Denník N

Čtvrteckí, bučanskí a Malačané. Znepriatelené rómske rodiny v Plaveckom Štvrtku sa bijú a štát to nevie riešiť

Osada v Plaveckom Štvrtku. Foto - Polícia SR
Osada v Plaveckom Štvrtku. Foto – Polícia SR

Pred niekoľkými desaťročiami do osady v Plaveckom Štvrtku prišli tri sestry z Bučian a vydali sa tam. Odvtedy sa osada delí podľa príslušnosti k rodine a dospelo to až k násilným konfliktom táborov.

Rómsku osadu v Plaveckom Štvrtku prirovnávajú k vojnovej Juhoslávii začiatku 90. rokov. Okenice v zdemolovaných domoch namiesto skla vypĺňajú drevené dosky alebo fólie. Zasklievanie by bolo zbytočné, vzduchom tu svištia kamene v ktorúkoľvek dennú aj nočnú hodinu.

V osade v dôsledku konfliktov často horí. Miestnym sa požiar doteraz vždy podarilo uhasiť, no oheň už poškodil veľa obydlí.

Približne od februára tam prebieha veľký konflikt – miestni to nazývajú aj „vojnou” medzi znepriatelenými rodinami. Niekoľkokrát do týždňa sa strhne bitka, pri ktorej na seba hádžu zo striech kamene či zápalné fľaše, alebo si palicami demolujú domy, polícia tam zasahuje niekoľkokrát týždenne.

V Plaveckom Štvrtku bojujú znepriatelené skupiny, trpia všetci (Strih videa: Martina Koník)

Deti po nociach nemôžu počas bitiek spať. Niet divu, že do školy v Plaveckom Štvrtku deti prichádzajú nielen za učiteľmi, ale aj za psychológmi.

Do Plaveckého Štvrtku sa z Bratislavy autom dostanete za pol hodinu. V obci, ktorá ma oficiálne 2351 obyvateľov, je jedna z najproblematickejších rómskych osád na Slovensku. Pri zoznamovaní sa s 20 rokov tlejúcim konfliktom narazíte na byrokraciu eurofondov, striedanie neziskoviek s časovo obmedzenými grantmi, ktoré nedotiahli svoje projekty a vplyvy rôznych náboženských skupín.

A tiež neochotu a nedôveru predstaviteľov obce, podľa ktorej Rómovia pomoc prijať jednoducho nechcú.

Tri sestry

Prečo je osada rozdelená na znepriatelené tábory? Korene konfliktu siahajú niekoľko desiatok rokov dozadu, keď do lokality prišli tri sestry z obce Bučany pri Trnave. Vydali sa za miestnych „čtvrteckých“ Rómov, no nikdy sa im nepodarilo zapadnúť medzi miestnych. Ich rodiny tak dostali označenie „bučanskí“.

Dnes už nik presne nevie, prečo práve tieto tri ženy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Slovensko

Teraz najčítanejšie