Denník N

Nová vlna konšpirácií označuje COVID-19 za podvod. Ak sa epidémia vráti, časť Slovákov ju nemusí brať vážne

Fámy okolo koronavírusu najnovšie priživil český dezinformačný web Arfa.cz, ktorý zdramatizoval výpovede americkej zdravotnej sestry, ktoré sa objavili na TV Seznam.
Fámy okolo koronavírusu najnovšie priživil český dezinformačný web Arfa.cz, ktorý zdramatizoval výpovede americkej zdravotnej sestry, ktoré sa objavili na TV Seznam.

Väčšina Slovákov nemá priamu skúsenosť s koronavírusom, o to ľahšie môže veriť konšpiračným teóriám. Využívajú to dezinformačné weby, ktoré boli v úvodnej fáze pandémie radšej ticho.

Jozef Černek z Komárna počúva vo svojom okolí pribúdajúce pochybnosti o chorobe COVID-19. Stále viac ľudí špekuluje, či bola pandémia vôbec reálnou hrozbou.

Jeden z Černekových kolegov bol ešte v marci taký vystrašený, že s rúškom takmer aj spával. „Teraz všetkých presviedča, že celé je to nejaké zmanipulované. Čísla obetí vraj nesedia, všetko je to len biznis pre výrobcov vakcín,“ hovorí Černek.

Komárno patrí medzi okresy, ktoré evidujú najnižšie čísla nakazených chorobou COVID-19. Minulý týždeň tam evidovali len tri prípady. O to ľahšie môžu obyvatelia pochybovať, či je choroba skutočná.

„Väčšina ľudí nepozná nikoho, kto by si tým bol prešiel. Z bezpečnostných opatrení sú znudení, o to viac sú náchylnejší veriť tomu, že celá korona je výmysel,“ dodáva Černek.

Konšpirátori naberajú odvahu

Hlavným zdrojom fám o korone sú Facebook a Youtube. Konšpiračné teórie okolo vírusu sa tam síce šíria už dlhší čas, teraz v nich však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie