Denník N

Slovák, ktorý vyvíja vakcínu proti COVID-19: Prístup nášho tímu je výnimočný, lebo môže ochrániť aj seniorov

Norbert Žilka je neuroimunológ a vedecký riaditeľ biotechnologickej spoločnosti Axon Neuroscience. Zdroj – archív N.Z.
Norbert Žilka je neuroimunológ a vedecký riaditeľ biotechnologickej spoločnosti Axon Neuroscience. Zdroj – archív N.Z.

Neuroimunológ Norbert Žilka vedie jeden z vedeckých tímov, ktoré vyvíjajú najočakávanejšiu vakcínu súčasnosti. Pred pandémiou pracovali na vývoji vakcíny proti Alzheimerovej chorobe, pri ktorej sú starší ľudia takisto rizikovou skupinou.

V rozhovore sa dočítate aj o tom,

  • čo majú spoločné COVID-19 a Alzheimerova choroba,
  • ako sa správa vakcína v organizme,
  • ako prebieha jej testovanie,
  • či vedci predpokladajú vznik jednej supervakcíny.

Tvrdíte, že ste na dobrej ceste k vakcíne proti ochoreniu COVID- 19. Čo to znamená?

Momentálne sa nachádzame v predklinickej fáze testovania účinnosti vakcíny. Našou ambíciou je dostať vakcínu do klinického skúšania už na jeseň 2020. Rozhodujúce slovo však budú mať regulačné orgány.

Pôvodne sa váš tím venuje vakcínam proti Alzheimerovej chorobe. Dá sa niekoľkoročný výskum presmerovať na iné ochorenie?

Na vývoj vakcíny proti COVID-19 sme sa rozhodli zamerať práve vďaka niekoľkoročným skúsenostiam s vakcínami proti Alzheimerovej chorobe. V posledných rokoch sme sa sústredili na to, aby vakcína dokázala produkovať protilátky aj u starších ľudí. Vakcinácia staršej populácie je veľkou výzvou, pretože ich imunitná odpoveď je málo efektívna. Naša technológia túto bariéru prelomila a v klinických skúškach sme stimulovali vysokú imunitnú odpoveď aj u 85-ročných pacientov. V prípade COVID-19 sú práve ľudia vo vyššom veku najzraniteľnejšou skupinou. V tomto ohľade je náš prístup výnimočný a prináša príležitosť ochrániť seniorov pred nebezpečnou infekciou.

Ako funguje takáto vakcína v organizme?

Peptidová vakcína (peptid je krátka časť bielkoviny, pozn. red.) v sebe nesie informáciu o zraniteľných častiach vírusu, ktorú v jednoduchej forme prezentuje imunitnému systému. Je to receptúra, podľa ktorej si imunitný systém nastaví výrobu protilátok. Tie dokážu vírusu zabrániť vo vstupe do hostiteľskej bunky a zlikvidovať ho. Keďže sa v tejto fáze sústreďujeme na preventívny účinok vakcíny, imunitný systém si túto informáciu zapamätá a v prípade, že sa stretne s vírusom, spustí výrobu špecifických protilátok.

Laboratórium, v ktorom sa vyvíjajú vakcíny. Zdroj – Axon Neuroscience

Má Alzheimerova choroba a Covid-19 niečo spoločné alebo využívate iba postupy z predchádzajúceho výskumu?

Medzi COVID-19 a Alzheimerovou chorobou je jedna podobnosť, ktorá je dôležitá z hľadiska prevencie. V prípade vakcíny proti Alzheimerovej chorobe je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie