Denník N

Hanbíš sa za svoju vieru? Nehanbi sa!

Minister zdravotníctva Marek Krajčí. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister zdravotníctva Marek Krajčí. Foto N – Tomáš Benedikovič

V krajine, kde je v parlamente naprieč stranami ústavná konzervatívna väčšina, kde liberáli dostali na frak ako nikdy, sa predsa nemôžeš hanbiť.

Úvodom nech zaznie, že vtipy na adresu ministra zdravotníctva, jeho viery a jej prejavov považujem za jednoduché, ale hlúpe. Je to jeho viera, nech si ju vyznáva a nech o nej svedčí, pokiaľ nevyžaduje, aby som sa podľa nej správal aj ja. Ja na oplátku nežiadam, aby sa on správal podľa môjho svetonázoru. To je, myslím, základný princíp liberálnej demokracie.

Jeho právo vieru vyznávať a prejavovať budem pokojne brániť presne tak, ako by som bránil akúkoľvek inú vieru alebo jej neexistenciu u kohokoľvek iného. Napríklad by som povedal, že ak v nedeľu nechce pracovať, ale ísť do kostola, nech ide.

Aj tak nám tu však panuje zmätok pojmov a tu je len krátky výber.

Kritika je bežná súčasť demokracie a každý verejný predstaviteľ ju musí zniesť. Ak ju zniesť nevie alebo nechce, potom nemá byť verejný predstaviteľ. Kritika nie je útok a nie je to urážka. Je to kritika; súčasť diskusie. Si na očiach, si vo funkcii. Už zastupuješ nielen svojich niekoľko tisíc voličov, ale všetkých. Ak sa po kritike cítiš urazený, chyba je v tebe.

Hanobenie presvedčenia zas znamená, a to je citát, že niekto verejne hanobí jednotlivca alebo skupinu osôb pre ich náboženské vyznanie alebo preto, že sú bez vyznania. Len tak mimochodom sa oplatí zdôrazniť „alebo preto, že sú bez vyznania“. Len aby sa nezabudlo, lebo sa zabúda.

A opäť: kritika nie je hanobenie presvedčenia. Vtipkovanie – vyššie píšem, že s ním nesúhlasím, ale aj tak – nie je hanobením presvedčenia. Kritika cirkvi nie je hanobením presvedčenia, pretože cirkev a presvedčenie nie je to isté – zhruba tak, ako Zuzana Čaputová alebo Igor Matovič nie sú to isté, čo Slovensko.

No a nakoniec – hanbenie sa za vieru. Žiadny rozumný

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie