Denník N

Peking drží Taiwan v izolácii. Ostrov si však získal sympatie a čínske hrozby začínajú prekážať

Taiwanská prezidentka Tsai Ing-wen na slávnostnej inaugurácii. Foto - TASR/AP
Taiwanská prezidentka Tsai Ing-wen na slávnostnej inaugurácii. Foto – TASR/AP

Pekingu sa znovu podarilo nepripustiť Taiwan na zasadnutie WHO a to napriek jeho ukážkovému boju proti nákaze COVID-19. Viaceré štáty dávajú svoje sympatie tejto demokratickej krajine otvorene najavo. Veľmi opatrne aj Slovensko.

Rok čo rok je to vždy to isté.

Jedna z najmodernejších krajín na svete sa snaží prelomiť diplomatickú izoláciu, čínsky komunistický režim však nakoniec vždy uspeje a zabráni jej v tom. Napriek tomu, že v mnohých prípadoch by to bolo v prospech nielen Taiwanu, ale celého medzinárodného spoločenstva.

Taiwan totiž nemôže byť nielen členom OSN, ale ani organizácií ako je Interpol, kde si krajiny pomáhajú v boji proti organizovanému zločinu. Taiwan sa nemôže zúčastňovať na klimatických summitoch, hoci sa sám dobrovoľne hlási k záväzkom Parížskej dohody, čo je v prospech každého z nás.

A dokonca ani v bezprecedentných časoch pandémie COVID-19 nemôže byť Taiwan prítomný na stretnutiach členských štátov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), a to ani ako pozorovateľská krajina.

Žiadosť o tento status nakoniec vláda v Taipei tento rok stiahla.

Blokujú všetko. Aj gamerov z Taiwanu

„Taiwanci sú na to už zvyknutí a, samozrejme, sú z toho veľmi frustrovaní. Poznám jednu diplomatku, ktorá pracuje na taiwanskom ministerstve zahraničných vecí na oddelení, ktoré každoročne pripravuje žiadosť o členstvo v OSN. Potom na Valné zhromaždenie na jeseň vycestujú, avšak do rokovacej miestnosti ich nikdy nepustia,“ rozpráva expertka na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie