Denník N

Kde vám najviac hrozí nákaza koronavírusom? Porovnávame pracoviská, reštaurácie aj kiná

Kde vírus škodí najviac? Ilustrácia – Deník N
Kde vírus škodí najviac? Ilustrácia – Deník N

Môže sa zdať, že dôvody strachu pozvoľna miznú, pretože hlavná vlna epidémie opadá. Nie je to pravda. Báť by sme sa stále mali, strach je rozumná obranná reakcia. Je však potrebné báť sa rozumne – teda nie všetkého rovnako.

Výskum koronavírusu sa týka hlavne dvoch oblastí. Jedna z nich skúma vlastnosti vírusu, jeho biochemické správanie, jeho RNA. Tento výskum smeruje k objaveniu liekov a vakcín a zaoberajú sa ním hlavne virológovia, biochemici a lekári zodpovední za klinické štúdie.

Druhou oblasťou záujmu je šírenie vírusu vo veľkých populáciách a testovanie, či už na jeho prítomnosť, alebo na protilátky. S tým súvisia pojmy ako premorenie, reprodukčné číslo alebo kolektívna imunita. Tu ide o doménu epidemiológov.

Asi milión otázok

Niekde medzi tým, medzi pohľadom do mikroskopu a na mapu sveta, sa nachádza slabo preskúmané medziodborové územie. V ňom by sa mali dať nájsť odpovede na otázky, ktoré teraz zaujímajú každého.

Nakazím sa dotykom tyče v električke? Jazdou vo výťahu, kde sa predtým niekto rozkašlal? Je bezpečnejšie nakupovať v malom obchodíku alebo v obrovskom hypermarkete? Môžem si zájsť do kina, alebo je to nebezpečné? Čo deti – poslať ich do školy alebo držať doma? Máme im naďalej zakazovať návštevy babičky? Plus asi milión ďalších otázok.

Odpovede na ne – správne či mylné – budú ovplyvňovať naše každodenné správanie, a to zrejme ešte dosť dlho.

Znalostí v tomto smere skutočne nie je veľa, niekoľko pomerne spoľahlivých praktických rád sa však poskytnúť dá. V tomto článku sa budeme opierať o dva výborné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie