Denník N

Slovák z Harvardu: Spolužiakov prekvapuje, že máme prezidentku. Sami to ešte nezažili

Foto: archív Martina Viciana
Foto: archív Martina Viciana

Martin Vician (21) má za sebou prvý rok na Harvardovej univerzite, kde popri štúdiu ekonómie a psychológie hráva aj futbal. Hovorí, že by na Harvarde nikdy neuspel, ak by sa učil iba pred skúškami. „Škola ma núti pripravovať sa systematicky,“ vysvetľuje.

Prečo ste sa rozhodli, že v živote nestavíte všetko iba na futbal?

Odmalička som bol vedený rodičmi k tomu, aby som sa venoval aj škole. Vo futbale ma vždy podporovali, ale naučili ma, že štúdium je tiež dôležité. Vždy som sa naň vedel sústrediť a nájsť si naň čas. Myslím si, že škola môže pomôcť aj k zlepšovaniu sa v športe. Ak ste disciplinovaným študentom, pomôže vám to aj na ihrisku. V mojom prípade sa to ukázalo prestupom na Harvard.

Čo musí mladý futbalista urobiť, ak sa chce dostať na Harvard alebo inú prestížnu americkú univerzitu?

Brať vážne stredoškolské štúdium a dokončiť strednú najlepšie, ako to pôjde. Známky nie sú vždy všetko, ale nakoniec môžu byť celkom dôležité. Samozrejme, základom je plynulá angličtina. Ak sa chce niekto dostať na univerzitu ako športovec, mal by čo najtvrdšie pracovať aj na športovej stránke a dostať sa čo najďalej. V prihláške veľmi pomôže, ak ste napríklad reprezentantom. Následne sa treba skontaktovať s trénermi a ďalšími ľuďmi, ktorí budú rozhodovať o prijatí. Oni potom rozhodnú, či máte pricestovať na pohovory alebo testy.

Čo vedia vaši spolužiaci o Slovensku?

Samozrejme, niektorí nevedia, kde presne Slovensko je, a pasujú nás za krajinu východnej Európy. Niektorým to rovno evokuje Rusko. Mám pocit, že čím viac

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie