Denník N

Slovenské elektrárne ešte nekrachujú, ale SaS myslí aj na tento čierny scenár

  • Epidémia koronavírusu prudko znížila spotrebu elektriny aj jej cenu. Slovenských elektrární sa to zatiaľ nedotklo, lebo ešte pred vypuknutím epidémie predali elektrinu na dlhé obdobie dopredu
  • Firma je stále v zisku, ale ten nestačí na skoré splatenie 3-miliardového dlhu
  • V Mochovciach navyše pribudol aj nový vážny problém s chybnými potrubiami

Slovenské elektrárne natoľko trpia zbabranou dostavbou jadrovej elektrárne Mochovce, že im podľa koaličnej SaS hrozí platobná neschopnosť. Stranícky expert na energetiku Karol Galek už predvlani varoval, že ak Mochovce nebudú dokončené v roku 2020, „banky už zrejme nebudú čakať na zázrak, uplatnia si svoje záložné práva a elektrárne rozoberú na súčiastky“.

Dnes Galek už ako štátny tajomník ministerstva hospodárstva hovorí, že by sme mali prijať nejaký zákon, aby si štát udržal nad elektrárňami kontrolu.

SaS berie hrozbu konkurzu vážne. Podľa posledného volebného programu strany sa jadrové, vodné a tepelné elektrárne môžu dostať pod kontrolu „skupín ohrozujúcich esenciálne životné záujmy Slovenskej republiky“.

Najväčším veriteľom je podľa informácií Denníka E ruská banka Sberbank, nasledujú talianska agentúra na podporu exportu SACE a Česká exportní banka.

Celková spotreba elektriny na Slovensku sa pre epidémiu medziročne znížila o vyše 10 percent. Vidno to napríklad na tomto grafe, ktorý znázorňuje zaťaženie elektrickej siete v uplynulých mesiacoch a v rovnakom období minulých rokov. Vertikálna čiara označuje dátum 16. marca, keď vláda nariadila zavrieť prevádzky, ktoré nie sú kľúčové.

Zdroj: Údaje z informačného systému Damas Energy spracoval študent doktorandského štúdia fyziky na Imperial College London Jerguš Stručka

Predávali s veľkými stratami

Prepad spotreby nastal v celej Európe a malo to okamžitý vplyv na burzové ceny elektriny. Najviac sa to prejavilo na krátkodobom trhu, kde obchodníci v prípade potreby dokupujú energiu pre svojich zákazníkov alebo sa zbavujú prebytočných objemov, ak si ich predtým zazmluvnili priveľa.

Keďže teraz

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie