Denník N

Miroslav Kollár zo Za ľudí: Čo by som dal za to, keby sa k nám premiér správal ako k Sulíkovi

Miroslav Kollár. Foto N - Tomáš Benedikovič
Miroslav Kollár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Človek sa nemôže tváriť, že síce je premiér, ale bude to robiť tak „po trnavsky“. Znižovať vážnosť premiérskej funkcie nevážnym prístupom bude kontraproduktívne aj pre samotného Matoviča, vraví poslanec Miroslav Kollár.

Miroslav Kollár (51) je poslanec parlamentu, podpredseda mediálneho výboru a primátor Hlohovca. Je členom predsedníctva strany Za ľudí.

V rozhovore hovorí:

  • či sa cíti v koalícii komfortne a či ho berú za disidenta;
  • či Boris Kollár a Sme rodina držia dohody;
  • v čom je genialita a nebezpečenstvo premiéra Igora Matoviča;
  • či by koalícia mala odvolať Jaroslava Rezníka z čela RTVS;
  • čo musí urobiť strana Za ľudí, aby v koalícii prežila.

Hlasovanie o správe ombudsmanky dopadlo pre mnohých pomerne prekvapivo. Bolo prekvapivé aj pre vás ako poslanca, ktorý počúval rozpravu v sále?

Finálne hlasovanie ma prekvapilo len absolútnymi číslami – tým, ako málo sa našlo poslancov, ktorí boli ochotní vziať na vedomie správu ombudsmanky a vyjadriť tak rešpekt jej úlohe. Najviac sa hanbím za úroveň debaty, ktorá v parlamente prebehla. Poslanci od Kotlebu, ale aj niektorí členovia koalície diskusiu viedli témami a jazykom, ktoré majú ďaleko od dôstojnosti a rešpektovania práv všetkých ľudí.

Nie je ten údiv spôsobený tým, že ste v parlamente nový? Predsa len, aj v minulom volebnom období Národná rada zažila rozpravy – napríklad pri návrhu zákona, ktorý mal o mimovládkach hovoriť ako o zahraničných agentoch –, ktoré boli ďaleko za hranicou vkusu.

Samozrejme, nie som prekvapený z toho, že kotlebovci takto komunikujú. No stále si myslím, že ak krajina má fungovať, jej inštitúcie by mali požívať vážnosť. Preto sa hanbím za to, že v takej inštitúcii, akou parlament je, diskusie prebiehajú takýmto spôsobom. Poslanec Mizík (ĽSNS – pozn. red.) počas rozpravy povedal – teda tak ako vždy prečítal z počítača, s ktorým akože nevie pracovať –, že si na to má pani ombudsmanka zvyknúť, lebo parlament nie je nato, aby ju poslanci natierali masážnymi olejíčkami, že sa tam má diskutovať. Ja na to hovorím, že nenávisť nie je názor. A to, čo oni predvádzali, bola nenávisť.

Správu ombudsmanky vzalo na vedomie 34 poslancov. Spočítali sa liberáli v parlamente? Alebo dokonca zástancovia liberálnej demokracie?

Nechcem takýmto spôsobom kolegov nálepkovať. Úplne rešpektujem právo na názor. Ale isté hodnotové rozdelenie parlamentu sa z tohto hlasovania odčítať dalo. Neznižujem váhu správy ombudsmanky, ale možno, že je fajn, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie