Denník N

Je netypickým futbalistom. Žije bez televízie, číta o Mandelovi a odmietol rozprávkové peniaze

Foto – archív Patrika Le Gianga
Foto – archív Patrika Le Gianga

Patrik Le Giang (27) je futbalovým brankárom Bohemiansu Praha. Má vietnamské korene, ale narodil sa na Slovensku. Číta knihy, bloguje o zdravej výžive, chodí na gitaru a učí sa po nemecky. „Baví ma ukazovať, že futbalista môže žiť aj inak,“ vysvetľuje.

Na futbalistu máte nezvyčajné koníčky, ale najviac ma zaujalo, že nevlastníte televízor. Prečo?

Nedávno som sa sťahoval a kamarát mi hovoril, že mi ho prinesie, lebo má jeden navyše. Smial sa, keď som mu to vyhováral so slovami, že ho nepotrebujem, ale je to naozaj tak. Odkedy som televíziu vylúčil zo svojho života, ani raz mi nezachýbala. Čo potrebujem, si vyhľadám na internete, ale hlavne som vášnivý čitateľ.

Aj v televízii sú programy, ktoré ma dokážu obohatiť, ale knižky mi do života vnášajú oveľa viac vnútorného bohatstva. Sami si určujeme, čo vpúšťame do svojej mysle, o ktorú sa treba starať rovnako ako o telo. Rád to prirovnávam k záhrade – ak sa o ňu staráme, kvitne a prináša úrodu. Ak nie, vyrastie v nej burina.

Čo máte momentálne rozčítané?

Životopis Nelsona Mandelu. Je to dosť obsiahla kniha a dlho sa mi ju nedarilo zohnať, až sa mi to podarilo v knižnici v Liberci. Jeho život ma veľmi inšpiruje, ale ešte som len na začiatku a teším sa na ďalšie strany.

Takisto som sa v posledných dňoch dostal ku knihám o budhizme. Ocino je z Vietnamu a východná kultúra je mi blízka. Síce som nikdy nebol striktne vedený k nejakému náboženstvu – ani ku kresťanstvu, ani k budhizmu, ale tematika náboženstiev a kultúr ma vždy zaujímala.

Vo voľnom čase ste napísali niekoľko blogov o zdravej výžive. Dočítal som sa, že vynechávate raňajky.

Áno, ráno začínam pohárom vody s himalájskou soľou a okrem toho si dávam iba takzvanú nepriestrelnú kávu. Pozostáva z 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie