Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Koronavírus zabíja len ľudí, ktorí sa spoliehajú na lieky, klame web Bádateľ

MediaBrífing je piatkový newsletter o médiách a žurnalistike. Prihláste sa na odber a dostanete ho každý piatok do schránky. Tento týždeň sa okrem iného dočítate: 

  • Konšpirátori stále viac strašia pred očkovaním.
  • Mladé novinárky čelia dvakrát väčšej kyberšikane ako muži.
  • Facebook zmazal rekordné množstvo nenávistných prejavov.
  • Predaj slovenských novín pre krízu padol (graf).

Dezinformácie o koronavíruse sa na Slovensku šírili dávno predtým, ako sa u nás objavil prvý nakazený. Avšak známe šarlatánske weby sa tejto téme prvých šesť týždňov od vypuknutia nákazy vyhýbali.

Kým seriózne spravodajské weby stihli vydať stovky užitočných informácií a overených správ, stránky ako Bádateľ či Domáca liečba mali na konte nulu.

To sa už však mení. Zhruba každý druhý článok, ktorý od začiatku mája zverejnil web Bádateľ, sa týka koronavírusu. Drvivá väčšina z nich sú pritom už vyvrátené bludy.

Bádateľ vo svojich textoch straší, že farmaceutické firmy majú „pod kontrolou“ vlády a médiá. Technologickí giganti ako Facebook a Google sú tiež len „štetkami farmaceutickej loby“, a preto sú všetky „pravdivé“ správy cenzurované.

Koronavírus je vraj „binárny zbraňový systém“ zabíjajúci len ľudí, ktorí sa „spoliehajú na farmaceutické lieky“.

„Keby mohli všetci čítať stránky ako napríklad tá naša, mohli by sme pomôcť zachrániť milióny životov,“ píše neskromne portál Bádateľ. Pritom práve stránky ako Bádateľ šíria roky nezmysly, pre ktoré napríklad niektorí ľudia odmietli onkologickú liečbu a zomreli.

Bádateľ tiež tvrdil, že niekto sa pokúša vytvoriť zdanie pandémie, no v USA zomiera o 60 percent menej ľudí ako pred rokom. Hoci bola redakcia upozornená, že čerpala z nesprávnych štatistík, správne dáta vzala v diskusii pod článkom na vedomie, no text a jeho nepravdivý nadpis neopravila. Pandémia je predsa falošná, fakty na tom u konšpirátorov nič nemenia.

Bádateľ vo svojich článkoch o pandémii čerpá z webov ako naturalnews.com, collective-evolution.com, greenmedinfo.com či mercola.com. Všetko sú to stránky, ktoré dlhodobo zdieľajú zdravotnícke nepravdy, napríklad vedecky vyvrátenú teóriu, že očkovanie spôsobuje autizmus.

Tieto stránky tiež tvrdia, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Mediabriefing logoMediaBrífing

    Povinné očkovanie

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie