Denník N

Šéf Globsecu: Pandémia je testom pre EÚ, väčšia spolupráca je aj v záujme Slovenska

Róbert Vass. Foto - Globsec
Róbert Vass. Foto – Globsec

Možno od každého účastníka budeme chcieť negatívny test a časť konferencie prebehne virtuálne, vraví prezident Globsecu Róbert Vass o budúcnosti tohto ročníka konferencie, ktorú museli pre pandémiu preložiť. Verí, že na jeseň sa im ju podarí zorganizovať.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • aké trendy v medzinárodných vzťahoch priniesla pandémia,
  • ako vyzerá presun najväčšej bezpečnostnej konferencie v strednej Európe,
  • prečo Slovensko potrebuje transformáciu a ako koronakríza ovplyvnila mimovládne organizácie,
  • či pandémia zmenila plány na kongresové a kultúrne centrum v Bratislave.

Štvrtok mal byť prvým dňom konferencie Globsec 2020. Pre pandémiu koronavírusu ste ho museli presunúť. Ako to vnímate? 

Je to naozaj náročné, najmä teraz, keď mi v mobile pípla stará pripomienka, že sa Globsec začína o 24 hodín (rozhovor prebehol v stredu, pozn. red.). Za normálnych okolností by sme už v kancelárii mali obrovský ruch a účastníci by už postupne prichádzali do Bratislavy, no dnes sa nič nedeje.

Už ste niečo také zažili? 

Podobnú situáciu sme mali pred desiatimi rokmi. Vtedy na Islande vybuchla sopka Eyjafjallajökull, dym z nej sa šíril nad Európou a postupne sa na celom kontinente rušili lety. Vtedy sme sa menej ako 48 hodín pred konferenciou rozhodli, že celú konferenciu zrušíme, a presunuli sme ju z jari na jeseň. Rozdiel je v tom, že toto je omnoho zásadnejšia globálna kríza, ktorá tu s nami zostane dlho. Je to nová výzva aj pre celý náš tím. Ale staviame sa k tomu čelom.

V apríli ste oznámili, že konferenciu presúvate na koniec augusta. Je to ešte stále reálny termín?

Nie je, nový termín je október. Rozhodnutie o prvom presune sme urobili ešte v marci, no najprv sme ho museli oznámiť nášmu medzinárodnému poradnému výboru, partnerom a sponzorom. Bola to náročná logistika, pretože každý Globsec sa pripravuje desať mesiacov. My sme v tom čase boli už vo veľmi pokročilom štádiu a o to zložitejší bol presun podujatia. Rozhodnutie o zrušení pôvodného termínu sme museli prijať, keď sme ešte nemali dosť informácií o vývoji situácie. Tie sa navyše každý týždeň menia.

Čo v praxi znamená presun takého podujatia?

Museli sme informovať stovky hostí, partnerov, inštitúcií a zároveň sa začať pripravovať na alternatívny termín. Naši subdodávatelia a partneri boli veľmi chápaví. Ďalšie plánovanie je aj teraz zložité práve pre nepredvídateľnosť, ktorá panuje vo svete. My sme, zdá sa, už za vrcholom, no ostatné časti sveta nie. Na konferenciu malo prísť asi tisíc hostí zo 60 krajín. Niekde sú na tom horšie, niekde na vrchol pandémie ešte čakajú. Napríklad Spojené štáty sú na tom stále zle.

Ani jesenný termín nemusí byť úplne bezproblémový. Veľa sa hovorí o druhej vlne pandémie, ktorá by mohla prísť práve po lete. Rátate aj s tým, že Globsec tento rok nebude vôbec?

Informácie sú rôzne a nevieme, ako sa situácia zmení v lete, či a kedy príde druhá vlna, a ak áno, ako bude prebiehať nielen u nás, ale aj v iných európskych štátoch a v USA. Niektoré iné fóra tento rok úplne zrušili svoje podujatia a už sa pripravujú na budúci rok. Mnohé európske krajiny však už posielajú pozvánky na jesenné podujatia. Máme teda nový termín v októbri a chceme, aby to bola hybridná konferencia. Pôjde o kombináciu klasickej a virtuálnej konferencie. Predpokladáme, že bude menšia, čo sa týka fyzickej účasti – určite budeme musieť obmedziť počet krajín, možno to bude iba Európa a USA, prípadne niektoré vybrané krajiny.

Konferencia sa určite uskutoční, no dnes nevieme vylúčiť ani možnosť, že situácia nám nedovolí zorganizovať klasickú konferenciu s fyzickou účasťou hostí ani na jeseň. V takom prípade je tu stále možnosť čisto digitálnej konferencie. COVID-19 nemôže zastaviť hľadanie riešení kľúčových výziev doby. Tomu chceme pomôcť – či už fyzickou, alebo virtuálnou platformou. Chceme, aby bolo Slovensko súčasťou strategických debát.

Rátate aj s hygienickými opatreniami?

Určite, v hre je aj možnosť, že od každého účastníka budeme vyžadovať negatívny test na koronavírus. Budeme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Globsec

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie