Denník N

Kollárov vicepremiér Holý získa veľkú moc, dozrie na miliónové služby pre štát a môže ovplyvniť, kto zarobí a kto nie

Štefan Holý si preberá od prezidentky Zuzany Čaputovej poverenie člena vlády. Foto - TASR
Štefan Holý si preberá od prezidentky Zuzany Čaputovej poverenie člena vlády. Foto – TASR

Vicepremiér pre legislatívu dostáva nové kompetencie – dohľad nad právnickými a konzultačnými službami štátu. Môže to priniesť úspory, dohľad nad miliónovými zákazkami však nie je bez rizík.

Keď sa Štefan Holý zo Sme rodina stal vicepremiérom pre legislatívu, vyzeralo to, že ide najmä o funkciu pre funkciu. Pôvodne sa mal stať ministrom dopravy, ale Boris Kollár ho nedokázal pretlačiť cez koaličných partnerov, ktorí mali voči jeho nominantovi vážne výhrady. Teraz, šesť týždňov po svojom vymenovaní, dostáva kompetencie, vďaka ktorým môže získať obrovský vplyv na miliónové zákazky.

Právny a ekonomický expert Sme rodina mal doteraz usmerňovať a koordinovať tvorbu legislatívy naprieč ministerstvami.

Po novom bude môcť preverovať právne a konzultačné služby štátu za desiatky miliónov eur. Bude mať prístup k podrobnostiam o všetkých právnych prípadoch a konzultačných službách, ktoré štát a jeho organizácie a štátne firmy riešia samy alebo cez externých poradcov a právnikov. A bude ovplyvňovať, čo by sa s nimi malo ďalej robiť.

Pomôcť mu majú zamestnanci úradu vlády, pretože on sám má zatiaľ len minimálny aparát.

Na zmene kompetenčného zákona, ktorá mu má dať nové právomoci, sa dohodla koalícia. V týchto dňoch o nej rozhoduje parlament.

„Ide sa robiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Hegerova vláda

Sme rodina

Štefan Holý

Slovensko

Teraz najčítanejšie