Denník N

Dospelí po sebe v noci hádžu kamene, ráno idem do školy. V Plaveckom Štvrtku sú mesiace bitky a trpia najmä deti (+ video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Už od februára sú v rómskej osade v Plaveckom Štvrtku konflikty – znepriatelené rodiny hádžu kamene a zápalné fľaše. „Je to zázrak, ale deti sa chcú učiť,“ hovorí učiteľka z miestnej školy.

„Wie geht es dir?“ pýta sa učiteľka na hodine nemčiny štyroch detí. Deti vykríknu: „Prima, gut!”, „Schlecht!”

„Guten Tag?” skúsi neisto malý chlapec. Otázku „Ako sa máš?“ nepochopil, s pomocou učiteľky sa však opraví a všetci spolu pokračujú pesničkou – deti si spievajú nemeckú verziu Hlava, ramená, kolená, palce.

Hodina nemčiny prebieha na ihrisku, približne osemročné deti stoja v dvojmetrových rozostupoch a s rúškami na tvárach. Vonku je zamračené a chladno, to však nie je dôvod na to, aby hodinu zrušili. Naopak, musia sa ešte viac hýbať. A tak počas celej hodiny učiteľka a deti tancujú a poskakujú – aj počítanie do dvadsať po nemecky sa im zdá ako tá najväčšia zábava.

Škola v čase korony: nemčina na lúke, matematika z domu
(Autorka: Martina Koník)

Keďže je chladno, deti sa učia len približne polhodinu. Učiteľka sa s nimi rozlúči a privíta ďalšiu skupinku – tentoraz sú to staršie dievčatá. Z osady ich sem postupne privádzajú dvaja spolupracovníci školy, pri výmene si všetci vydezinfikujú ruky. Učiteľka Lucia Butková bude učiť na ihrisku asi do tretej popoludní, kým vystrieda všetky skupiny detí.

Vojna v osade

Deťom z Plaveckého Štvrtka zasiahla do života udalosť, pre ktorú ich učitelia zo základnej školy nechcú nechať bez pomoci. V rómskej osade približne od februára prebiehajú veľké konflikty. Počas série bitiek lietajú zo striech kamene a zápalné fľaše, znepriatelení obyvatelia sa bijú palicami a demolujú si obydlia. V osade často horí. Bitky prebiehajú aj cez deň, ale častejšie eskalujú v noci.

Bez veľkej pozornosti médií či štátnych inštitúcií tak už niekoľko mesiacov žijú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie