Denník N

Životy Španielov sa obrátili naruby a vláda už počíta s tým, že sa možno vzbúria a pôjdu do ulíc

Žena s rúškom a španielskou vlajkou na hlave počas protestov proti tomu, ako vláda zvláda koronakrízu. Ilustračné foto - TASR/AP.
Žena s rúškom a španielskou vlajkou na hlave počas protestov proti tomu, ako vláda zvláda koronakrízu. Ilustračné foto – TASR/AP.

Uniknutý dokument z polície La Guardia Civil hovorí o hrozbe výtržností zo strany sociálne slabých a separatistov.

„Takto sme si to nepredstavovali,“ hovorí Barcelončanka Neus. A podobnú vetu v týchto týždňoch počuť z úst mnohých Španielov.

Každý má na to svoj dôvod, v prípade Neus to bol pôrod doma 45 minút pred vyhlásením stavu núdze. „Na druhé ráno po pôrode sme sa dozvedeli o lockdowne, že musíme zostať uväznení doma bez akejkoľvek pomoci,“ dodala.

Náhla karanténa

Všetci sa museli prispôsobiť. Bolo to 14. marca, keď premiér Pedro Sánchez vyhlásením stavu núdze uväznil všetkých Španielov na mieste, kde sa práve nachádzali. Nie pre všetkých to bolo doma.

Arantxa, mama štvorročného dievčatka a dvojročných dvojičiek, bola so svojou 75-ročnou mamou v dvojizbovom byte v Tossa de Mar, kde čakala, či sa jej manžel bude môcť vrátiť zo služobnej cesty v Mexiku. Verónica bola so svojou dvojročnou dcérou u ťažko chorých rodičov v Baskicku, kým jej manžel v Barcelone prichádzal o prácu a prakticky jediný príjem v rodine.

Obyčajné životy obyčajných ľudí sa prevrátili naruby a hoci nikto z nich si rok 2020 takto nepredstavoval, všetci sa museli prispôsobiť.

Denník El Periódico zverejnil informácie z tajného dokumentu, ktorý unikol zo štátnej polície La Guardia Civil. Píše sa v ňom o možných

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie