Denník N

Vladimíra Marcinková: Veľmi ma nahnevalo, že niekto tak grobiansky hovorí o mojom dieťati (+ video)

Vladimíra Marcinková. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vladimíra Marcinková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Poslankyňa strany Za ľudí v rozhovore reaguje na vyjadrenia Štefana Kuffu (ĽSNS), ktorý sa ju v parlamente snažil použiť ako vizuálnu pomôcku pri diskusii o potratoch. „Osobné útoky na svoju osobu viem spracovať. Rátala som s nimi v politike. Dieťa je úplne iný prah citlivosti, aký má človek sám k sebe,“ hovorí poslankyňa, ktorá je v šiestom mesiaci tehotenstva.

Kuffa je podľa nej nepríjemne osobný aj mimo kamier. „Jeho pôsobenie v politike považujem za mimoriadne nebezpečné, lebo v každom jednom vyjadrení sa skrýva za náboženstvo, za autoritu cirkvi, za svojho brata-kňaza, a hneď v druhej vete podsúva svoje nenávistné teórie. Vzhľadom na svoj vek a vizuál môže byť pre ľudí oveľa uveriteľnejší ako iní z tohto spektra,“ myslí si Marcinková.

Ako ste sa cítili, keď vás Štefan Kuffa v parlamente opakovane použil ako vizuálnu pomôcku pri diskusii o potratoch?

Nepríjemne.

Kuffove vyjadrenia „To, čo nosíte pod srdcom, čo to je? Povedzte, čo vy porodíte?“ alebo aj slová „To nie je tvoje telo, na ktoré ty máš právo“ na adresu tehotných žien by mohli celkom prirodzene vyprovokovať aj k emotívnej reakcii. Vy ste si navonok zachovali chladnú hlavu. Stálo vás to veľa úsilia?

Osobné útoky na svoju osobu viem spracovať. Rátala som s nimi v politike. Ale tehotenstvo je pre mňa nová situácia a prvý raz som pocítila, aké to je, keď niekto grobianskym spôsobom hovorí o vašom dieťati. Veľmi ma to nahnevalo. Dieťa je úplne iný prah citlivosti, aký má človek sám k sebe.

Video: Kuffa mal v parlamente narážky na Marcinkovej tehotenstvo
(Autorka: Martina Koník)

Bol to pre vás zatiaľ najnepríjemnejší moment v parlamente?

Áno. Ale cítila som sa nepríjemne počas celej rozpravy o činnosti verejnej ochrankyne práv. Ja som sedela ako spravodajca na jednej strane rečníckeho pultu, ona na druhej. Medzi nami sa ako rečníci striedali jeden kotlebovec za druhým.

Ťažko sa to počúvalo aj pani ombudsmanke, aj mne. Vymieňali sme si zhrozené pohľady. Niektorí poslanci sa naozaj neštítili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie