Denník N

Antivaxeri môžu byť o desať rokov na Facebooku vo väčšine, vedkyni pripomínajú sektu

Ilustračné foto – Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Na Facebooku je zatiaľ menej antivaxerov ako zástancov očkovania, no odporcovia rýchlo rastú, ukázala analýza, ktorá mapovala konverzácie o vakcínach medzi 100 miliónmi užívateľov.

K nerozhodnutým ľuďom, ktorí na očkovanie nemajú jasný názor, sa na Facebooku skôr dostanú informácie od antivaxerov ako od zástancov očkovania.

Vyplýva to zo štúdie, ktorá vyšla túto stredu v prestížnom magazíne Nature.

Šírenie bludov a nepodložených tvrdení o očkovaní poznáme aj zo Slovenska. Marian Kotleba (ĽSNS) napríklad hovoril, že šírenie nového koronavírusu slúži ako zámienka na vakcináciu, pri ktorej sa do tela budú vpichovať „mikročipy“ na ovládanie ľudí.

Na sociálnych sieťach sa šíri video s Judy Mikovitsovou, že očkovanie proti chrípke zvyšuje pravdepodobnosť ochorenia na COVID-19 o 36 percent a že povinné očkovanie zabije milióny.

Česká molekulárna biologička Soňa Peková zase rozprávala, že efektivita vakcíny proti novému koronavírusu sa blíži nule alebo bude veľmi nízka. Podľa nej sa nové vakcíny robia iba preto, „aby sa niečo robilo a ľudia neboli vydesení“.

Nedôvera k expertom je nebezpečná

Aj pre šírenie uvedených lží, konšpiračných teórií a nepodložených tvrdení by sa podľa prieskumu z minulého mesiaca dalo na Slovensku zaočkovať proti novému koronavírusu len 40,9 percenta opýtaných Slovákov a Sloveniek.

„Nedôvera k vedeckým expertom je nebezpečná,“ píšu o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Povinné očkovanie

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie