Denník N

Umývajú si vaše deti ruky v studenej vode? V škole možno budú musieť

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Minimálne každá tretia škola nemá na žiackych toaletách teplú vodu. Prieskum z marca ukázal aj ďalšie nedostatky v hygiene.

Mária Babinčáková pracuje na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach na Oddelení didaktiky chémie. „Pracujem s učiteľmi na školách, pripravujem metodiky, poskytujem im pomoc a všetko, čo je potrebné,“ opisuje svoju prácu.

Za posledný rok a pol navštívila viac ako 50 škôl a na mnohých ju zaskočila úroveň hygieny. Všimla si, že ju učitelia často upozorňujú: „Tu máte kľúč, choďte radšej na učiteľské záchody, tam bude papier.“

Odpovede z 204 škôl

Keďže sa na škole vždy snaží splynúť s prostredím, radšej chodí na žiacke toalety. „Chýbajúci papier by ešte nebol problém, vieme ho nahradiť hygienickými vreckovkami. Väčší problém je mydlo, ktoré bolo skôr výnimkou. A kto si nosí so sebou mydlo v taške?“ pýta sa.

Keď sa v januári začali objavovať prvé informácie o COVID-19, znova si spomenula na skúsenosti s hygienou na školách. Už vtedy jej napadlo, že keby nový koronavírus prišiel na Slovensko, naše školy by boli vysoko rizikovým prostredím. Zostavila preto dotazník o úrovni hygieny a poslala ho e-mailom na všetky školy, ktoré má v databáze, a zdieľala ho aj v skupinách pre učiteľov na sociálnej sieti.

V marci, teda tesne pred vyhlásením pandémie, sa jej podarilo zozbierať 204 anonymných odpovedí z materských, základných a stredných škôl z celého Slovenska.

Ako ukazujú výsledky prieskumu, až v 42 percentách škôl žiaci nemajú prístup k tečúcej teplej vode. Takmer v každej tretej škole

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie