Denník N

Kiná, divadlá a kluby: Ak otvoríme, vyrobíme možno ešte väčšiu stratu, než v akej už sme 

Sála košického Kina Úsmev. Foto - Kino Úsmev
Sála košického Kina Úsmev. Foto – Kino Úsmev

„Rátame každý centimeter, ale do sály pri dodržaní podmienok zmestíme minimum divákov,“ hovoria prevádzkovatelia kín, divadiel a klubov, ktoré môžu byť oddnes otvorené.

Štvrtá fáza uvoľňovania priniesla možnosť otvoriť kiná, divadlá a kluby pre maximálne sto ľudí.

Sto platiacich divákov nie je úplne málo, no ďalšie podmienky hlavného hygienika v realite pre mnohých znamenajú, že ak otvoria, tak do sály sa im vojde iba zlomok bežnej kapacity či maximálne stanoveného počtu.

Medzi divákmi, napríklad, musia byť 2-metrové rozostupy, čo z 300-miestnej sály kina razom vyrobí priestor pre približne 30 ľudí. Menší hudobný klub, ktorý má bežne kapacitu okolo 150 divákov, by dnes mohol vpustiť do sály len 6 ľudí.

Niektorí napriek tomu otvárajú – hoci priznávajú, že ekonomicky to nedáva zmysel a že doterajšia pomoc od štátu bola pomalá a zanedbateľná.

Lukáš Berberich, šéf košického kina Úsmev. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kino: Premietať budeme, ale udržateľné to nie je

„Ak ide o čísla – nevychádza to dobre, ale sme kino a chceme hrať, keď máme tú možnosť, aj keby to malo byť len pre tridsať ľudí, čo je, samozrejme, veľmi málo,“ hovorí Lukáš Berberich, šéf košického kina Úsmev.

To je zatiaľ aj odhadovaný počet ľudí, ktorý sa im pri dodržaní podmienok vojde do sály. Vpustiť ich tam budú musieť bočným vchodom, aby sa vo foyer nestretli s tými, čo prišli iba do kaviarne, ktoré sú navzájom prepojené.

„Momentálne všetko premeriavame, rátame každý centimeter a komunikujeme aj s hygienou. Zároveň sa snažíme udržať efektivitu našej prevádzky a náklady na úplnom minime, čo znamená, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Kultúra v karanténe

    Kultúra

    Teraz najčítanejšie