Denník N

Vrátia sa Ficove zľavy v plnej výške? V koalícii sa debatuje, experti by ich zmenili

Karikatúra N - Shooty
Karikatúra N – Shooty

Takzvané vlaky zadarmo boli od začiatku politickým projektom Roberta Fica. Teraz sú čiastočne pozastavené a je na mieste otázka, či ich obnoviť v pôvodnej podobe.

Viac ako päť rokov platili vo vlakovej doprave stopercentné zľavy, ktoré zaviedol expremiér Robert Fico po neúspešných prezidentských voľbách 2014. Politici si odvtedy netrúfli na zľavy siahnuť, až prišla koronakríza.

Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) v marci pozastavila bezplatnú dopravu pre žiakov a študentov, ktorí tvoria dve tretiny zo skupiny ľudí, čo jazdia zadarmo. Zvažovala, že zľavu pozastaví aj pre dôchodcov, od toho však nakoniec upustila.

Premiér Matovič avizoval, že ide len o dočasné riešenie, kým sú zavreté školy. V pondelok vyhlásil, že od júna, keď sa obnoví vyučovanie pre nižšie ročníky, vráti vláda bezplatné cestovanie vo vlakoch.

„Je logické, že pre tie deti, ktorým bude umožnené znovu navštevovať školy, bude uvoľnené aj bezplatné cestovanie,“ povedal premiér.

Termín nejasný

Dlhodobo odlišný názor na túto tému má minister hospodárstva Richard Sulík z SaS. Na otázku, či by sa stopercentné zľavy mali obnoviť v plnej výške, Sulík odpísal

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Železnice

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie