Denník N

Ak Blaha nie je úplne neschopný, v Štrasburgu môže vziať Záborskej hlasovacie práva

Nezvolenie Blahu do parlamentných delegácií v medzinárodných organizáciách môže byť pre Slovensko problém.

Autor bol podpredsedom frakcie ALDE v PZ RE

Minulý týždeň z Národnej rady prišla správa, že známeho provokatéra Ľuboša Blahu parlament nezvolil ani do jednej z troch medzinárodných delegácií, do ktorých ho jeho materská strana delegovala. Rozhodnutie sa stretlo s pomerne pozitívnou odozvou v radoch ľudí pravidelne znechutených detailmi toho, čomu pán poslanec hovorí politická práca. Chápem to a tiež som toho názoru, že akýkoľvek nezdar tohto pána je príspevkom k svetlejším zajtrajškom ľudstva, napriek tomu takéto počínanie nášho zákonodarného zboru považujem za chybu.

Neviem, ako sa na zloženie delegácií pozerá v iných medzinárodných organizáciách, tie dnes opomeniem, ale v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy, ktorého fungovaniu trochu rozumiem, si náš parlament, obávam sa, zarobil na „prúser“.

Rokovací poriadok parlamentného zhromaždenia vo svojom pravidle číslo 6 hovorí jasne: „… national delegations should be composed so as to ensure a fair representation of the political parties or groups in their parliaments,“ teda národné delegácie by mali byť zostavované tak, aby bola zabezpečená férová reprezentácia politických strán alebo skupín v ich parlamentoch. Smer-SD je druhou najsilnejšou parlamentnou silou s klubom 38 poslancov a poslankýň. Akokoľvek sa nám to nemusí páčiť, v európskych štruktúrach je členom stále druhej najsilnejšej politickej rodiny a v PZ RE sú socialisti druhou najsilnejšou frakciou s veľmi mienkotvorným zastúpením v kľúčových výboroch.

Hlasovacie práva ktorejkoľvek delegácie môžu byť napadnuté a veľmi často sa to aj deje. Len pre pripomenutie – v roku 2016 Slovensko takmer prišlo o hlasovacie práva preto, že sme v delegácii nemali dostatok žien. Práva sme nakoniec získali iba vďaka tomu, že som sa vzdal svojho miesta v delegácii a na moje miesto bola zvolená poslankyňa Kaščáková. Ja som sa stal jej náhradníkom.

Ak si teda niekto disproporciu v zložení našej delegácie všimne, napadnutie hlasovacích práv pôjde do výboru pre pravidlá, ktorý k nemu bude poverený napísať správu. V ňom ex officio sedí napríklad Holanďan Tiny Kox, šéf Zjednotenej európskej ľavice a jeden z hlavných architektov neobmedzeného návratu ruskej delegácie do PZ RE. Vplyvnou členkou výboru je aj Thorhildur Sunna Ævarsdóttir z Islandu. Často je zvolená za spravodajkyňu a je jednou z najmienkotvornejších tvárí parlamentného zhromaždenia. Ľuboš Blaha bol spolu s ňou v tom istom čase podpredsedom frakcie socialistov.

Ak sa do toho na výbore oprú, slovenské zastúpenie bude mať veľmi zlú pozíciu pri obhajovaní toho, prečo neumožnili vstup poslanca Blahu do delegácie. Obzvlášť ak do nej slovenský parlament aj medzi riadnych členov, aj medzi náhradníkov zvolil po jednom fašistovi. Neviem si predstaviť zmysluplnú argumentáciu, podľa ktorej je v poriadku nechať Slovensko reprezentovať fašistov, ale proruský troll už je za čiarou. Ľuboš Blaha totiž síce môže byť užitočným idiotom a agentom ruských záujmov, no bohužiaľ, v tomto v Štrasburgu nijak nevytŕča a úplne zapadá do štandardnej politickej palety.

Správa výboru pôjde na hlasovanie celého pléna a to sa vo veľkej väčšine prípadov riadi odporúčaním výboru. Je ľahko predstaviteľné, že frakcia socialistov bude silno lobovať za stopku pre naše hlasovacie práva. Ak Smer v ďalšej voľbe nenavrhne namiesto Ľuboša Blahu niekoho iného a miesto v delegácii ostane neobsadené, môže sa nám stať, že naši poslanci a naše poslankyne sa nebudú môcť podieľať na rozhodnutiach PZ RE. A akokoľvek by ma tešila predstava, že pani Záborskej na pôde, kde vznikol Istanbulský dohovor, klapne čeľusť naprázdno, obávam sa, že renomé Slovenskej republiky by takáto situácia rozhodne neprospela.

Vedenie parlamentu bude musieť s klubom Smeru-SD rokovať o tom, aby stolička v delegácii neostala prázdna. Všetkým zúčastneným držím palce pri tom, aby nám nevyrobili medzinárodnú hanbu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie