vozidlo:

12:45 Policajti hliadkujú v uzavretej škole v mestečku (FOTO – TASR). policajti škola pátranie páchatelia obete karikaturisti stre¾ba obete francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo páchate¾ bratia Said Chérif Kouachi 12:42 Novinári sa pod policajným dohľadom presúvajú do mestečka, kde sa má uskutočniť tlačová konferencia. 12:40 Polícia potvrdila spojenie útokov na Charlie Hebdo a štvrtkového zabitia policajtky.


12:33 Krátke zhrnutie toho, čo sa stalo: Bratia hľadaní pre podozrenie z útoku na redakciu časopisu Charlie Hebdo dnes ráno prerazili policajnú zátarasu na diaľnici v smere do Paríža. Prišlo k streľbe, nik sa nezranil. Zišli z diaľnice do mestečka Danmartin-en-Goele asi 40 kilometrov severovýchodne od Paríža. Ukryli sa v budove malej tlačiarenskej firmy v priemyselnom objekte. Majú jedného rukojemníka, údajne ženu. Miesto obkľúčila polícia, špeciálne tímy Swat, lietajú helikoptéry. S útočníkmi sú v kontakte. Podľa jedného lokálneho politika bratia povedali, že chcú zomrieť ako martýri.


12:25 Reportáž France24 z miesta činu (v angličtine):

12:19 Francúzska polícia odkláňa autá pred Dammartinom. FOTO – TASR/AP 12:18 Polícia posiela preč novinárov z priemyselnej oblasti. Očakáva sa nejaké vyjadrenie, píše Daily Telegraph vo svojej minúte. 12:09 Podľa nepotvrdených správ by rukojemníkom mala byť žena, píše Daily Telegraph. Útočníci údajne povedali, že „ženy nezabíjajú“. 12:05 Takto vyzerá mapka miesta činu podľa BBC. Útočníci sa ukrývajú v malej budove.

12:03 Včerajšia vražda policajtky má zrejme súvislosť s útokmi v Charlie Hebdo. Muž, ktorý v parížskej štvrti Montrouge zabil policajtku a jej kolegu zranil, by mal byť napojený na rovnakú teroristickú sieť ako bratia Kouachiovci, píšu francúzske médiá. 12:00 Policajti v mestečku (FOTO – TASR): pátranie páchatelia obete karikaturisti stre¾ba obete francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo páchate¾ bratia Said Chérif Kouachi 11:54 Najmenej jeden policajný ostreľovač je na budove oproti tej, kde sa ukrývajú útočníci s rukojemníkom. 11:51 Učitelia, ktorí uviazli so svojimi žiakmi v budove základnej školy v Dammartine, sa snažia deti upokojiť spevom a riekankami, píše Guardian vo svojej minúte. 11:47 Le Monde píše, že nemocnice v okolí prešli na biely stupeň pohotovosti a pripravujú sa na zranených. 11:46 Policajné autá na mieste obliehania (FOTO – TASR). pátranie páchatelia obete karikaturisti stre¾ba obete francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo páchate¾ bratia Said Chérif Kouachi 11:39 Hollande ukončil tlačovú konferenciu bez toho, aby spomenul obliehanie na severovýchode od Paríža. Podľa Guardianu len povedal, že má plnú dôveru v bezpečnostné služby. „Verím našej krajine. Naše schopnosti sú lepšie, keď držíme spolu“.


11:31 Jeden z miestnych obyvateľov si útočníkov zmýlil s policajtmi v prestrojení a podal im ruku. Tí mu povedali: Odíďte, zavolajte políciu, nezabijeme civilistov“. Informovalo France Inter radio. 


11:30 Skontaktovali bratov a tí hovoria, že chcú „zomrieť ako martýri“, povedal podľa Daily Telegraph Yves Albarello poslanec zo Seine-et-Marne.


11:28 Hollande: Rozhodli sme sa vstúpiť do koalície v Iraku a bojovať proti terorizmu.


11:27 Hollande: Keď zaútočia na časopis, je to skúška, pretože je to symbol slobody.


11:20 Francúzsky prezident Francois Hollande má prejav v televízii.


11:19 Televízie prestali vysielať zábery z miesta zásahu. Podľa médií je možné, že sa začína posledná fáza. Kamery nezaberajú policajtov, ale smerujú na domy.


11:15 Detailný záber policajtov v helikoptére od al-Džazíra News

11:12 Starší z bratov Said v roku 2011 navštívil Jemen, kde sa stretol s radikálnym duchovným a členom teroristickej organizácie al-Káida Anvarom Avlakím. S odvolaním sa na zdroj z jemenskej tajnej služby o tom informovala agentúra Reuters. Viac o jeho ceste do Jemenu píšeme tu.


11:10 Helikoptéra nad miestom činu (FOTO – TASR)

France Newspaper Attack

11:07 Ministerstvo vnútra potvrdilo pre France Info radio, že útočníci ráno prerazili policajné zátarasy na diaľnici N2 v smere do Paríža. Došlo k prestrelke, no nikto nebol zranený.


 

10:56 Portál France 24 hovoril s jednou obyvateľkou mestečka. „Helikoptéry nás zobudili o 9:30 ráno. Policajt nám povedal, aby sme sa zatvorili. Nepovedali, prečo sa nemôžeme ani pozerať z okna. Nikto nebol na ulici. Každý sa vrátil do svojho domu. Vidím vstup do priemyselnej zóny. Prichádzajú sanitky a požiarnici,“ povedala Sophie.


10:52 Mapa priemyselnej zóny, kde obkľúčili útočníkov:

Google Maps

10:50 Minister vnútra Bernard Cazeneuve oznámil, že k mestu smeruje tisícka policajtov.


10:44 Ďalšie média (AFP, RTL) potvrdili, že obkľúčení útočníci majú jedného rukojemníka.


10:39 Jeden z miestnych obyvateľov povedal pre francúzske médiá, že úrady im nakázali zamknúť sa doma. Letisko Charlesa de Gaulla je len 12 kilometrov ďaleko, podľa France24 uzavreli dve zo štyroch jeho pristávacích plôch.


10:29 – Úrady uzavreli tri základné školy v okolí.


10:28 – „Je tu veľmi veľa policajtov. Prichádzajú desiatky vozidiel. Sme v priemyselnej zóne kúsok od diaľnice N2, 40 kilometrov severovýchodne od Paríža za letiskom Charlesa de Gaulla. Nad nami lieta helikoptéra. Polícia zablokovala všetky cesty,“ píše z miesta reportér Daily Telegraph Rory Mulholland.


10:23 – Podľa AFP sa podozriví skrývajú v budove malej tlačiarenskej firmy CTD. Fámy, že pri streľbe zahynul jeden človek, prokurátor odmietol.


10:21 – Polícia oznámila, že s podozrivými začala vyjednávať.


10:20 – Toto je budova, kde by podľa le Figaro mali byť útočníci s najmenej jedným rukojemníkom.

10:14 – Podľa francúzskych médií sú bratia Chérif a Said Kouachiovci v Dammartin-en-Goële. Minister povedal, že im polícia odrezala únikové cesty, na mieste je špeciálna jednotka, policajti vyzvali miestnych občanov, aby nevychádzali. Teroristi majú podľa svedkov najmenej jedného rukojemníka. Médiá upozorňujú, že situácia je neprehľadná a nebezpečenstvo je veľké.


10:08 – Televízia Sky News vysiela naživo zábery z auta, ktoré stíha policajné autá.


09:59 – Na operácii sa zúčastňujú aj armádne vrtuľníky a v Dammartin-en-Goële severne od Paríža bolo počuť streľbu.


09:58 – Muži podozriví z útoku na redakciu Charlie Hebdo ukradli ďalšie auto a zrejme majú rukojemníka. Povedal to francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

 

Čo doteraz vieme
Viac ako 88-tisíc policajtov a vojakov pokračuje tretím dňom v pátraní po bratoch Chérifovi a Saidovi Kouachiovcoch, ktorí sú podozriví zo stredajšieho útoku na redakciu Charlie Hebdo.

Polícia sa sústreďuje na vidiecku oblasť blízko mesta Villers-Cotterets zhruba 80 kilometrov severovýchodne od Paríža, uviedlo internetové vydanie novín Libération.

Podozriví sa môžu ukrývať v miestnych lesoch, ktoré sú podľa miestnych médií „väčšie ako Paríž“.

Bratia vo štvrtok v oblasti prepadli čerpaciu stanicu, ukradli palivo a potraviny a unikli na aute so zbraňami viditeľnými v zadnej časti vozidla.

Podľa miestnych novín Courrier Picard podozriví neskôr auto opustili kdesi v oblasti prehľadávanej políciou.

Napriek veľkej snahe o ich dolapenie nie je isté, či bratia z oblasti medzičasom neunikli.

„Polícia má obavy, že dvaja podozriví sa dostali k hraniciam s Belgickom a utiekli z krajiny,“ uviedla BBC.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Charlie Hebdo

Svet

Teraz najčítanejšie