Denník N

Verejné vypočutia majú byť skutočnou súťažou, nestačí len eliminovať toxických kandidátov

Ak sa dohoda na kandidátovi na generálneho prokurátora uskutoční medzi koaličnými stranami vopred, verejnosť ani potenciálni kandidáti neuveria, že ide o skutočne otvorenú a transparentnú súťaž.

Autor je člen predsedníctva SPOLU – občianska demokracia a odborník na otázky právneho štátu

Funkčné obdobie súčasného generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára sa skončí v júli, a hoci sa verejná debata začala, neorientuje sa na podstatné otázky nadchádzajúcej voľby. Diskutuje sa síce o zmene pravidiel, ale iba o otázkach rozšírenia možnosti kandidovať aj pre neprokurátorov a o zabezpečení verejného vypočutia. Vládna koalícia spomína mená vhodných kandidátov, čím spôsobila, že verejná diskusia sa obrátila na Daniela Lipšica. Ako bývalý politik a verejne známa osoba je predmetom detailného posudzovania, čo môže ovplyvniť šance jeho, ale aj šance a záujem iných kandidátok a kandidátov prihlásiť sa. Poslanec Ondrej Dostál (kandidujúci vo voľbách za SaS) to za problematické nepovažuje, ak nie sú zvolení morálne a odborne nespôsobilí kandidáti, s čím nesúhlasím.

Verejné vypočutia majú skutočne potenciál eliminovať kandidátov, ktorí nie sú morálne a odborne na dostatočnej úrovni. To by nám však nemalo stačiť. Výberový proces nemá byť zužovaný iba na vyraďovanie toxických kandidátov. Mal by byť aj o hľadaní vhodných riešení pre generálnu prokuratúru a kandidátov, ktorí ich dokážu najlepšie naplniť.

Dobré nastavenie pravidiel je nevyhnutné

Vláda svoju predstavu definovala ako presadenie transparentného a širšiemu okruhu kandidátov otvoreného modelu navrhovania a voľby kandidátov na funkciu generálneho prokurátora podľa štandardov pre kandidátov na funkciu ústavného sudcu. Napriek zjavnému nedostatku času nebol dodnes predložený žiaden legislatívny návrh upravujúci spôsob voľby.

Generálna prokurátora je pritom kľúčovou inštitúciou pri nastoľovaní vlády zákona a vyvodzovaní zodpovednosti voči porušovateľom. Zlyhania počas jej kočnerovského obdobia sa však netýkajú iba osoby generálneho prokurátora. Aj preto by požadované opatrenia mali byť širšie a mali by predchádzať voľbe samotného generálneho prokurátora. Volebný program strany SPOLU – občianska demokracia takéto riešenia ponúka, a to napríklad v podobe reformy zloženia a právomoci rady prokurátorov alebo zavedenia volebnej hodnotiacej komisie prostredníctvom rozšírenia rady prokurátorov. Práve skúsenosť s voľbou kandidátov na sudcov Ústavného súdu podporuje vytvorenie odbornej hodnotiacej komisie, ktorá by následne predložila kandidáta alebo viacerých kandidátov na schválenie do parlamentu.

Súčasná koalícia už ukázala, že vie, ako by mal proces „odpolitizovania“ a „profesionalizácie“ (Igor Matovič) inštitúcie vyzerať, a to pri zmene pravidiel spôsobu výberu kandidátov na členov Rady Úradu pre verejné obstarávanie menovaných vládou. Na rozdiel od voľby generálneho prokurátora diskutovali o pravidlách výberu a zložení hodnotiacej komisie. Potreba odpolitizovania a profesionalizácie je vyššia práve na generálnej prokuratúre a nestačí nám vybrať kandidáta s podporou koalície.

Vopred rozhodnutá súťaž nie je súťažou

Dobré nastavenie pravidiel je nevyhnutnou podmienkou otvoreného a transparentného výberu. Ak sa však dohoda na kandidátovi uskutoční medzi koaličnými stranami vopred, verejnosť ani potenciálni kandidáti neuveria, že ide o skutočne otvorenú a transparentnú súťaž. Skúsenosti z otvorených súťaží pri verejnom obstarávaní sprevádzaných minimálnym záujmom uchádzačov máme mnoho. Okrem formálnych obmedzení totiž platia aj neformálne, ktoré odradia každého záujemcu ísť do vopred prehraného boja. Otvorenosť bude teda iba formálna a súťaž predstieraná. Ťažko tiež možno hovoriť o transparentnosti, ak zvažovanie argumentov „za a proti“ jednotlivým kandidátom sa nedeje pred hodnotiacou komisiou, ale na koaličnej rade.

Preto platí, že ak vládna koalícia nechce alebo nevie realizovať otvorené výberové konanie, potom je korektné z tejto cesty ustúpiť a zvoliť kandidáta s priznanou politickou podporou a zodpovednosťou. A ak chce skutočnú súťaž, mala by sa ospravedlniť za komunikačné lapsusy a vykonať potrebné legislatívne zmeny.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Maroš Žilinka

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie