Denník N

Najväčšia opozičná strana v Poľsku zmenila kandidáta do volieb, vytiahla populárneho starostu Varšavy

Takto sa tešil Rafal Trzaskowski z víťazstva vo voľbách starostu Varšavy na jeseň 2018. Teraz zabojuje o prezidentský palác. Foto - TASR/AP
Takto sa tešil Rafal Trzaskowski z víťazstva vo voľbách starostu Varšavy na jeseň 2018. Teraz zabojuje o prezidentský palác. Foto – TASR/AP

Prezidentské voľby sa pravdepodobne uskutočnia v júni alebo v júli, Občianska platforma bojuje aj o svoj post najsilnejšej opozičnej strany.  

Napriek tlaku Jarosława Kaczyńského sa prezidentské voľby naplánované na 10. mája neodohrali a preložili ich neskôr. Zrejme na jún alebo júl.

Opozičná Občianska platforma využila túto príležitosť a vymenila svojho prezidentského kandidáta.

Stranu má zastupovať populárny primátor Varšavy Rafał Trzaskowski, ktorý má oveľa väčšie šance uspieť než doterajšia kandidátka, podpredsedníčka parlamentu Małgorzata Kidawa-Błońska.

Pôvodný termín prezidentských volieb bol nakoniec zmenený pre nástup pandémie COVID-19. Hneď po začiatku volebnej kampane sa totiž začali mnohé obmedzenia a bolo jasné, že voľby sa v tradičnej podobe nemôžu konať.

Opozícia volala po zavedení výnimočného stavu, pre ktoré by sa voľby automaticky odložili.

Právo a spravodlivosť však tlačilo na uskutočnenie volieb čo najskôr, pretože podľa prieskumov by to znamenalo ľahké víťazstvo súčasnej hlavy štátu Andrzeja Dudu. Pomôcť tomu malo povinné korešpondenčné hlasovanie 10. mája, ktoré opozícia kritizovala ako nedemokratické.

Takmer všetci opoziční kandidáti vyhlásili, že by také voľby bojkotovali.

Kandidátka Občianskej platformy Małgorzata Kidawa-Błońska povedala, že voľby bojkotuje, hoci formálne z nich nevycúvala. Voliči teda nevedeli, či vôbec kandiduje alebo nie.

Aj preto začali podporovať iných opozičných kandidátov. Na druhé miesto stúpol nezávislý Szymon Hołownia, vysoké pozície nečakane získal aj líder Poľskej ľudovej strany Władyslaw Kosiniak-Kamysz.

Spadla v prieskumoch

Kidawa-Błońska prepadla v prieskumoch z pôvodných 20 až 30 percent vo februári na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie