Denník N

Umelci už chodia za divákmi nielen online. Začali hrávať pod oknami aj v uliciach

Pianista Peter Šandor v rámci projektu Umenie pod oknami v Devínskej Novej Vsi. Foto N - Vladimír Šimíček
Pianista Peter Šandor v rámci projektu Umenie pod oknami v Devínskej Novej Vsi. Foto N – Vladimír Šimíček

Prvýkrát sa to objavilo pred pätnástimi rokmi. Z ničoho nič zrazu na nejakých frekventovaných miestach začal niekto hrať, spievať alebo tancovať. Príliš dobre na to, aby išlo o náhodu. Takzvané flash moby boli vopred pripravené akcie s cieľom na pár minút pobaviť náhodných okoloidúcich, spríjemniť im deň a zdokumentovať to na videách, ktoré mali vďaka internetu veľkú sledovanosť.

Niečo podobné sa teraz dá zažiť aj počas koronavírusu. Diváci ešte nemôžu chodiť za umelcami, tak sa umelci rozhodli chodiť za nimi. Popri množstve live streamov a iných rôznych online aktivít už aj naživo.

Pre susedov aj pre seniorov

„Keď sa zrušili všetky veľké eventy a začala karanténa, odišli sme na chatu. Začal som sledovať more online koncertov a pochopil som, že z dlhodobého hľadiska sú neudržateľné. Videl som video z Talianska, kde niekto hral klasickú hudbu pre susedov v dome, a povedal som si, že toto je dobrý nápad,” spomína Matej Drlička.

Šéf letného bratislavského festivalu Viva musica! musel odložiť celý tento ročník a zrušiť zahraničných hostí, ale s klasikou v uliciach už má jeho tím veľa skúseností, a tak sa rozhodli dať príležitosť slovenským interpretom. V spolupráci s mestom a mestskými časťami začali robiť sériu pop-up koncertov pod názvom Umenie pod oknami. Vždy príde nejaká komorná zostava hudobníkov, rozloží sa jednoduché ozvučenie, zaznie polhodina-trištvrtehodina hudby, všetko sa rýchlo zbalí a odchádza sa preč.

„Zatiaľ to ide po dvoch linkách, pretože to začalo žiť vlastným životom. Píšu nám starostovia a seniorské domy, takže hrávame na sídliskách aj pred domovmi sociálnych služieb po celej Bratislave. Muzikanti sa začali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Koronavírus

    Kultúra v karanténe

    Kultúra

    Teraz najčítanejšie