Denník N

Threema 2: Urbancová je naša, môže sa zísť, písal Kočner o podpredsedníčke Najvyššieho súdu

Jarmila Urbancová. Foto - TASR
Jarmila Urbancová. Foto – TASR

Jarmila Urbancová už nie je podpredsedníčkou Najvyššieho súdu. Z justície odišla po obvinení z korupcie. To, že by jej Kočner pomáhal s hlasmi v súdnej rade, odmietala.

Ešte nikomu v histórii Najvyššieho súdu sa nepodarilo obhájiť podpredsednícky post. Až Jarmila Urbancová sa stala pred dvomi rokmi prvou úspešnou obhajkyňou významnej funkcie. Vedela, že to bude ťažké, ale aj tak to skúsila. Aspoň tak vypovedala pred vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), keď sa jej pýtal na okolnosti voľby.

Kriminalista sa so sudkyňou stretol, aby preveril podozrenia z korupcie v súdnictve vyplývajúce z prepisov komunikácie Mariana Kočnera v aplikácii Threema. Konkrétne ide o podozrenie, že desať hlasov v súdnej rade mohla staronová podpredsedníčka v máji 2018 získať aj vďaka pomoci Kočnera a jeho „pobočníka“, sudcu a niekdajšieho Urbancovej asistenta Vladimíra Sklenku.

Sudkyňa Urbancová vyšetrovateľovi povedala, že je to „absolútny nonsens“. Lenže správy z novej Threemy, teda komunikácie, ktorej obsah sa podarilo polícii obnoviť z Kočneroveho telefónu, teraz dokazujú opak.

Huszár, Jablonka, Kolek boli 50 : 50

Doteraz bolo známe, že Urbancová písala vo februári 2018 Sklenkovi o tom, ktorých desať hlasov môže mať istých, no treba ich ešte „obšliapať“, aby nezmenili názor. Sklenka preposielal správy Kočnerovi a ten bol ochotný „Jarinke“, ako Urbancovú nazývali, pomôcť.

Z komunikácie vyplývalo, že jej s voľbou pomáhali. „Absolútne vylučujem, že by som ho žiadala o pomoc pri získaní hlasov v súdnej rade,“ vyhlásila Urbancová vlani na jeseň pre Denník N, keď sme ju konfrontovali so správami z Threemy.

Z novej Threemy teraz vyplýva, že klamala.

Päť dní pred voľbou v súdnej rade, 23. mája 2018, pípla sudcovi Okresného súdu Bratislava I Vladimírovi Sklenkovi takáto správa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie