Denník N

Ticho pred nezamestnanosťou 

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Hrubé zákonníky práce a ochota dotovať pracovné miesta v Európe predlžujú čas medzi začiatkom krízy a zvyšovaním nezamestnanosti.

Autor je analytik INESS

Ľudia si rýchlo zvykajú na dobré a zabúdajú na to zlé. Volá sa to hedonistická adaptácia. Kto si dnes spomenie na mieru nezamestnanosti v roku 2013? Pripomeniem, bola na úrovni 14 percent. Ale možno si poviete, 14 percent – „Not great not terrible!“. Čo tak viac ako 20 percent? Okresov, kde bola vyššia miera nezamestnanosti ako 20 percent, sme mali spolu 29. Viac ako každý tretí. Ak s vami ani 20 percent nepohlo, môžeme sa pozrieť aj nad hranicu 30 percent. Okresov, kde skoro tretina práceschopných ľudí sedela doma, sme mali päť. Toľko na pripomenutie si, aké zlé môžu byť zlé časy.

Čo nás čaká v tejto kríze? Zatiaľ ešte nikto presne netuší. Čím viac však vieme, tým horšie to vyzerá. Predpovede prepadu ekonomiky sa zhoršujú s každým novým vyplneným excelom. Keď v USA vypukla posledná finančná kríza, v Európe sa ešte úplne na začiatku špekulovalo, či to výrazne zasiahne aj Európsku úniu. Zasiahlo a nabralo to tu na obrátkach. Grécko padlo. Taliansko a Španielsko sa potácali nad priepasťou.

Táto koronakríza postupuje opačne, z východu na západ. Najskôr sa začalo zatvárať v Európe a až potom v USA. Lenže paradoxne, ak sa chceme pozrieť, čo nás čaká v Únii, musíme sa znova pozrieť do USA. V Európe máme zahmlené ciferníky. Hrubé zákonníky práce a ochota dotovať pracovné miesta predlžujú čas medzi akciou a reakciou.

V USA sa, naopak, trhy pohli okamžite. V prvý týždeň tam stratilo prácu šesť miliónov ľudí. A ďalší mesiac znova. Tento týždeň sa číslo zastavilo na 36 miliónoch. Nič zatiaľ nenasvedčuje tomu, že sa zastavilo aj prepúšťanie. Miera nezamestnanosti vyskočila zo 4,4 na 14,7 percenta. Predbehli aj Slovensko z roku 2013.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Ekonomika, Komentáre

    Teraz najčítanejšie