Denník N

Kéry zo Smeru o platforme s kuffovcami: S Ficom sme sa nerozprávali, u viacerých v strane sa to stretlo s nepochopením

Marián Kéry. Foto - TASR
Marián Kéry. Foto – TASR

Poslanec Smeru Marián Kéry (42) vysvetľuje vznik platformy za hodnotové Slovensko, ktorú vytvoril so straníckym kolegom Jánom Podmanickým a členmi KDŽP, ktorí kandidovali za kotlebovcov.

Čí nápad bol vytvoriť spojenie poslancov Smeru a ľudí zo strany Kresťanská demokracia – Život a prosperita (KDŽP), ktorí kandidovali za Kotlebovu ĽSNS?

Som rád, že ako prvý novinár nehovoríte o spojení nás smeráckych poslancov s kotlebovcami, ale s ľuďmi zo strany Kresťanská demokracia – Život a prosperita, ktorí kandidovali na kandidátke Kotlebovej strany. Poznáte ma už dlhšiu dobu, a či v pléne Národnej rady, alebo keď sa ma pýtali novinári, často som veľmi tvrdo vystupoval voči poslancom Ľudovej strany Naše Slovensko. Najmä v súvislosti s výrokmi, ktoré popierali holokaust alebo velebili postavy zo slovenského štátu. Preto mi prekáža, že v mnohých médiách zaznelo, že sa poslanci Smeru spájajú s kotlebovcami.

Sám hovoríte, že za ĽSNS kandidovali.

Keď sa dostanete do Národnej rady, môžete si vyberať koaličných partnerov, ale do opozície si strany nevyberáte. Stalo sa to, že v opozícii sú len dve politické strany, a tie, či chcú, alebo nechcú, musia niekedy dokázať spolupracovať. Čo sa týka vzniku konzervatívnej platformy, mňa oslovil pán poslanec Podmanický, s ktorým sme nielen kolegovia, ale aj veľmi dobrí priatelia. Máme rovnaké názory. Vysvetlil mi, že do tohto zoskupenia majú otvorené dvere všetci poslanci bez rozdielu politickej príslušnosti.

Aj keď platformu zakladáte s Tomášom Tarabom a Filipom Kuffom, teda členmi KDŽP, nemôžete sa tváriť, že nekandidovali s ľuďmi z ĽSNS, ale najmä s ich programom.

To je pravda. Ale máte pocit pri nejakých ich výrokoch, vyjadreniach či ich skutkoch, že sa hlásia k fašizmu, nacizmu či ľudáctvu? Ja nemám ten pocit.

Dobrovoľne išli na jednu kandidátku s Milanom Mazurekom, na ktorého profile na Facebooku spred roku 2016 sa o holokauste písalo ako o rozprávkach. To je pomerne silné gesto, nie?

Keby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie