Denník N

Tréner radí, ako plávať: Nohy nie sú motorom. Ponorte hlavu alebo radšej plávajte na chrbte

Matúš Putala. Foto N - Tomáš Hrivňák
Matúš Putala. Foto N – Tomáš Hrivňák

Dieťa treba privykať na vodu čo najskôr, aby sa neskôr nebálo pri plávaní ponoriť hlavu, hovorí plavecký tréner Matúš Putala z Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského.

Vysvetľuje aj to,

  • ako často treba plávať, pokiaľ sa chcete zlepšovať,
  • prečo u mladých plavcov vzniká skolióza,
  • prečo je plávanie veľmi zdravé,
  • ako často sa nadychovať či
  • akým štýlom plávať.

Plával najúspešnejší plavec histórie Michael Phelps pekne?

Veľmi. Je to však ten typ, ktorý je dobre ukázať, ale upozorniť, že je úplne iný level, pretože z biologického hľadiska je predisponovaný. Má extrémne dlhé končatiny, veľmi dlhý trup, krátke nohy, extrémne dlhé chodidla, veľké dlane a je plochý.

Keňania majú predispozície na beh, majú preto horšie predispozície na plávanie?

Áno a spôsobuje to dĺžka predkolenia, hustotu kostí majú prispôsobenú na beh. V plávaní sa nevyskytuje veľa černochov, väčšinou ide o Francúzov, ktorí sú skôr šprintéri, ale vytrvalostných plavcov tmavej pleti nemáme. Majú veľmi dlhé a tenké predkolenia, čo je dôvod, prečo sa im dobre beží, no od plávania ich to vzďaľuje.

Pokiaľ ide o celkovú hustotu tela, černosi ju majú veľkú, voda ich tak nenadnáša ako belochov. S tým majú problém aj kulturisti, ktorí nemajú veľa tuku na tele. Zoberte si napríklad hokejistov, ktorí s veľkými stehnami majú problém vôbec udržať sa na hladine.

Ktorým spôsobom by ľudia mali plávať?

Záleží to od schopností plavca. Ak chce niekto kvôli zdraviu plávať rekreačne, je dobré ovládať minimálne dva plavecké spôsoby. Keď budem plávať každý deň dva kilometre rovnakým plaveckým spôsobom, budem preťažovať stále tie isté svaly. Ak aj nebude človek ovládať dva spôsoby, je dobré ovládať aspoň nejaký jednoduchý pohyb na chrbte a na bruchu.

Ktorý spôsob je najjednoduchší?

Prsia, ktorými všetci začínajú. Je však niečo úplne iné naučiť sa prsia plávať technicky správne. To, čo vidíte plávať babičky a amatérov na plavárni, je veľmi „light“ verzia pŕs.

Zoberme si, že niekoho bolí chrbtica a lekár mu odporučí plávanie. Keď však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie