Denník N

Vek pacientov, obetí, koľko ľudí skončilo v nemocnici. Podrobné štatistiky o korone na Slovensku

Len jedna obeť mala zatiaľ menej ako 60 rokov, veľa prípadov bolo importovaných.

V čase, keď na Slovensku na sklonku februára vrcholila volebná kampaň pred parlamentnými voľbami, koronavírus ešte nebol považovaný za také vážne riziko. V tom čase sme u nás neregistrovali ešte žiadneho pacienta.

Údaje z Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) však ukazujú, že v tom čase už niektorí budúci pacienti pociťovali príznaky COVID-19. Presnejšie, prvé symptómy mali štyria pacienti na Slovensku už 24. februára.

Prvý potvrdený prípad vláda ohlásila v piatok 6. marca, keď už prichádzali z Talianska hrozivé správy. Je to len jedna z mnohých zaujímavých štatistík, ktoré zverejňuje ECDC.

Zdržanlivosť Slovenska pri zverejňovaní údajov

Slovensko je pri zverejňovaní údajov o pacientov s COVID-19 opatrnejšie ako niektoré iné štáty. Na oficiálnej stránke korona.gov.sk ani NCZI nie sú napríklad údaje o vekovom zložení pacientov, obetí choroby, či koľko ľudí si vírus prinieslo zo zahraničia.

Česko, Rakúsko či Španielsko tieto informácie publikujú na oficiálnych stránkach.

Údaje zverejňované na stránke korona.gov.sk sú tie, ktoré je možné zverejniť, odpísal tlačový odbor úradu vlády.

Jediný úrad, ktorý nám údaje poskytol (o obetiach), bol Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Podrobné informácie za Slovensko sa však dajú pozrieť na stránke Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). „Zdrojom všetkých údajov sú národné zdravotnícke úrady,“ odpísali z tlačového úradu ECDC.

Vek pacientov

Údaje o veku pacientov ukazujú, že sa do veľkej miery podarilo Slovensku vyhnúť tomu, aby sa nakazili rizikoví pacienti vo vyššom veku. Kým v Česku tvoria pacienti nad 65 rokov 21 percent všetkých prípadov, u nás je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie