Denník N

Mala 17, keď ŠtB zatkla jej rodičov a nechali ju doma samu. Otec rozprával vtipy a mama sa na nich strašne smiala

Ján L. Kalina, jeho manželka Agneša a dcéra Júlia. Rozlúčková fotografia pred emigráciou do Nemecka. Foto - archív Júlie Sherwood
Ján L. Kalina, jeho manželka Agneša a dcéra Júlia. Rozlúčková fotografia pred emigráciou do Nemecka. Foto – archív Júlie Sherwood

Kóšer podcast: Príbeh knihy Tisíc a jeden vtip a jej smutného hrdinu Jána L. Kalinu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Jeho vtipy Československo milovalo. Keď po peripetiách v roku 1969 vyšla jeho unikátna zbierka Tisíc a jeden vtip, celý náklad sa hneď vypredal. Komunisti však nemali zmysel pre humor. Jána L. Kalinu poslali po vykonštruovanom procese do väzenia a jeho rodine neustále terorizovali život. „Najlepší vtip je, že svoju knihu ste si museli odsedieť,“ napísal mu Werich. O legendárnej knihe Tisíc a jeden vtip a smutnom príbehu jej autora sme sa rozprávali s jeho dcérou, prekladateľkou Júliou Sherwood (Kalinovou). Po 50 rokoch knižka vychádza znovu a tentoraz aj so zakázanými vtipmi. 

Podbean Player

V rozhovore s Júliou Sherwood si prečítate:

  • ako vznikala kniha Tisíc a jeden vtip
  • ako Ján L. Kalina a jeho budúca manželka Agneša prežili holokaust
  • ako Kalinovci u seba našli odpočúvacie zariadenie a ako s tou informáciou naložili
  • o absurdných obvineniach, za ktoré poslali Kalinu na dva roky do väzenia
  • ako režim robil jeho dcére zle, keď chcela ísť na vysokú školu, a jej mama to už nevydržala
  • prečo sa Júlia Sherwood bojí, že Slovensko môže skončiť ako Orbánovo Maďarsko, a prečo jej stíhanie Michala Havrana pripomína Pakistan

Rada rozprávate vtipy?
Viete, že ani nie? Mne to veľmi nejde a hlavne tým, že som vyrastala v rodine vtipového profesionála, ktorý sa vždy pohoršoval nad tým, ako som pokazila pointu, tak som akosi úplne stratila sebavedomie. Ale potom je tu ešte jedna vec: treba mať aj talent sa zasmiať a pochopiť vtip, a to mi celkom ide. (smiech)

Aký máte vzťah k humoru?
Celkovo mám humor aj vtipy rada, to som nasávala s materským mliekom a otcovským mliekom. (smiech) Otec ma vychovával na hrách Voskovca a Wericha, ktoré sú celé postavené na humore, a tie vtipy sa u nás odjakživa rozprávali. Takisto, čo sa aj literatúry týka, najviac mi sedia knihy a autori, ktorí majú zmysel pre humor.

Obľúbené vtipy dcéry profesionálneho vtipkára

Váš otec, Ján L. Kalina, napísal slávnu knihu Tisíc a jeden vtip, ktorá teraz po 50 rokoch znovu vyšla aj s vtipmi, ktoré vtedy cez cenzúru neprešli. Ktoré vtipy z nej vám obzvlášť prirástli k srdcu?
Je ich tam množstvo, ale vybrala by som také, ktoré nie že zľudoveli, ale „zrodinneli“. Rozprávali sa tak často, že nakoniec sme z nich často používali už len tú pointu. Poviem jeden. Na dvore blázinca stojí vysoká tyč. Jeden z pacientov sa po nej vyšplhá, a keď je celkom hore, vyberie z vrecka papier, čosi naň napíše a pripne ho navrch tyče. Potom sa šikovne pustí dolu. Všetci sa ho vypytujú: „Čo si tam napísal?“ „Nepoviem.“ Keďže to nikomu nechce vyzradiť a vyjsť hore nik iný nedokáže, riaditeľ prikáže priniesť hasičský rebrík a sám sa vyberie do výšin. A na papieri je napísané: koniec tyče. Takže my, keď sme prišli na nejaký koniec, tak sme vždy hovorili koniec tyče. (smiech)

Aký ste vybrali ďalší?
Ďalší vtip je z tých politických – z tých, ktoré sa, samozrejme, do pôvodného vydania nedostali, ale otec ho zaradil do zbierky politických vtipov, ktorú vydal potom v emigrácii a ktorú sme teraz pridali do nového vydania Tisíc a jedného vtipu. Je to vtip o Leninovi, ako do kolchozu prišla debatovať o Leninovi jeho žena Nadežda Krupská. „Ktorú jeho cnosť by si kládla najvyššie, súdružka?” spýtal sa zvedavý postarší kolchozník. „Jeho hlboký humanizmus,” odvetila Krupská. Starému kolchozníkovi sa to však málilo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Kóšer podcast

Rozhovory

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie