Denník N

Ukrajina nezvláda „továrne na deti“, ukázal škandál s novorodencami v hoteli

Opatrovateľka s novorodencom v hotelovej izbe. Foto - BioTexCom
Opatrovateľka s novorodencom v hotelovej izbe. Foto – BioTexCom

Záber na desiatky novorodencov v jednej miestnosti poukázal na problémový biznis s náhradným materstvom. Funguje takmer bez pravidiel a kontroly.

Niekoľko desiatok bábätiek v postieľkach poukladaných tesne vedľa seba v jednej miestnosti. Video z kyjevského hotela Venecia zverejnila klinika reprodukčnej medicíny BioTexCom, odkiaľ bábätká zo skúmavky pochádzajú.

Ukrajina po vypuknutí pandémie uzavrela hranice, genetickí rodičia tak už dva mesiace nemôžu prísť a vyzdvihnúť si deti, ktoré pre nich vynosili náhradné matky.

Na záberoch vidieť desiatky bábätiek, o ktoré sa stará niekoľko opatrovateliek. Autori videa pritom tvrdia, že o deti je dobre postarané, pravidelne ich kúpu, nosia na vzduch, každý deň ich kontroluje detský lekár, a dokonca môžu „komunikovať“ cez videohovory so svojimi rodičmi v zahraničí.

Právnik Oleksij Burčevskij z kyjevskej pobočky spoločnosti Kinstellar sa domnieva, že celý škandál iniciovala samotná reprodukčná klinika, aby upozornila na problém a motivovala úrady k väčšej spolupráci pri jeho riešení.

Video však nakoniec malo efekt, s ktorým klinika nepočítala. Na sociálnej sieti ho zdieľali kresťanské spolky, ktoré prirovnávali zábery novorodencov k „tovaru na sklade“ a komerčné náhradné materstvo označili za hriech.

Video, ktoré zverejnila klinika BioTexCom

K obsahu videa sa vyjadrila aj ukrajinská ombudsmanka Ľudmila Denisova.

Podľa nej je dôkazom, že Ukrajina neprijíma všetky potrebné opatrenia na ochranu práv detí. „Ukrajina sa stáva krajinou-donorom, rodia sa tu deti pre cudzincov a nad ich osudmi krajina nemá kontrolu,“ napísala ombudsmanka na Facebooku.

Dodala tiež, že náhradné materstvo je na Ukrajine problémom, ktorý si žiada komplexné a okamžité riešenie. Žiada zmeniť zákony tak, aby náhradné materstvo bolo dostupné len pre občanov Ukrajiny. „Deti na Ukrajine nesmú byť objektom obchodu s ľuďmi,“ dodala.

Obchod alebo vzájomná výpomoc?

Ukrajinská televízia Hromadske priniesla pred vyše rokom rozhovor s náhradnou matkou Jelizavetou Pogudinou z Charkova, ktorá vynosila dieťa pre španielsky pár. Rozpráva v ňom, že keď si s mužom chceli kúpiť dom, chýbala im väčšia časť potrebnej sumy, a tak sa Jelizaveta rozhodla, že bude

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rodičovstvo

    Rodina a vzťahy, Svet, Zdravie

    Teraz najčítanejšie