Denník N

Všetko, čo ste chceli vedieť o židoch: zoznam všetkých Kóšer podcastov

Každú nedeľu Mirek Tóda s rabínom Mišom Kapustinom sprevádzajú poslucháčov židovským svetom v špeciálnom podcaste Denníka N.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Napriek našej historickej skúsenosti s holokaustom, počas ktorého bola väčšina slovenských židov vyvraždená, je antisemitizmus na Slovensku znovu na vzostupe, podobne ako je to na celom svete.

Do redakcie nám často chodia emaily, kde sa nadáva do „židovských fašistov“. Znovu sa šíria konšpirácie o židovskej svetovláde a za všetkým sa hľadá sprisahanie.

Za nenávisťou je často nevedomosť a nezáujem spoznať nepoznané. Najľahšie sa útočí na niekoho, koho sme nikdy nestretli a ani sa s ním nerozprávali. Rozhodli sme sa preto, že sa pokúsime zbúrať predsudky, mýty a konšpirácie, ktoré sa šíria o židoch, v špeciálnom podcaste.

Rozprávame sa v ňom otvorene, vážne aj veselo o židoch, judaizme, židovskej kultúre a tradícii.

Nazvali sme ho Kóšer podcast a na pomoc sme si zavolali špeciálneho hosťa – liberálneho rabína Mišu Kapustina, ktorý po ruskej okupácii Krymu emigroval na Slovensko, kde sa ho ujala bratislavská židovská obec.

Do relácie si voláme aj špeciálnych hostí a cestujeme po krajine za významnými židovskými miestami. Viac nájdete na stránke Kóšer podcastu na Facebooku.

Kóšer podcast: zoznam všetkých epizód

Môže ísť o kreslený obrázok

137. Kóšer podcast: vily v ohrození (židovské Brno II.)

S etnografom Michalom Doleželom sme sa vybrali na prechádzku za vilami významných židovských rodín v brnenskej štvrti Pisárky. Ich historické dedičstvo je v ohrození, na divoké prestavby nových majiteľov nikto nedohliada.

136. Kóšer podcast: Štetlfest (židovské Brno I.)

Konečne sme sa vydali do Brna, aby sme tam zažili betálny multižánrový židovský festival. Jeho prvý ročník nastavil latku mimoriadne vysoko.

135. Kóšer podcast: prvá lekcia (biblickej) hebrejčiny

Hebraistka Ema Hruška nás prevedie svetom biblickej hebrejčiny a naučí dôležitú židovskú modlitbu Šma Jisrael i múdrosť z Talmudu.

134. Kóšer podcast: židovské mená (pre dievčatá a chlapcov)

Alef alebo Zeev? Hebraistka Ema Hruška vyberá momentálne najobľúbenejšie židovské mená.

133. Kóšer podcast: Modlitby česko-židovské

Srdce mé velebí Pána, když hvězdičky si zpívají zrána. Poetickým svetom česko-židovských básnikov Jiřího Langera a Jiřího Ortena nás sprevádza literárny historik a kritik Martin C. Putna.

132. Kóšer podcast: Ben a jeho židovská Kanada

Doma kóšer kuchyňa, víkendy v synagóge a leto na židovskom tábore. Učiteľ angličtiny a majiteľ bratislavskej kaviarne Next Apache Ben Pascoe rozpráva o svojom detstve a dospievaní v Kanade.

131. Kóšer podcast: Na Bar micva nie je nikdy neskoro (židovský Trenčín I.)

Krásna Trenčianska synagóga po dlhých rokoch znovu ožila vďaka Bar micve Eduarda Schlesingera. A Mirek Tóda bol pri tom.

130. Kóšer podcast: Židovský svet očami Jana Fingerlanda

Prečo v Izraeli tak často padajú vlády, ako to je s postavou Benjamina Netanjahua, ale aj o emigrácii židov z Putinovho Ruska, sa rozhovorí komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland.

129. Kóšer podcast: Krvavé územia (po stopách operácie Reinhard III.)

Po Majdanku a Sobibore uzavrieme smutné putovanie po Lublinskej oblasti na mieste Bełżec, kde nacisti postavili svoj prvý vyhladzovací tábor operácie Reinhard. Okrem tohto desivého miesta sa so šéfom múzea holokaustu Martinom Korčokom a Michalom Vanekom z Múzea židovskej kultúry v Bratislave zastavíme v Chelme, Izbici a Trawnikoch, kde trénovali tých najbeštiálnejších vrahov.

128. Kóšer podcast: veselý príbeh zo Starej Turej (židovské Kopanice)

Mirek Tóda sa s rabínom Mišom Kapustinom vybral na krásne Kopanice, aby sa stretol s komunitou ľudí, ktorí zveľadili kedysi zdevastovaný židovský cintorín v Starej Turej.

127. Kóšer podcast: Kde je Anna Franková?

Po komikse izraelský režisér Ari Folman upravil príbeh slávneho denníka aj do animovaného filmu, ktorý zasadil do moderného Amsterdamu. Veľmi netradične v ňom ožije Kitty – imaginárna kamarátka Anny Frankovej.

126. Kóšer podcast: o antisemitoch medzi nami

Šéf Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov rozpráva o novom výskume antisemitských predsudkov v krajinách V4, o tých, čo legitimizujú extrémizmus a aj o tom, či Putinov režim nesie znaky fašizmu.

125. Kóšer podcast: Sobibor (po stopách operácie Reinhard II.)

Najviac židov deportovaných zo Slovenska bolo zavraždených vo vyhladzovacom tábore Sobibor, ktorý vznikol preto, aby čo najrýchlejšie zabil čo najviac ľudí. Smutnou cestou po vyhladzovacích táboroch v Lublinskej oblasti nás sprevádzajú šéf Múzea holokaustu Martin Korčok a riaditeľ Múzea židovskej kultúry Michal Vanek.

124. Kóšer podcast: Korene Preßburger Klezmer Band

Legendárna klezmerová kapela má nový album, ktorý v novej hudobnej epizóde predstavia huslista Andrej Werner a klarinetista Miro Lago.

123. Kóšer podcast: Majdanek (po stopách operácie Reinhard I.)

V Majdanku, ktorý sa nachádza na predmestí Lublinu, sme vyrazili po stopách beštiálnej nacistickej operácie, ktorej cieľom bolo čo najefektívnejšie vyvraždenie židov. Smutnou cestou po vyhladzovacích táboroch v Lublinskej oblasti nás sprevádzajú šéf Múzea holokaustu Martin Korčok a riaditeľ Múzea židovskej kultúry Michal Vanek.

122. Kóšer podcast: tajuplné stretnutie s Chatamom Soferom

Historička Viera Kamenická napísala rozprávkovú knižku o slávnom rabínovi z Prešporka. Rozprávali sme sa o jeho príbehu a o tom, prečo sa mu tak vášnivo celý život venuje.

121. Kóšer podcast: Desider Quastler (po starej Bratislave s Juliou III.)

S historičkou Juliou Itin sa tentoraz vydáme po stopách talentovaného architekta so smutným osudom Desiderom Quastlerom. O tom, aký bol, nám porozpráva jeho neter Mária Hvastijová.

120. Kóšer podcast: rabín Kapustin o vojne na Ukrajine

„Je to vojna dobra a zla a ja verím, že som na dobrej strane,“ hovorí o Putinovej vojne rabín Miša Kapustin. Po ruskej okupácii Krymu v roku 2014 odišiel žiť s rodinou na Slovensko,  teraz pomáha nielen židovským utečencom, ktorých vyhnala z domov ruská armáda.

119. Kóšer podcast: smutné príbehy architektov a staviteľov (po starej Bratislave s Juliou II.)

Erdély, Szalatnai-Slatinský, Weinwurm, Vécsei, Konrad, Spitzer, Skutecký, Quastler, Steiner. Historička Julia Itin a Mirek Tóda vyrazili na prechádzku za ikonickými budovami Bratislavy, ktoré vznikli vďaka židovským architektom a staviteľom.

118. Kóšer podcast: Neznámy príbeh rodiny Stein (po starej Bratislave s Juliou I.)

Historička a rodáčka z Odesy Julia Itin pri písaní knihy pre Čierne diery objavila unikátne príbehy významnej, no zabudnutej bratislavskej židovskej rodiny Stein. Spolu s ňou sme sa vybrali po jej stopách.

117. Kóšer podcast: Deň v Jeruzaleme s historičkou Magdalénou

Mirek Tóda nasadol v Tel Avive na vlak do Jeruzalema, aby tam zažil deň so slovenskou historičkou. Magdaléna Jánošíková robí výskum v prestížnom Van Leerovom inštitúte, kde sa venuje novovekým aškenázskym liečiteľom. A vo voľnom čase sa teší zo života v modernom Tel Avive.

116. Kóšer podcast: v Negevskej púšti

Mirek Tóda sa so sprievodkyňou Helenou Beinish vyberie do izraelskej púšte. Stretnú kozorožce, navštívia Ben Gurionov skromný domček v kibuci a budú sa kochať krásnymi scenériami Negevu.

115. Kóšer podcast: židovský Senec

S Marošom Borským zo Židovského kultúrneho inštitútu, jeho tímom historikov a grafickým dizajnérom sa rozprávame, ako vzniká úplne nová stála expozícia pre vynovenú synagógu v Senci. Spolu zavítame aj na miestny cintorín, ktorý sa stal dôležitým zdrojom pre bádanie o minulosti tamojšej židovskej komu

114. Kóšer podcast: Dežo Hoffmann (fotograf Beatles)

Bol to práve štiavnický rodák Dežo Hoffmann, kto vytvoril vizuálny imidž Beatles. Jeho príbehom nás sprevádza znalec fotografie Marián Pauer.

113. Kóšer podcast: Židovský Šariš I. (plný príbehov)

Mirek Tóda vyrazil znovu na židovský roadtrip s lídrom kapely Mojše Band Michalom Paľkom na východné Slovensko. Tentoraz do Prešova a blízkej obce Šebeš-Kelemeš, ktoré bolo kedysi unikátnym židovským mestečkom. Na potulkách stretli Juraja Guttmana, ktorý im porozpráva, ako bojoval v jomkipurskej vojne a v Libanone a prečo sa nakoniec vrátil z Izraela na Slovensko.

112. Kóšer podcast: rabínka v zácviku o živote v Jeruzaleme

Kamila Kopřivová, ktorá sa vydala na rabínsku dráhu, vymenila berlínsky seminár za jeruzalemskú ješivu a v novej epizóde nám porozpráva o svojom love & hate vzťahu k svätému mestu.

111. Kóšer podcast: Mojše Band & Mitzvos

Kapela, ktorá dlhodobo objavuje židovskú hudobnú tradíciu na Slovensku, vydala nový album Mitzvos/Prikázania. Jeho svetom nás sprevádza líder Mojše Bandu Michal Paľko.

110. Kóšer podcast: ako vznikol svet

S rabínom Mišom Kapustinom sa začítame do úplne prvého príbehu v Tóre.

109. Kóšer podcast: divoké srdce Clarice Lispector

Zabudnite na chvíľu na lockdown a ponorte sa s nami do úžasného sveta brazílskej spisovateľky so židovskými koreňmi z ukrajinského štetlu. Životom a dielom Clarice Lispector nás sprevádza prekladateľka Jana Benková Marcelliová.

108. Kóšer podcast: 4-tisíc dreidelov Arthura Kurzweila

V špeciálnej chanukovej epizóde nám americký židovský spisovateľ porozpráva o svojej unikátnej zbierke dreidelov z východnej Európy a bratislavský rabín Baruch Myers o tom, ako oslavoval chanuku ako dieťa v New Jersey a čo si o sviatku svetiel myslí teraz.

107. Kóšer podcast: novembrový pogrom a krása zničených synagóg (židovská Viedeň V.)

V noci z 9. na 10. novembra 1938 sa v Nemecku, k nemu pripojenému Rakúsku aj v Sudetoch odohral protižidovský pogrom známy ako Krištáľová noc. Vo Viedni, kde bolo zničených vyše 20 synagóg, bol tento teror mimoriadne brutálny. V novej epizóde sme sa vydali na miesta, kde tieto krásne architektonické skvosty stáli a dnes si ich pripomínajú už iba lampy s Dávidovou hviezdou.

106. Kóšer podcast: kniha Jób (prečo sa zlé veci dejú dobrým ľuďom)

Boh dal, Boh vzal, hovorí Jób. Rabín Miša Kapustin rozoberá jeho ťažko skúšaný osud a odpovedá na otázku, ktorú si ľudia kladú celé tisícročia.

105. Kóšer podcast: Gaštany na Puškinovej ulici (príbehy z košickej synagógy)

Ako sa deti vyrovnávajú s hrôzami, ktorými si prešli ich rodičia počas holokaustu? Učiteľky Marta Györiová a Jana Teššerová spomínajú na povojnový židovský život v Košiciach a maliara Ľudovíta Felda, ktorý musel Mengelemu kresliť portréty väzňov v Auschwitzi.

104. Kóšer podcast: Kosti na cintoríne (československý roadtrip)

Dva židovské cintoríny, dva rôzne príbehy. Kým ten slovenský v Holíči je v katastrofickom stave so zvalenými náhrobkami, zarastený drevinami a s povaľujúcimi sa úlomkami kostí, ten za riekou Moravou v blízkej Strážnici je pekne udržiavaný vedľa unikátnej synagógy so slnečnými hodinami.

103. Kóšer podcast: U Sigmunda Freuda (židovská Viedeň IV.)

Viedenská séria tentoraz pokračuje na vychytenej adrese Berggasse 19, kde 47 rokov žil slávny otec psychoanalýzy, až kým nemusel v roku 1938 utiecť pred nacistami do Londýna. Navštívili sme tam jeho obľúbený byt, kde nedávno otvorili vynovené Múzeum Sigmunda Freuda.

102. Kóšer podcast: radosť z navrátenej tóry

Nacisti zhabali vyše 1500 tór z českých zemí a komunisti ich takmer zničili, nebyť londýnskej nadácie Memorial Scrolls Trust, ktorá ich zachránila. Po desaťročiach, práve počas sviatku Simchat tora, sa jeden zvitok zo vzácnej zbierky vrátil do Prahy, kde bude slúžiť progresívnej židovskej komunite Ec Chajim.

101. Kóšer podcast: židovská Štiavnica (príbeh Lacka Welwarda)

Na verejnej nahrávke Kóšer podcastu na festivale Amplión pamätník Ladislav Welward porozpráva ako sa mu podarilo prežiť šoa ako jednému z mála židovských obyvateľov Štiavnice a Beata Ruckschloss Nemcová nás prevedie miestnym cintorínom, ktorého rekonštrukcia skončila malérom. Podobne ako obnova synagógy, kde sa dnes plní pivo. Muziku hrá Mojše Band.

100. Kóšer podcast: starý židovský hřbitov

Vrchný rabín českých zemí Karol Sidon nás prevedie príbehmi unikátneho pražského cintorína, kde je pochovaný slávny Maharal aj Avigdor Kara, svedok a jeden z mála preživších veľkonočného pogromu z roku 1389. Počas sviatku Pesach vtedy bola vyvraždená takmer celá židovská populácia Prahy.

99. Kóšer podcast: Staronová synagoga (židovská Praha)

Vrchný zemský rabín Karol Sidon nás prevedie zákutiami jednej z najstarších synagóg v Európe. Prezradí, ako to je s bájnym Golemom na jej pôjde, a pospomína na legendárne postavičky, ktoré sa do nej chodievali modliť.

98. Kóšer podcast: Prežili sme absolútne zlo

Kóšer podcast naživo z Malého Berlína v Trnave, kde hosťami Mirka Tódu boli psychoterapeutka a autorka Eva Umlauf a filozof Egon Gál.

97. Kóšer podcast: pápež a židia

Hlava katolíckej cirkvi pápež František prichádza na Slovensko, kde sa stretne aj so zástupcami židovskej komunity. Prečo mu na tom záleží? A ako to teraz kresťania a židia medzi sebou majú? O dialógu medzi dvoma náboženstvami, osobných stretnutiach s pápežom, ale aj o dobrých vtipoch o rabínoch a kňazoch sa rozprávame s rabínom Mišom Kapustinom, profesorom teológie a kňazom Milošom Lichnerom, expertkou na židovsko-kresťanské vzťahy Luciou Hidvéghyovou a Marošom Borským zo Židovského kultúrneho inštitútu.

96. Kóšer podcast: Ako sa ľudáci rozhodli zbaviť židov (prvý transport 999 žien do Auschwitzu)

Ako sa mohlo stať, že Slováci 25. marca 1942 nahnali v Poprade 999 dievčat a mladých žien do dobytčích vagónov, zbavili ich občianstva a poslali na smrť? Kto to organizoval? O zločineckej mašinérii Tisovho režimu sa rozprávame s historikom Jánom Hlavinkom. Etnologička Monika Vrzgulová rozpovie príbeh statočnej Hildy Hraboveckej, ktorá ako jedna z mála tajnú akciu Dávid prežila. Mala vtedy 17 rokov a bola to jej prvá cesta vlakom v živote.

95. Kóšer podcast: Španělská synagoga

Je najmladšou synagógou pražského Židovského mesta a bez preháňania jednou z najkrajších na svete. Postavená v Maurskom štýle, inšpirovaná Alhambrou v Andalúzii. Príbehom Španělskej synagógy, ktorá je po rekonštrukcii znovu otvorená aj s novou výstavou o histórii židov v Česku, nás sprevádza Zuzana Pavlovská zo Židovského múzea v Prahe.

94. Kóšer podcast: Paláce na Ringu (židovská Viedeň III.)

Todesco, Ephrussi, Epstein či Gutmann – to všetko sú mená významných židovských rodín, ktoré sa presadili na slávnej Ringstraße. Mirek Tóda a Tomáš Kluge si ju prejdú, aby sa zastavili pri palácoch, ktoré po nich zostali, a pripomenuli si tak zlatý vek viedenského židovstva.

93. Kóšer podcast: najsmutnejší deň (tiša beav)

Najsmutnejší deň v židovskom kalendári je deviaty deň mesiaca av. Deň, keď podľa tradície bol zničený prvý aj druhý chrám v Jeruzaleme. Zlých vecí sa však vtedy stalo oveľa viac. O tiša beav a pôste, ktorý je s ním spojený, sa Mirek Tóda rozpráva s rabínom Mišom Kapustinom.

92. Kóšer podcast: Šaty zabudnutej divy, tabule desatora a revolučný rabín

Po roku výskumu a starostlivej reštauračnej práci Židovské komunitné múzeum v Bratislave otvorilo novú výstavu o „židovských pokladoch“ z Prešova. Okrem historického kostýmu slávnej košickej rodáčky, divy nemeckého divadla Márie Bárkány, sa s tímom expertov rozprávame o unikátnych tabuliach s desatorom, vzácnom obraze Ferdinanda Katonu či príbehu prvého prešovského rabína Markusa Schillera-Szinessyho. Ako bonus si vypočujete pesničku Košerné prasacie paprčky od Mojše Bandu.

91. Krásna synagóga, zničený cintorín a židovský Palach

Mirek Tóda vyrazil na svoj prvý židovský roadtrip na Záhorie, kde ho pôvabnou synagógou a cintorínom, z ktorého sa stala džungľa, sprevádza hebraistka Ema Kráľovičová. Do Malaciek prišli v čase, keď sa blíži 85. výročie protestnej samovraždy novinára Štefana Luxa v sídle Spoločnosti národov v Ženeve. Hoci tam vyrastal, jeho príbeh pozná veľmi málo Malačanov.

90. Kóšer podcast: Konverzia k judaizmu (gijur)

Rabín Miša Kapustin vysvetľuje, ako sa človek môže stať židom. Je to náročné a jednosmerný lístok, upozorňuje. O svojich skúsenostiach s prestúpením na židovskú vieru rozprávajú Rivka a Akiva, ktorí si gijurom úspešne prešli.

89. Kóšer podcast: Ako sa pečie kóšer chlieb a varí čokoláda

Bratislavský rabín sa snaží obnoviť starú prešporskú tradíciu kóšer jedla. Spolu s ním navštívime pekáreň, kde sa pečie kóšer chlieb, aj čokoládovňu, z ktorej má šokoholik Baruch Myers veľkú radosť.

88. Kóšer podcast: Herzlov bajk (židovská Viedeň II.)

Theodor Herzl mal štýlový pretekársky bicykel, na ktorom ho jedno leto naučil jazdiť Artur Schnitzler. Mirek Tóda a Tomáš Kluge ho počas druhej epizódy z Viedne pôjdu obdivovať do Židovského múzea. Ešte predtým však vyrazia na rannú bohoslužbu do súkromnej modlitebne k pánovi Liskovi, ktorého rodičia prišli do Viedne z Československa, a objavia stratenú chasidskú synagógu, kde stále vidno popol z tragickej Krištáľovej noci.

87. Kóšer podcast: Macesový ostrov (židovská Viedeň I.)

Židovský svet v rakúskom hlavnom meste je taký fascinujúci, že jedna ani dve epizódy stačiť nebudú. V tej prvej vás Mirek Tóda a jeho sprievodca Tomáš Kluge prevedú stredovekým židovským mestečkom, navštívia večernú bohoslužbu na macesovom ostrove a na najstaršom cintoríne vo Viedni sa zastavia pri náhrobku ryby, ktorú posadol dybuk.

86. Kóšer podcast: Rivers of Babylon

Po zbúraní Šalamúnovho chrámu boli majetní a vzdelaní Židia vyhnaní do Babylonskej ríše. O tom, aké to pri riekach Eufrat a Tigris bolo a ako sa tam začala tvoriť tradícia židovskej diaspóry, ako ju poznáme dnes, sa rozpráva Mirek Tóda s rabínom Mišom Kapustinom.

85. Kóšer podcast: Shtisel (seriál zo sveta charedim)

V čom sa skrýva čaro izraelského seriálu Shtisel? A ako to naozaj funguje v ortodoxných štvrtiach Jeruzalema? Mirek Tóda sa o hite z Netflixu rozpráva s Janou Shemesh, novinárkou a spisovateľkou žijúcou v Izraeli.

84. Kóšer podcast: Ferlinghetti & Glück

V epizóde plnej básní sa venujeme dvom poetom so židovskými koreňmi: Lawrenceovi Ferlinghettimu, ktorý zomrel vo februári vo veku 101 rokov, a Louise Glückovej, ktorá vlani dostala Nobelovu cenu za literatúru. Básnickým svetom nás sprevádzajú Milan Richter a Mirka Ábelová.

83. Kóšer podcast: Neuveriteľne smutný príbeh Reginy Jonas

Rabínka v zácviku Kamila Kopřivová a Mirek Tóda sa rozprávajú o úplne prvej rabínke na svete, ktorej príbeh bol dlhé desaťročia zabudnutý.

82. Kóšer podcast: Výroky otcov (Pirkej avot)

„Nepozeraj sa na džbán, ale na to, čo je v ňom. Nový džbán môže byť plný starého vína a v starom nemusí byť ani mladé víno.“ Rabín Miša Kapustin a Mirek Tóda rozoberajú výroky jednej z najobľúbenejších a najprekladanejších kníh talmudskej literatúry.

81. Kóšer podcast: Židovská Trója

Bratislava sa stala svedkom unikátneho objavu náhrobkov zo starého židovského cintorína pri nábreží Dunaja, ktorý zničil režim slovenského štátu. Tými najvzácnejšími nálezmi svetového významu nás sprevádza šéf bratislavskej židovskej obce Tomáš Stern.

80. Kóšer podcast: Prváčka Juliana v pracovnom tábore Vyhne

Židovský pracovný tábor vo Vyhniach bol úplne iný ako tie v Seredi či Novákoch. Keď sa jeho brány zavreli, to najťažšie obdobie sa len začalo, spomína Juliana Filová na svoje detstvo, keď sa s rodinou musela v horách ukrývať pred nacistami.

79. Kóšer podcast: príbeh mojej mamy – krajčírky z Auschwitzu

Túto epizódu venujeme výnimočnej Berte Berkovič Kohút (1921 – 2021), ktorá prežila tisíc dní v koncentračnom tábore Osvienčim aj vďaka tomu, že šila šaty pre manželky nacistických pohlavárov. Príbeh jej úžasnej rodiny, ktorý sa začal v Podkarpatskej Rusi, rozpráva jej syn Thomas Areton z Kalifornie.

78. Kóšer podcast: Smutné príbehy zo Zvolena (on the road)

Mirek Tóda vyrazil so šéfom múzea holokaustu Martinom Korčokom na stredné Slovensko, aby sa prešli židovskou históriou vo Zvolene, kde pred holokaustom prosperovali úspešné židovské rodiny, napríklad aj najväčší bryndziari na Slovensku. Zastavia sa aj v blízkej Krupine, rodisku spisovateľa Juraja Špitzera. V oboch mestách stále stoja budovy, ktoré slúžili ako synagógy, dnes sa na ne však už vôbec nepodobajú.

77. Kóšer podcast: Boaz varí šakšuku (kóšer kuchyňa)

Po rokoch sa do Bratislavy vrátila tradícia kóšer kuchyne. Obnovil ju Izraelčan Boaz, s ktorým sa Mirek Tóda rozpráva o tajomstvách rituálne čistej židovskej kuchyne. Prezradí nám aj recept na vynikajúcu a jednoduchú šakšuku a izraelský šalát. A rabi Baruch Myers, ktorý dohliada nad tým, či je všetko naozaj kóšer, vysvetlí, prečo sú tieto prísne stravovacie pravidlá pre židovský svet také dôležité.

76. Kóšer podcast: Židia a Stará Ľubovňa (on the road)

Po roku sa Mirek Tóda vrátil na horný Spiš, aby bol pri tom, keď v kráľovskom meste osadili prvé spomienkové kamene stolpersteine. Pripomínajú obete šoa z významnej rodiny Blayerovcov. Kedysi veľmi bohatým židovským svetom v kraji neďaleko Pienin nás sprevádzajú Marika Smreková z občianskeho združenia UM UM a Michal Paľko z Mojše Band.

75. Kóšer podcast: židovský rituál dospelosti

Aké to je čítať v synagóge prvý raz z tóry? Terka to už má za sebou, Leon sa na to pripravuje. S obidvomi sa Mirek Tóda rozpráva o prechodovom rituáli Bar micva a Bat micva.

74. Kóšer podcast: Moishe House (svet mladých židov)

Hana, Eliška a Eduard sú traja mladí rezidenti Moishe Housu. V pražskom byte medzinárodnej mimovládnej organizácie organizujú šabatové večery, kvízy či havdalové párty a vedú bohatý spoločenský život. Mirek Tóda sa pýta na ich vzťah k judaizmu aj na skúsenosti s tzv. židovskou pubertou.

73. Kóšer podcast: Kreslo pre proroka Eliáša

Elie Wiesel o ňom hovorí ako o najromantickejšom a najpoetickejšom hrdinovi židovských náboženských dejín. O tom, prečo je postava proroka Eliáša zahalená toľkými tajomstvami a prečo je preňho vždy prichystané kreslo počas obriezky, sa rozpráva Mirek Tóda s rabínom Mišom Kapustinom.

72. Kóšer podcast: Údolie sĺz a Teherán

Česká expertka na Blízky východ Irena Kalhousová a Mirek Tóda sa rozprávajú o dvoch izraelských seriáloch a popritom riešia, prečo vôbec vypukla Jomkipurská vojna a ako ďaleko je Irán od výroby atómovej zbrane.

71. Kóšer podcast: Mojžiš

V epizóde venovanej jednej z najdôležitejších postáv judaizmu sa Mirek Tóda pýta rabína Miša Kapustina vážne aj menej vážne otázky inšpirované esejami Sigmunda Freuda.

70. Kóšer podcast: muzika z lágrov

V epizóde venovanej spomienke na obete šoa zaznejú skladby napísané priamo väzňami koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau v podaní kapely Mojše Band. O tom, ako vznikli, sme sa rozprávali s lídrom kapely Michalom Paľkom.

69. Kóšer podcast: O čom sa rozprávame, keď sa rozprávame o šoa

Naftali (Juraj) Fürst (88), ktorý prežil štyri koncentračné tábory aj pochod smrti, a riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok vysvetľujú, prečo je také dôležité, aby sme si neustále pripomínali tragédiu šoa. Špeciálna epizóda Kóšer podcastu k Medzinárodnému dňu pamiatky obetí holokaustu a výročiu oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz.

68. Kóšer podcast: David Maxa a rabínsky súd

Pražský rabín David Maxa rozpráva o tom, ako vyrastal v rodine operného speváka a mezzosopranistky, ale namiesto hudby si nakoniec vybral judaizmus. A vysvetlí, ako sa mu so skupinou rabínov z krajín V4 podarilo založiť Stredoeurópsky rabínsky súd (Bejt din). Ten bude rozhodovať o dôležitých veciach halachy, ako sú konverzia na judaizmus, potvrdenie židovstva alebo otázky cirkevného rozvodu.

67. Kóšer podcast: ako som utiekol z Krymu (príbeh rabína Kapustina)

V doteraz najosobnejšej epizóde Miša Kapustin porozpráva, ako sa stal rabínom, náhle odišiel z ukrajinského polostrova Krym a usadil sa na Slovensku.

66. Kóšer podcast: Kóšer podcast: sánkovačka na žiďáku (košický trip)

Po roku sme sa znovu vrátili do Košíc, aby sme vyrozprávali príbehy jeho dvoch židovských cintorínov. Jeden z nich, ten najstarší, donedávna využívali ľudia aj na venčenie psov. A na ten druhý chodia chasidi za veľkými rabínmi až z Brooklynu. Majú kód a môžu prísť aj o polnoci.

65. Kóšer podcast: tšuva (pokánie)

Aké sú najväčšie hriechy a ako v judaizme funguje pokánie, sa rozprávame s rabínom Mišom Kapustinom.

64. Kóšer podcast: Tisovi poza chrbát

V epizóde inšpirovanej novou knihou o príbehoch odporu proti ľudáckemu režimu sa rozprávame o odvážnych ľuďoch, ktorí ostali slobodní aj v ťažkých časoch slovenského štátu.

63. Kóšer podcast: Ben Gurion

Kto bol prvý premiér Izraela a ako sa mu napriek všetkému podarilo v roku 1948 vyhlásiť židovský štát, sa rozprávame s historikom Jozefom Hyrjom a politológom Grigorijom Mesežnikovom.

62. Kóšer podcast: Makabejci a Judit (chanukový špeciál)

Sviatok ôsmich svetiel je tu po roku znovu. Aký zázrak sa v tom čase odohral v Jeruzaleme? Čo s tým mali Makabejci a prečo sa vďaka Judit počas chanuky jedáva cheesecake, vám v sviatočnej epizóde porozprávajú Mirek Tóda a rabín Miša Kapustin. Ako bonus Richard Stanke prečíta rozprávku.

61. Kóšer podkast: Anna Franková v opere (a komikse)

Boli sme pri tom, keď sa Opera Slovenského národného divadla pripravovala na uvedenie premiéry slávneho Denníka Anny Frankovej. Vypočujete si ukážku z monodrámy operného skladateľa Grigorija Frida a dozviete sa, ako to dopadlo, keď sa dvojica izraelských autorov rozhodla silný a smutný príbeh dievčaťa z Amsterdamu stvárniť v komikse.

60. Kóšer podcast: Sára, Rebeka, Ráchel a Lea

Každá z nich bola výnimočná a každá mala nejaký problém. V novej epizóde sa Mirek Tóda pýta rabína Miša Kapustina na štyri pramatky židovského národa, ktoré do veľkej miery predurčili priebeh jeho dejín.

59. Kóšer podcast: Najlepší izraelskí spisovatelia (a minilekcia hebrejčiny)

Aké knihy by si prekladateľka Silvia Singer zobrala na opustený ostrov? Je ťažké naučiť sa po hebrejsky? A aké to je, keď si spisovateľ David Grossman zavolá prekladateľov a číta im svoj čerstvý román? V novej epizóde sa zároveň naučíte základné židovské pozdravy a narátať do desať v ivrite.

58. Kóšer podcast: Cadikovia a múdrosti chasidského rabína

Legenda z talmudu vraví, že celý vesmír existuje vďaka lamedvavnikom, 36 spravodlivým. O nich a príhodách chasidského rebeho Leviho Jicchaka z Berdyčeva sa rozpráva Mirek Tóda s rabínom Mišom Kapustinom.

57. Kóšer podcast: tajomstvá židovských náhrobkov

Mirek Tóda uzavrie židovský roadtrip po Česku cestou po židovských cintorínoch s jedným z ich najväčších znalcov, Jaroslavom Achabom Haidlerom. Spolu sa vydajú za príbehmi, ktoré im vyrozprávajú náhrobky v malebnej krajine Českej Kanady.

56. Kóšer podcast: Dávid a Šalamún

Veľké skutky, ale aj sex a krvavé násilie. Židovské hry o tróny pripomínajú príbehy kráľov Dávida a Šalamúna. O veľkých postavách židovskej histórie sa rozpráva Mirek Tóda s rabínom Mišom Kapustinom.

55. Kóšer podcast: futbalová legenda „Jim“ Šťastný

Zbožnovali ho aj v antisemitskom plátku Gardista, ku koncu mu však nepomohla ani prezidentská výnimka a museli ho skrývať kamaráti z ŠK Slovan. O legende československého a rakúskeho futbalu Leopoldovi Šťastnom sa rozprávame s Michalom Vaněkom z Múzea židovskej kultúry.

54. Kóšer podcast: Bratislavská synagóga

Ako jediná v Bratislave prežila komunistov. Šámes synagógy na Heydukovej ulici Ivan Pasternák a šéf Židovského komunitného múzea Maroš Borský sprevádzajú Mirka Tódu po tejto nadčasovej budove s kubistickými prvkami a rozprávajú, čo je pre synagógy typické.

 

53. Kóšer podcast: židovská vysočina (on the road)

Počas židovského roadtripu si Mirek Tóda prešiel Českú vysočinu. Zastavil sa v Polnej, ktorá sa počas hilsneriády stala hlavným javiskom českého antisemitizmu, v Pacove si vypočul smutné príbehy rodín, ktoré sa stali obeťou nacistickej okupácie, ale aj plány o nádejnej obnove židovských pamiatok a v Novej Cerekve obdivoval farebnú synagógu babylonsko-asýrskeho štýlu, nevídanú na strednú Európu.

52. Kóšer podcast: Listy Tisovi

S bádateľkou a autorkou výnimočnej knihy Slovutný pán prezident Madeline Vadkerty a reportérom Andrejom Bánom sa rozprávame o listoch, ktoré kňazovi a hlave slovenského štátu Jozefovi Tisovi písali zúfalí ľudia v snahe prežiť. Kresťanskej lásky sa však od neho nedočkali.

51. Kóšer podcast: Kóšer podcast naživo: Roš Hašana 5781

Mirek Tóda sa pýtal tie najpodivnejšie otázky poslucháčov rabína Miša Kapustina, ktorý si so sebou prinesie aj šofar. Na pomoc si zobrali Zuzanu Kizákovú, ktorá kedysi viedla židovskú mládež na Slovensku a bola šéfredaktorkou jej slávneho časopisu Chochmes, ale hlavne je dodnes idealistkou s veľkou dušou.

50. Kóšer podcast: Ako sa Eli skrýval s Esti

90-ročný Pavel Eli Vago rozpráva, ako sa mu podarilo v slovenských horách aj s pomocou statočnej rodiny Vaculčiakovcov prežiť holokaust.

49. Kóšer podcast: Úžasný cukrovar a synagóga (smutný príbeh zo Šurian)

Dnes sú z neho ukážkové čierne diery, kedysi to bol však jeden z najmodernejších cukrovarov v Európe. Šurany sa vďaka nemu stali svetovým mestom. Kým neprišiel holokaust, komunisti a definitívnu bodku tomu dali privatizéri v 90. rokoch. Je to príbeh o tom, akí vedia byť Slováci barbari.

48. Kóšer podcast: židia za komunizmu II. (normalizácia)

Sovietska okupácia Československa ukončila nádejnú Pražskú jar a začalo sa obdobie normalizácie. O spolupráci židovských predstaviteľov s ŠtB, ale aj o tom, ako komunistický režim nechal zničiť židovské náhrobky, aby ich použil na vydláždenie historického centra Prahy, sa rozprávame s historikom Martinom Šmokom.

47. Kóšer podcast: židia za komunizmu I. (život po šoa)

Po holokauste prišla tragédia druhá – komunizmus. Napriek tomu, že väčšina židov v Československu bola vyvraždená, ich prenasledovanie a zúrivý antisemitizmus sa vrátili v plnej sile. O komplikovanom židovskom svete v časoch komunizmu sa rozprávame s českým historikom Martinom Šmokom.

46. Kóšer podcast: Jeruzalemská synagóga

Mnohí ju považujú za najkrajšiu synagógu v Prahe. Jeruzalemskou synagógou, známou aj pod menom Jubilejná, nás na ďalšej zastávke roadtripu po židovskom Česku sprevádza Jakub Schwab, ktorý do nej chodieva odmalička. Postavil ju viedenský architekt narodený v Bratislave, Wilhelm Stiassny.

45. Kóšer podcast: Zmiznutá židovská Praha

Mirek Tóda vyrazil na roadtrip do Česka a jeho prvou zastávkou je stará židovská Praha, ktorou ho sprevádza Tomáš Kraus. Vydajú sa po stopách jeho otca Františka, ktorý o postavičkách z Piatej štvrte okolo Vltavy napísal čarovné poviedky a veľmi dobre sa poznal s Franzom Kafkom aj so zúrivým reportérom Egonom Erwinom Kischom.

44. Kóšer podcast: Po stopách architekta Weinwurma

S autorkou oceňovanej monografie o architektovi Friedrichovi Weinwurmovi, Henrietou Moravčíkovou, sa vyberieme za dielami tejto kľúčovej osobnosti modernej architektúry na Slovensku.

43: Kóšer podcast: židovské poklady

Krásne kreslo pre nevestu či jubilejný album pre advokáta Proppera. O vzácnych kúskoch novej výstavy v synagóge na Heydukovej ulici v Bratislave sa Mirek Tóda rozpráva so šéfom Židovského komunitného múzea Marošom Borským. Rozoberú aj príbeh legendárneho zberateľa judaík a zakladateľa prvého slovenského židovského múzea v Prešove Eugena Bárkánya.

Vzácne exponáty novej výstavy pokladov v Židovskom komunitnom múzeu v Bratislave. Foto N – Mirek Tóda

42. Kóšer podcast: Chlapec, čo prežil pochod smrti II.

Aké to je, keď v 11 putujete ako chodiaca mŕtvola z koncentračného tábora do koncentračného tábora a nemáte tušenie, či niekto z vašich rodičov ešte žije? Pavel Taussig pokračuje vo svojom príbehu a rozpráva, čo sa s ním dialo, keď opustil Auschwitz-Birkenau, ako prežil pochod smrti aj sovietsku okupáciu v roku 1968.

41. Kóšer podcast: Chlapec, čo prežil pochod smrti I.

Aké to je, keď vyrastáte na bratislavskom nábreží a zo svojho okna vidíte, ako na druhej strane Dunaja vyrastajú vlajky s hákovými krížmi? Aké to, je keď vám zrazu rodičia prezradia, že ste zo židovskej rodiny a už nemôžete ísť s kamarátmi na ihrisko ani do kina? Aké to je, keď sa zrazu ocitnete v koncentračnom tábore? Pavel Taussig rozpráva, ako v jedenástich rokoch prežil holokaust.

40. Kóšer podcast: Židovskí básnici

Od Heinricha Heineho po Leonarda Cohena. O židovských básnikoch sa Mirek Tóda rozpráva so židovským (a slovenským) básnikom Milanom Richterom. Začnú príbehom jeho rodičov, ktorí sa zoznámili v Terezíne, a spolu sa vydajú na púť za tými najlepšími poetmi a poetkami.

39. Kóšer podcast: Kóšer podcast: 1000. koncert Preßburger Klezmer Band (a štyri pesničky)

Legendárna klezmerová kapela oslavuje 25 rokov výnimočným online koncertom, na ktorom zahrá iba úplne nové diela. Mirek Tóda si jej členov pozval do štúdia, aby prezradili niečo z výskumu, ktorý mu predchádzal, a porozprávali príbehy svojich štyroch pesničiek.

38. Kóšer podcast: Židovský Spiš II. (on the road)

Mirek Tóda pokračuje v židovskom roadtripe po Spiši s lídrom kapely Mojše Band Michalom Paľkom. Zo Spišskej Belej, ktorú kedysi vo svete preslávila liehovarnícka rodina Kleinbergerovcov, vyrazia do Spišského Nového Mesta, ktoré zažilo vlastnú Krištáľovú noc, a zastavia sa aj v krásnej synagóge pod Spišským hradom a pri kaštieli a židovskej krčme v Betlanovciach.

37. Kóšer podcast: Židovský Spiš I (on the road)

Mirek Tóda vyrazil na židovský roadtrip na východ, kde ho sprevádza líder kapely Mojše band Michal Paľko. V jeho prvej časti prejdú horný Spiš. Začnú v Huncovciach, kde za slávnym rabínom putovali študenti až zo zámoria, a v Kežmarku, kde má Červený kostol Dávidove hviezdy. Zastavia sa na magickom cintoríne pod Tatrami a v Spišskej Starej Vsi sa vžijú do roly malého Nathana Kleinbergera. Cestu im spríjemňujú melódie z albumu Zipserim.

Židovský cintorín v Slovenskej Vsi. Foto N – Mirek Tóda

36. Kóšer podcast: Príbeh konvertitky Rút a sviatok Šavuot

O židovskom sviatku týždňov, desatore a prababičke židovských kráľov sa rozpráva Mirek Tóda s rabínom Mišom Kapustinom.

35. Kóšer podcast: Príbeh knihy Tisíc a jeden vtip a jej smutného hrdinu

Mala 17, keď si po jej rodičov prišla ŠtB a nechali ju samu doma. „Otec rozprával vtipy a mama sa na nich strašne smiala,“ rozpráva Júlia Sherwood (Kalinová) príbeh svojej rodiny a legendárnej zbierky vtipov, ktorú zbožňoval aj Werich, no komunisti ju nemohli vystáť. Po 50 rokoch vychádza znovu a tentoraz aj so zakázanými vtipmi.

34. Kóšer podcast: Príbeh o Jonášovi

V tejto epizóde Mirek Tóda s rabínom Mišom Kapustinom komentujú knihu o biblickom smoliarovi Jonášovi. Ako sa ukáže, zďaleka nie je len o tom, ako tohto proroka zhltla veľká ryba. Je napríklad aj o dobrých námorníkoch a nádeji, že vždy je šanca otočiť sa tým správnym smerom.

Podbean Player

33. Židovské symboly (+ seriál Unorthodox)

Vedeli ste, že Dávidova hviezda sa začala používať ako univerzálny židovský znak len pomerne nedávno? V tejto epizóde preberie Mirek Tóda s rabínom Mišom Kapustinom celkovo sedem symbolov judaizmu. V druhej časti Kóšer podcastu objasnia niekoľko chasidských vychytávok z obľúbeného seriálu Neortodoxná.

32. Kóšer podcast: Židovský beštiár

Od behemota po veľkú rybu: Mirek Tóda preberie s rabínom Mišom Kapustinom zaujímavé živočíchy a fantastické zvery z hebrejskej literatúry. Zistíte napríklad, načo je dobrý komár a že s veľrybou a Jonášom to možno bolo trochu inak.

31. Kóšer podcast: Šachový génius Réti

Veľa Slovákov netuší, že jedným z najlepších šachistov na svete bol rodák z Pezinka, Richard Réti. O jeho fascinujúcom príbehu, v ktorom nechýba výnimočný talent, svetový rekord, love story a záhadná veštba, sa rozpráva Mirek Tóda s kurátorom Múzea židovskej kultúry Michalom Vanekom.

30. Kóšer podcast: Rabínka v zácviku

Po doktoráte z judaistiky Kamila Kohoutová zistila, že akademický život jej k úplnej spokojnosti nestačí a rada by sa stala prvou českou rabínkou. Ako vyzerajú jej rabínske štúdiá v Berlíne, ale aj o Maharalovi a kabale sa s ňou rozpráva Mirek Tóda.

29. Kóšer podcast: Pesach (keď Židia oslavujú slobodu)

Štyria synovia, štyri otázky a štyri poháre vína. Čo je chamec, prečo sa vtedy je maces a ako súvisí desať božích rán s Pesachom? O židovskom sviatku, ktorý je v prvom rade oslavou slobody, sa rozpráva Mirek Tóda s rabínom Mišom Kapustinom.

28. Kóšer podcast: Judaizmus v čase korony

Mirek Tóda sa rozpráva s rabínom Mišom Kapustinom, ako si zvyká na nový životný štýl v čase pandémie. Hovorí sa o takej situácii aj v Tóre? Preberú spolu aj nový seriál Sprisahanie proti Amerike.

27. Kóšer podcast: Arizácie a Ľudo Ondrejov

„Inak ako vrah mu nepoviem,“ hovorí v podcaste o arizáciách na Slovensku Lýdia Piovarcsyová. Slovenský spisovateľ Ľudo Ondrejov, vlastným menom Ľudovít Mistrík, arizoval slávny antikvariát jej rodičov a poslal ich na istú smrť. O tom, že arizácia bola jedným z dôvodov, prečo slovenský ľudácky režim deportoval Židov do koncentračných táborov, rozpráva historik SAV Ján Hlavinka aj s novými zisteniami o Ľudovi Ondrejovovi.

26. Kóšer podcast: Krásne synagógy v Trnave

V najnovšom podcaste sa Mirek Tóda prechádza židovskou Trnavou. Iba v slovenskom Ríme majú dve synagógy tak blízko vedľa seba, že z jednej dovidíte na druhú. Čierne diery ich dokonca zvečnili na svojich grafikách. Obe sú krásne a vo veľmi dobrom stave, hoci jedna dnes slúži ako galéria a druhá ako kaviareň. Ich príbeh vyrozpráva miestna znalkyňa Emília Valachovičová.

25. Kóšer podcast: Kráľovná Ester a zlý Haman (sviatok Purim)

Epizódu o veselom židovskom sviatku Purim venujeme všetkým dievčatám a ženám, ktoré sa volajú Ester. Mirek Tóda sa s rabínom Mišom Kapustinom rozpráva, ako sa kráľovnej Ester podarilo zachrániť židovský národ pred záhubou. Akú rolu v tom príbehu zohral alkohol, prečo jeho okolnosti pripomínajú Slovenský štát počas holokaustu a prečo sviatku predchádza jednodňový pôst.

24. Kóšer podcast: Hrdinovia Wetzler a Vrba

Slováci Alfred Wetzler a Rudolf Vrba utiekli z Osvienčimu, aby podali svetu podrobnú správu o zverstvách v tomto koncentračnom a vyhladzovacom tábore. Režisér Peter Bebjak o nich práve dokončil film Správa. Mirek Tóda sa s ním rozpráva nielen o filme a tejto odvážnej dvojici, ale aj tom, prečo filmu ešte pred voľbami urobili bilbordovú kampaň, na ktorej je Jozef Tiso s prelepenými ústami, a čo máme robiť, aby bol svet viac o hrdinoch než hejteroch.

23. Kóšer podcast: Prvý transport do Auschwitzu poslal Tisov režim (holokaust na Slovensku)

„Slovenská vláda sa vystatovala, že je voči židom tvrdšia ako nemecká,“ rozpráva Martin Korčok. Desaťtisíce svojich občanov poslala za hranice vlasti a nerátala s tým, že sa vrátia. So šéfom múzea holokaustu v Seredi sa Mirek Tóda rozpráva o slovenskej role v tragédii šoa. Tých, čo prežili, dodnes trápi úzkosť a nárast extrémizmu vnímajú veľmi citlivo. „Samozrejme, že mám strach,“ hovorí Ervín Schönhauser, ktorý ako dieťa prešiel koncentračnými tábormi v Seredi a Terezíne.

22. Kóšer podcast: Keď majú stromy narodeniny a prvý moderný žid

V novej epizóde sa Mirek Tóda rozpráva s rabínom Mišom Kapustinom o veselom židovskom sviatku Tu bi-švat, keď sa oslavuje nový rok stromov. Rozoberú tiež, prečo je filozof Moses Mendelssohn považovaný za prvého moderného žida.

21. Kóšer podcast: Maimonides (v čo veria židia)

O jednom z najväčších stredovekých židovských učencov a veľkej postave sefardského sveta sa Mirek Tóda rozpráva s bratislavským rabínom Mišom Kapustinom. Vysvetlia jeho slávnych 13 článkov viery a v pravidelnej rubrike otázok od poslucháčov rozoberú, či prezidentka Zuzana Čaputová neurobila chybu, keď sa pri Múre nárekov pristavila prostovlasá.

20. Kóšer podcast: Úžasný príbeh Imiho Lichtenfelda (krav maga)

Systém sebaobrany krav maga prevzali aj izraelské bezpečnostné zložky a dnes ho trénujú desaťtisíce ľudí na celom svete. O dobrodružnom živote jeho zakladateľa, Bratislavčana Imricha Lichtenfelda, sa rozpráva Mirek Tóda s Michalom Vaněkom z Múzea židovskej kultúry a zastaví sa aj na tréningu krav magy v Bratislave.

19. Kóšer podcast: Prezidentka Čaputová o slovách, čo pomáhajú zlu

V mimoriadnom podcaste, ktorý sme nahrali v nadmorskej výške 8-tisíc metrov, prezidentka Zuzana Čaputová hodnotí svoju prvú cestu do Izraela, kde si pripomenula 75. výročie oslobodenia Osvienčimu. Reportér Mirek Tóda sa s ňou rozprával aj o náraste xenofóbie a politikoch, ktorí znovu vnášajú hrubosť do verejného priestoru.

18. Kóšer podcast: Talmud

Okrem Tóry, židovskej biblie, je Talmud najdôležitejšou knihou judaizmu, ktorá v minulosti často končila na hraniciach. O tom, prečo je to tak a čo sa v ňom píše, sa rozpráva Mirek Tóda s rabínom Mišom Kapustinom. Okrem iných sa v ňom nachádza aj táto múdrosť: charakter človeka spoznáme najlepšie pri pití, peňažných záležitostiach a hneve.

17. Kóšer podcast: Židovské Košice

Druhé najväčšie slovenské mesto malo mimoriadne pestrý židovský život, o čom svedčia aj dve krásne synagógy a unikátny židovský dvor s mikve i špeciálnou klubovňou. O živote v Košiciach pred holokaustom a po ňom sa Mirek Tóda rozprával s predstaviteľom miestnej náboženskej obce Ivanom Skljarszkym.

16. Kóšer podcast: Židovskí proroci

Kto boli proroci a prečo sa už neobjavujú? Boli medzi nimi aj ženy? Mirek Tóda sa rozpráva s rabínom Mišom Kapustinom aj o jeho najobľúbenejšej postave z prorockých čias a položí mu kozmickú otázku od poslucháča.

15. Kóšer podcast: Príbehy zo Židovskej ulice (a jedna rozprávka)

Komunistický režim zrovnal so zemou takmer celú židovskú Bratislavu. Historička Viera Kamenická prežívala búranie krásnej synagógy na Rybnom námestí ako fotografka so slzami v očiach. O živote na Židovskej ulici aj o najvzácnejších kúskoch Múzea židovskej kultúry sa s ňou rozprával novinár Mirek Tóda.

14. Kóšer podcast: Chanukové vysielanie

Chanuka, židovský Sviatok svetiel, je o silnom príbehu – o takých sme sa rozprávali v Novej Cvernovke. Novinár Mirek Tóda s rabínom Mišom Kapustinom pripravili špeciálne živé nahrávanie podcastu o židovstve a zavolali si vzácneho hosťa – Lýdiu Piovarcsyovú zo slávnej rodiny Steinerovcov, ktorá založila známy bratislavský antikvariát a stala sa obeťou holokaustu.

13. Kóšer podcast: Kde sú dvaja židia, tam sú tri názory

O tom, že judaizmus je veľmi pluralitné náboženstvo, kde neexistuje centrálna autorita a existuje v ňom veľa prúdov, sa rozpráva Mirek Tóda s rabínom Mišom Kapustinom. Rozoberú aj názorový súboj slávnych učencov Hilela a Šamaja.

12. Kóšer podcast: Židovské modlitby

Novinár Mirek Tóda sa rozpráva s rabínom Mišom Kapustinom o tom, ako sa modlia židia a prečo sa budia a zaspávajú s modlitbou, ktorej sa hovorí Šma Jisrael.

11. Kóšer podcast: U Chatama Sofera

Špeciálnu epizódu o najslávnejšom slovenskom rabínovi sme nahrali priamo v pamätníku Chatama Sofera. Novinár Mirek Tóda sa pár metrov od jeho hrobky rozpráva so sprievodcom Ottom Macháčom o tom, prečo sem chodia židovskí pútnici z celého sveta, aj o dramatickom príbehu pamätníka.

10. Kóšer podcast: Ako vychovávať deti

Čo je pri výchove v židovskej rodine najdôležitejšie? Novinár Mirek Tóda sa rozpráva o deťoch a ich rodičoch s rabínom Mišom Kapustinom a jeho manželkou Marinou.

9. Kóšer podcast: Židovská hudba

S kapelou Preßburger Klezmer Band sa novinár Mirek Tóda rozpráva o tajomstve klezmeru a židovského „soundu“.

8. Kóšer podcast: Život po smrti

Ako dlho trvá židovský smútok po strate najbližších? Prečo majú židia zakázanú kremáciu? Novinár Mirek Tóda sa rozpráva s rabínom Mišom Kapustinom o tom, čo sa deje s dušou po smrti a kde končia zlí ľudia, keďže judaizmus nepozná peklo.

7. Kóšer podcast: Prečo ľudia nenávidia Židov

Grigorij Mesežnikov rozpráva o svojom detstve v Sovietskom zväze aj o tom, prečo na kotlebovcoch nevidí nič dobré, a dokonca zahrá na gitalele.

6. Kóšer podcast: Láska, sex a judaizmus

Láska a sex sú veľkou témou v židovskom svete. Rieši sa v ňom napríklad aj to, ako často by mal mať finančne nezávislý muž sex so svojou manželkou. Novinár Mirek Tóda sa rozprával s rabínom Mišom Kapustinom.

5. Kóšer podcast: Slovenské židovské osobnosti

So šéfom bratislavskej židovskej obce Tomášom Sternom sa rozprávame o pohnutom detstve jeho otca, ktorý sa ako malý musel ukrývať pred nacistami, ale aj o jeho hobby, ktorému sa vášnivo venoval – o zbieraní príbehov významných slovenských židovských osobností.

4. Kóšer podcast: 613 židovských prikázaní (čo všetko židia musia a nesmú robiť)

V novej epizóde Kóšer podcastu sa s rabínom Mišom Kapustinom porozprávame o 613 židovských prikázaniach.

3. Kóšer podcast: Prečo židia nepracujú v sobotu (sviatok šabat)

2. Kóšer podcast o židovskom Novom roku

1. Kto sú židia?

V prvom diele nášho nového Kóšer podcastu o židovstve vám Mirek Tóda s rabínom Mišom Kapustinom odpovedia na otázku: Kto sú židia?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Iné podcasty Denníka N

Kóšer podcast

Slovensko

Teraz najčítanejšie