Denník N

High 5ive: Muž príde do reštaurácie, objedná si polievku, zje za lyžicu a zastrelí sa. Prečo?

Záber z filmu Albatross Soup od Winnie Cheungovej.
Záber z filmu Albatross Soup od Winnie Cheungovej.

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Je to hra, ktorá môže naozaj zabaviť. Jedna osoba rozpovie krátky príbeh so zvláštnym koncom. A opýta sa, prečo sa tak stalo. Ostatní kladú otázky, hádajú a postupne skladajú čriepky celej story. Kto odhalí pointu, vyhráva a môže ponúknuť svoju hádanku. Poznáte, nie?

Režisérka Winnie Cheungová sa rozhodla urobiť z tejto hry animovaný film Albatross Soup. Dej sa rozohráva takto: muž vystúpi z člna, vojde do reštaurácie a objedná si polievku z albatrosa. Zje jednu lyžicu, vytiahne revolver a zastrelí sa. Prečo? Päťdesiat ľudí sa snaží uhádnuť dôvod a okolo toho plynie krásny animovaný príbeh. Dajte si.

*

Ak boli Public Enemy CNN pre černošskú populáciu, tak hip-hopové trio Digable Planets boli Rádio Devín. Silný obsah a angažovanosť im nechýbali, ale slohy a bíty plynuli bez kriku a rozhadzovania rúk. Do toho džezové gitarové vyhrávky a sample soulovej a funkovej klasiky. Ich CD Blowout Comb (1994) mi prešlo prehrávačom tisíckrát.

Prešli roky a zrazu mi v ušiach zaznel známy hlas a fíling. Ishmael Butler z Digable Planets sa prevtelil do projektu Shabazz Palaces. A tu už išlo o náročnejšiu nočnú stanicu pre zvukovo zdatných. Na nálepke stojí „alternatívny hip-hop“. Ich nová platňa The Don of Diamond Dreams je psychedelický džem a vesmírna jazda.

*

Keď už sme pri rádiu – inak, to je to médium, v ktorom ktosi čosi rozpráva a púšťa k tomu hudbu. Kedysi sa takýmto spôsobom formovali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie