Denník N

Joe Biden hovoril, že treba veriť ženám, teraz jedna svedčí proti nemu a už je to inak

Joe Biden na mítingu v Filadelfii. Foto - tasr/ap
Joe Biden na mítingu v Filadelfii. Foto – tasr/ap

Do nepríjemnej situácie sa dostali aj ženy ako zakladateľka hnutia Metoo, ktorá si nevie predstaviť, že by vo voľbách znovu zvíťazil Trump.

Tara Readeová pracovala pred 27 rokmi v kancelárii vtedajšieho senátora, dnes najpravdepodobnejšieho demokratického kandidáta na funkciu amerického prezidenta Joea Bidena. Po istom čase bola z jeho tímu „odídená“. Tvrdí, že preto, lebo sa sťažovala na to, že senátor sa dotýkal jej pliec, krku a vlasov počas pracovných stretnutí a požadoval tiež, aby na recepciách, ktoré organizoval pre svojich podporovateľov, roznášala nápoje, „lebo má pekné nohy“.

O týchto skutočnostiach hovorila s viacerými vplyvnými médiami minulý rok, ale nikdy z toho nevznikla žiadna veľká „story“, hoci na Bidenovo príliš „dôverné“ správanie sa sťažovalo ešte ďalších niekoľko žien, vrátane bývalej demokratickej političky z Nevady Lucy Floresovej.

Biden sa vtedy vyjadril, že si nepamätá, že by sa správal nevhodne, ale pripustil, že druhá strana to nemusela tak vnímať. „Dospeli sme do bodu, keď ženy cítia, že môžu a mali by hovoriť o svojich skúsenostiach a muži by tomu mali venovať pozornosť. Ja budem,“ napísal pred rokom.

Bývalý viceprezident, ktorého aj jeho priaznivci považujú za príliš žoviálneho politika „zo starej školy“, sa profiluje ako zástanca ženských práv a vyjadril sa, že ak sa stane nominantom demokratov na prezidenta, vyberie si spomedzi kandidátov na svojho viceprezidenta ženu.

Nedokonalá obeť

Lenže situácia sa medzitým vyvinula pre Bidena a jeho podporovateľov a hlavne podporovateľky nie príliš žiaducim smerom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie