Denník N

Štát vytvára nebezpečnú pyramídovú hru, tvrdí šéf spotrebiteľského centra

Foto N - Denisa Čimová
Foto N – Denisa Čimová

Aktualizované 23. mája

V pondelok vláda prerušila rokovanie o novele zákona, ktorá má pomôcť cestovkám, aby nemuseli väčšine klientov vrátiť peniaze za dovolenky, ktoré nemohli zorganizovať. Novelu, ktorá má cestovkám umožniť odložiť dovolenky klientov na neskôr a ak sa nedohodnú, vrátiť im peniaze až v septembri 2021, dlhodobo kritizuje Miroslav Antoňak, riaditeľ Spotrebiteľského Centra.

Výhrady má k spôsobu, akým chce štát pomáhať cestovným kanceláriám. Tvrdí, že je absurdný, v právnom štáte neprijateľný a v rozpore s právom EÚ.

Tvrdí, že nie je proti vydávaniu poukazov či dodatkov k zmluve, ktoré odložia dovolenku, no myslí si, že by klienti mali dostať na výber, či prijmú toto riešenie, alebo chcú dostať peniaze, ktoré za zájazd zaplatili. Novela totiž počíta s tým, že nárok na rýchlu výplatu peňazí za nezrealizovaný zájazd by mali mať len vybrané skupiny ľudí – tehotné ženy, seniori nad 70 rokov, matky na OČR a ľudia, ktorí pre pandémiu prišli o prácu alebo utrpeli ako živnostníci straty v biznise.

To isté ako Antoňak si myslí aj Európska komisia. Minulý týždeň poslala krajinám EÚ, ktoré prijali, či chcú prijať novelu obmedzujúcu právo spotrebiteľov na vrátenie peňazí, varovný list. Upozorňuje, že zákon, ktorý cestovkám umožní peniaze nevrátiť, ale dať ľuďom len poukazy na inú dovolenku, je protiprávny. Podľa Antoňaka si Slovensko koleduje o žalobu z Bruselu.

Čo hovoríte na predloženú novelu zákona o podmienkach podnikania cestových kancelárií?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Problémy cestoviek

    Rozhovory

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie